Valul patru a ajuns și în România de câteva săptămâni bune. De la debutul acestuia până în prezent s-au derulat evenimente precum izbucnirea crizei politice și plecarea USR-ului de la guvernare, inclusiv a Ministrului Sănătății, dar și mult îndrăgitul festival UNTOLD și să nu uităm de începutul de an școlar. Toate conduc către creșterea numărului de cazuri, dar și către o relaxare în masă a populației. ”Demisia ministrului Sănătății în ropote de aplauze, în plină criză sanitară, transmite românilor că situația nu e atât de gravă”, a declarat dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență București (Floreasca), în cadrul unui interviu wall-street.ro.

O nouă criză politică a zguduit România la început de septembrie, ceea ce nu este neapărat surprinzător, însă contextul devine îngrijorător. Trecem prin valul patru al pandemiei și ne confruntăm, se pare, cu aceleași lipsuri (paturi ATI puține, personal insuficient etc.), iar ministrul Sănătății a demisionat.

„Criza politică transmite un mesaj simplu populației, mai exact că pericolul a trecut din moment ce ministrul Sănătății poate pleca, în aplauze, de la conducerea ministerului. Avem de-a face cu o decredibilizare în masă, în plină criză sanitară. Oamenii cred că situația nu este atât de gravă”, a precizat dr. Țincu.

Sursa Foto: USR PLUS/ Facebook

Între timp, medicul avertizează: situația în secțiile de Terapie Intensivă este gravă, iar urmările reluării activităților zilnice vor duce la creșterea numărului de cazuri, deja așteptată de specialiștii în sănătate.

Inclusiv premierul României a recunoscut gravitatea situației și a solicitat autorităților locale să găsească soluții pentru a asigura locuri în spitale pentru bolnavii de COVID, mai ales în ATI.

"Aş vrea să vorbim despre situaţia de la ATI. Avem deja 600 de persoane. Ultima informare pe care o aveam este că avem ca număr de paturi disponibile 860, aş vrea cât mai repede să revenim la 1.600 de paturi disponibile pentru secţiile ATI. Dacă este nevoie de intervenţia mea, spuneţi, dar ştiu foarte bine că putem să ajungem la 1.600 de paturi. Să-mi spuneţi cum şi când ajungem acolo, ca să nu fim luaţi pe nepregătite", a transmis premierul.

UNTOLD în pandemie

Festivalul UNTOLD a avut loc la finalul săptămânii trecute, unde sute de oameni, printre care și autorități, au fost prezenți la spectacol. Deși un set de norme a fost impus încă de la bun început, mulți au ales să încalce legea fie prin consumul de droguri, fie prin încălcarea regulilor privind pandemia.

„În următoarele zile, vom vedea cât de bine a fost realizat triajul epidemiologic în cadrul festivalului și cât de mult au fost respectate regulile stabilite. Avem deja un exemplu într-un concert din Marea Britanie, cu 50.000 de participanți, în urma căruia, în primele zece zile, au fost identificate peste 4.700 de persoane pozitive”, a declarat acesta.

Sursa Foto: UNTOLD/ Facebook

Cu toate acestea, dr. Țincu a precizat că UNTOLD-ul va reprezenta doar un mic procentaj din creșterea așteptată. Oamenii se întorc din vacanțe, copiii au început școala, iar multe dintre activitățile zilnice vor fi reluate, de unde o circulație mult mai intensă, ceea ce va face un mediu numai bun pentru răspândirea variantei Delta.

Școala va reprezenta oglinda responsabilității părinților în ceea ce privește pandemia.

Radu Țincu, medic primar ATI

”Ne confruntăm cu o situație gravă în secțiile de Terapie Intensivă de câteva săptămâni, iar Bucureștiul este primul deficitar din acest punct de vedere. Ne așteaptă o situație cu atât mai gravă, deoarece din cei peste 2.000 depistați zilnic, vor fi și cei care vor avea nevoie de îngrijiri în ATI. Evoluția din următoarele săptămâni nu va fi una favorabilă”, a completat medicul.

Voucherele pentru vaccinare, o soluție pe termen scurt

Campania de vaccinare a început în forță în România, însă, între timp, am pierdut elanul și nici măcar riscul crescut de infectare cu o variantă mult mai contagioasă a virusului nu îi mai convinge pe români să se imunizeze.

Deși medicii au insistat că autoritățile ar trebui să ia în calcul varianta acordării de beneficii pentru susținerea campaniei de vaccinare, liderii politici au amânat decizia. Acordarea voucherelor pentru vaccinare pare, în prezent, o măsură relativ tardivă.

”Voucherele vor cataliza un anumit procent din populație, însă pentru o perioadă scurtă de timp. Principalul motiv pentru care campania de vaccinare din România nu dă roade este lipsa acută a unei educații sanitare. Timp de 30 de ani, Ministerul Sănătății nu a fost preocupat de politici de prevenție în acest domeniu”, a adăugat Țincu.

Pornind de la stagnarea campaniei de vaccinare, medicul mai adaugă două motive pentru care valul al patrulea al pandemiei va evolua nefavorabil în România, mai exact:

  • lipsa de inițiativă a autorităților în ceea ce privește adoptarea de măsuri suplimentare,
  • lipsa de răbdare a populației în ceea ce privește noile valuri și evoluția coronavirusului.

Când va fi vârful valului patru în România și la câte cazuri noi ar trebui să ne așteptăm

Așa cum ne-am obișnuit, cu toții așteptăm vârful valului pandemic pentru a putea spera la o scădere a numărului de cazuri. La finalul lunii iulie, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, estima că vârful valului patru al pandemiei se va manifesta la sfârșitul lunii septembrie, în țara noastră.

Medicul cercetător Octavian Jurma îl completează acum pe secretarul de stat și prezintă, într-o postare pe pagina sa de Facebook, faptul că la finalul săptămânii viitoare ne putem aștepta la 4.000 de cazuri pe zi și la 7.000 de persoane internate în unitățile sanitare.

”Suntem deja departe de cea mai pesimistă prognoză a Guvernului de 1.500 de cazuri pe zi si 4.000 de internați în spitale. Acum probabilitatea că vom depăși încă din prima jumătate a lunii octombrie maximele valurilor 2 și 3 de 10.000 de cazuri pe zi, 15.000 de oameni internați în spitale, 1.500 de pacienți la ATI și 250 de decese pe zi, este mare”, a scris Jurma, în mesajul său.

În plus, medicul a adăugat și faptul că vârful valului poate aduce chiar și 15.000 de cazuri noi pe zi în țara noastră, militând pentru vaccinarea cu a treia doză pentru doritori sau cei care nu mai au anticorpi în urma imunizării inițiale, chiar dacă vorbim de o schemă completă.

Până pe 13 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.122.653 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.065.989 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.849 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.288. Dintre acestea, 633 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 162 sunt minori, 152 fiind internați în secții și 10 la ATI.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri