13 Septembrie 2021

Valeriu Gheoghiță: Numărul de cazuri în rândul tinerilor va crește, internați în spitale și la terapie intensivă



Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat la Digi24 că în ultima lună tot mai mulți copii și adolescenți aleg să se vaccineze, în comparație cu adulții, însă, în același timp, va crește numărul tinerilor infectați în spitale având în vedere că școlile funcționează în regim fizic.

„Avem 200.00 de copii și adolescenți între 12-19 ani care au primit cel puțin o doză. Raportat la numărul de copii eligibili, vorbim de aproape 15% vaccinați cu cel puțin o doză. În ultimele 30 de zile s-au vaccinat 69.000 de oameni cu prima doză de Pfizer, aproape 25% sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 12-19 ani, 55% din acest grup fiind copii între 12-15 ani”, a spus Valeriu Gheorgiță.

Acesta precizează că în cazul tinerilor, vaccinarea nu este soluția care blochează transmiterea și care reduce la zero riscul de infecție, dar este modalitatea prin care îi poate pregăti pentru a face o formă mai ușoară, în cazul în care se infectează.

„Cea mai mare problemă în acest moment este obezitatea, bolile vasculare, pulmonare, neurologice, renale, toate sunt inclusiv prezente la tineri. Recomandarea este ca cei care sunt vulnerabili din această grupă de vârstă să se vaccineze. Numărul de cazuri în rândul acestora va crește, inclusiv numărul celor internați în spitale, la terapie intensivă. Este o realitate în toate școlile din lume cu prezență fizică”, adaugă el.

Valeriu Gheorghiță a spus că imunitatea de grup este de 50% față de normele grave.

Cum se va desfășura campania de vaccinare în școli

Vaccinarea în unitățile de învățământ a fost stabilită cu ajutorul direcțiilor de Sănătate Publică și celor de la Ministerul Sănătății, urmând să înceapă o campanie specială pentru unitățile școlare pentru studenți, elevi, personalul didactic și nedidactic, dar și pentru familiile acestora.

Campania va dura două luni, după cum urmează:

  • 13 septembrie - 15 noiembrie: învățământul pre-universitar,
  • 1 octombrie -1 decembrie: învățământul universitar.

De asemenea, vor exista trei modalități prin care se va realiza imunizarea, mai precis:

  • echipe mobile,
  • cabinetele proprii de vaccinare
  • arondarea unităților școlare la centrele de vaccinare din proximitate.

Vaccinarea va fi realizată cu seruri de la Pfizer sau Moderna.



Citeste si