Pandemia se află pe o pantă ascendentă în România, confirmată de cea mai recentă raportare a numărului de cazuri. Și cum varianta Delta este deja dominantă la nivel național, iar rata de vaccinare este încă la un nivel scăzut, autoritățile și medicii își pun problema gestionării infectărilor și cazurilor grave. Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, a declarat că o soluție ar putea fi introducerea pașaportului de vaccinare în rândul activităților din România.

Pașaportul de vaccinare ar putea funcționa și în România, nu suntem diferiți față de celelalte state. În felul acesta, am putea împiedica o explozie a formelor grave de boală. Deja nu mai este vorba despre discriminare, trebuie să îi protejăm cumva și pe cei nevaccinați, care au un risc de infectare ridicat”, a declarat medicul, într-o discuție cu wall-street.ro.

Medicul a vorbit și despre noi restricții și nu a exclus introducerea acestora mai ales în zonele aglomerate, unde este recomandat să purtăm masca de protecție. În acest caz, cele mai recente exemple vin din comunele Berceni, Bragadiru și Voluntari, unde rata de incidență a depășit 2/1.000, iar autoritățile au decis noi măsuri.

”Ține foarte mult de situația epidemiologică, iar reintroducerea obligativității purtării măștii de protecție în aer liber nu este o variantă exclusă”, a adăugat dr. Marinescu.

Declarațiile medicului vin după ce Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și actual consilier onorific al premierului în Sănătate, a precizat că vaccinarea sau testarea săptămânală ar putea fi niște impusă anumitor categorii de persoane.

"Acele persoane din sectoarele esențiale să fie vaccinate, iar cei care au legături cu acele sectoare să fie testați săptămânal. Ne gândim la vaccinare sau testare. Acestea sunt opiniile pe care eu, din postura de consilier onorific, le promovez la nivelul primului ministru, în care fac o evaluare a stării actuale. Deciziile se iau la nivelul Ministerului Sănătății sau CNSU, pe care îl conduce premierul. Trebuie să înțelegem că suntem într-un val patru, care este mai agresiv decât unu sau doi. Ne e greu să îl luăm în serios după un sezon estival", a declarat Tătaru.

Începe lupta pentru un loc în spital

Totodată, medicul a insistat că numărul de cazuri raportat zilnic nu mai este cifra țintă, ci trebuie să ne îndreptăm atenția către ponderea celor internați și a celor care fac forme grave.

”În România, în prezent, putem vorbi despre un echilibru, însă este foarte important ca acest echilibru să fie menținut. Nu vrem să ajungem la maximul de paturi de Terapie Intensivă pe care le avem pe foaie, acele 1.500, ca să putem constata gravitatea situației. Cred că toate spitalele din zonele aglomerate, inclusiv Bucureștiul, ar trebui să funcționeze cu dublu circuit, măcar un 15% din capacitatea locurilor din unitatea cu pricina să fie dedicate COVID”, a mai explicat acesta.

Aproape 100% din cei care ajung în ATI sunt pacienți nevaccinați.

dr. Adrian Marinescu

Și pentru că tot ne aflăm la capitolul cifre, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftziologie ”Marius Nasta”, a declarat că ATI-ul spitalului pe care îl conduce este plin, însă nu de aici vine cea mai mare presiune.

”Îngrijorarea mea majoră este că rămânem fără locuri pe secția de internări. Externăm pacienți, însă se ocupă foarte repede. Vin pacienți cu forme severe, cu saturații mici, nevaccinați, care sunt greu de vindecat și care stau prea mult acasă, crezând că se pot trata individual”, a adăugat medicul penumolog.

Vaccinarea, pariul pierdut al autorităților

De câteva luni bune, mesajul autorităților se îndreaptă spre beneficiile vaccinării, însă acest mesaj a ratat, se pare, grupuri importante din populația din România.

Deși chiar dr. Marinescu insista că oficialii trebuie să țină cont și de niște aspecte materiale în ceea ce privește imunizarea, tot acesta menționează că, în prezent, deși imunizarea nu este tardivă, ci doar puțin întârziată, nu mai poate fi împiedicat un vârf al valului al patrulea prin vaccinare.

”Vaccinarea necesită timp pentru a putea ajuta. E foarte bine că se pune accent pe imunizare, însă anticorpi nu apar după prima doză. Cred că ar trebui să ne axăm și pe respectarea regulilor deja cunoscute, cum ar fi igiena personală, evitarea spațiilor aglomerate și purtarea măștii de protecție”, a precizat acesta.

Cât despre ce i-ar putea convinge totuși pe români să se vaccineze, dr. Mahler susține că aceasta este o decizie personală a fiecăruia dintre noi.

”Dacă tot refuzăm ideea vaccinării, măcar să avem mai multă grijă de noi și să respectăm regulile deja cunoscute, care, chiar dacă ne plictisesc, ne feresc de infectare. Trebuie să fim mai riguroși cu noi”, a completat medicul pneumolog.

Cu toate acestea, în plină criză sanitară, ministrul Sănătății a demisionat, locul Ioanei Mihăilă fiind luat de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării. Acesta a început șirul videoconferințelor cu reprezentanții ai DSP-urilor din țară și cere acestora soluții și paturi în spitale, mai ales pe ATI.

“Mesajul meu către dumneavoastră vreau să fie clar. În pandemie trebuie acționat, mai mult ca oricând, cu responsabilitate și solidaritate. De asemenea, nu mă interesează cifre pe hârtie. Vreau să mergeți să verificați în spitale astfel încât tot ce raportați să fie real”, a declarat ministrul interimar Cseke Attila, în prima videoconferință cu direcțiile de sănătate publică.

Cseke Attila i-a asigurat pe directorii direcțiilor de sănătate publică de întregul sprijin în perioada mandatului său interimar și le-a solicitat să acționeze cu responsabilitate și solidaritate.

Până la 14 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.126.582 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.068.122 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.929 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.622. Dintre acestea, 675 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 155 sunt minori, 145 fiind internați în secții și 10 la ATI.

Sursa foto: RO Vaccinare/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri