România a înregistrat o explozie a numărului de cazuri noi de la o zi la altă, iar autoritățile au intrat în alertă. Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că unul din doi români nu are niciun fel de protecție în fața unei potențiale infectări cu COVID, dar și că o persoană infectată cu tulpina Delta, deja dominantă, poate duce la circa 390.000 de infectări.

România a ajuns din nou la o rată de pozitivare de 8,2% a testelor efectuate, cu aproape 4.000 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore.

”Nu se întrevede o stagnare a cazurilor, având în vedere că varianta Delta este dominantă. În plus, unul din doi români nu are niciun fel de protecție în fața infectării. De la un caz de COVID Delta se poate ajunge, în două luni, la 390.000 de persoane infectate. Vaccinarea este singura cale care ne poate feri de o formă gravă a bolii și de deces, alături de respectarea măsurilor de protecție, dar și de evitarea zonelor aglomerate”, a comentat Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, acesta a precizat că peste 90% dintre decesele înregistrate în țara noastră sunt la persoane nevaccinate.

Transmiterea variantei Delta este similară cu nivelul ridicat de răspândire al bolilor transmisibile ale copilăriei: pojarul, vărsatul de vânt.

dr. Valeriu Gheorghiţă

De asemenea, medicul recomandă și vaccinarea heterologă pentru persoanele care au avut reacții adverse severe la prima doză de vaccin, mai ales la cele care s-au imunizat cu AstraZeneca. Însă Gheorghiță a precizat că acest tip de imunizare necesită o recomandare de un medic, nu o putem face de capul nostru.

Bineînțeles, Gheorghiță a reiterat faptul că vaccinarea este sigură și în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, neexistând riscuri de toxicitate asupra fătului sau sugarului.

Totodată, a adăugat că vaccinarea împotriva COVID se poate efectua simultan cu alte tipuri de imunizări, cum ar fi vaccinarea antigripală.

A treia doză de vaccin în România

Nu este prima dată când autoritățile vorbesc despre administrarea unei a treia doze de vaccin. În prezent, Agenția Europeană a Medicamentului analizează datele depuse de Pfizer, pentru a putea autoriza activitatea de vaccinare.

În curând, și Moderna va depune documentația.

”Dacă o persoană este vaccinată cu schema completă și are și istoric de trecere prin boală, nivelul anticorpilor este crescut și suficient pentru a asigura protecția față de spitalizare și deces. Însă o singură doză de vaccin nu e suficientă, este necesară schema completă”, a mai spus Gheorghiță.

Cine va putea beneficia de a treia doză de vaccin?

Administrarea unei a treia doze va presupune două proceduri:

  • o doză suplimentară, mai exact o schemă de vaccinare cu trei doze,
  • doză de rapel sau booster, administrată la cel puțin 6 luni de la efectuarea celei de-a două doze.

”Persoanele post transplant, persoanele oncologice, persoanele cu HIV sau persoanele care fac terapii vor avea indicație trei doze de vaccin, în cadrul primei scheme de vaccinare. Cât despre doza de rapel/ booster, efectuată la cel puțin 6 luni de la schema inițială de vaccinare, aceasta se adresează persoanelor vârstnice și cronice, după care vor urma celelalte categorii de persoane”, a declarat Gheorghiță.

Medicul infecționist a precizat că, în prima săptămână din octombrie, cel mai probabil, va fi autorizată cea de-a treia doză la nivelul Agenției Europene a Medicamentului.

Tot în octombrie, EMA ar putea autoriza și vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 12 ani.

Sursa foto: RO Vaccinare/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri