Tehnologia digitală și utilizarea datelor ne transformă fiecare aspect al vieții și nu există semne că această tendință va dispărea curând. Ceea ce trăim astăzi este efectul unei perioade lungi de evoluție, încă din 1947, când a fost inventat tranzistorul - dispozitivul de transfer de date care stă la baza întregii tehnologii digitale. Trecem rapid peste următoarele decenii și ne oprim la momentul apariției primului computer personal, primului telefon mobil, a internetului și putem observa avalanșa de date în continuă creștere. Potrivit Statista 2021, se estimează că volumul total de date globale va continua să crească rapid, cu o creștere masivă de 90 de ori, proiectată în perioada 2010-2025.

Digitalizarea și sănătatea

Digitalizarea este, de asemenea, o tendință cheie în domeniul medical. Am fost deja martorii unui pas uriaș în adoptarea tehnologiei digitale, în special post-COVID, în rândul pacienților mult mai conștienți de sănătatea lor, dar și în rândul sistemelelor de sănătate cu capacități reduse, care apelează la tehnologie pentru a face față provocărilor.

Astăzi, Philips este deja o companie digitală, cu 1 angajat din 2 care lucrează în R&D, domeniul cercetării, dezvoltării software și știința datelor. Prin integrarea datelor, suntem capabili să generăm soluții de sănătate conectate și mai inteligente. Aplicând algoritmi de decizie clinică și analize predictive, de exemplu, putem folosi datele pentru a oferi informații personalizate, acționabile.

Credem că digitalizarea poate accelera adoptarea unor modele durabile de îngrijire medicală atât de necesare, inclusiv un acces mai larg la îngrijire, ajutând inclusiv comunitățile defavorizate să diminueze decalajul în furnizarea de servicii medicale primare.

Legătura cu sustenabilitatea

Asigurarea accesului la îngrijire medicală nu poate și nu trebuie să implice o dublare a amprentei globale de mediu din sistemul de sănătate, care este deja mare. Dacă sistemul de sănătate ar fi o țară, ar fi al 5-lea cel mai mare emitent la nivel global, depășind industria aeronautică sau maritimă.

Digitalizarea poate ajuta la reducerea amprentei de mediu a sistemului de sănătate, permițând o utilizare mai eficientă a resurselor rare, atât de energie, cât și materiale. Aici avem în vedere sprijinirea telemedicinei și trecerea de la setări clinice și costuri mari, la setări de rețea cu costuri mai mici și la domiciliu.

Un studiu realizat de Accenture arată că 40% din vizitele pacienților ar putea fi efectuate de la distanță până în 2030. În cele din urmă, interacțiunile la distanță pot reduce nevoia de unități fizice de sănătate, reducând astfel și mai mult consumul de materiale și energie, precum și transport.

La ce ne referim exact prin „dematerializare”? Noi, la Philips, atunci când ne gândim cum să răspundem nevoilor unui client, ne întrebăm întotdeauna, chiar la începutul procesului de proiectare: „Cum putem răspunde unei cereri din partea clienților noștri, evitând sau minimizând utilizarea materialelor?” Dacă suntem capabili să creăm o soluție virtuală, aceasta reduce impactul asupra mediului. Instrumentele digitale susțin impulsul spre dematerializare și, ca atare, ating însăși esența economiei circulare - oferind valoare maximă cu resurse minime.

Infrastructură durabilă

În același timp, vedem că amprenta infrastructurii necesare pentru a furniza soluții digitale este în creștere. Electricitatea este necesară pentru a rula hardware-ul și software-ul care transportă date pe tot globul. Se estimează că se consumă peste 800 TWh anual, aproximativ echivalent cu consumul de energie electrică din Belgia, Olanda și Germania la un loc. Până în 2030, 8% din electricitate va fi consumată de centrele de date. Și se estimează că până în 2040, 14% din emisiile de gaze cu efect de seră vor fi atribuite ITC. În prezent, această cifră se ridică la 2%.

Cercetările indică faptul că economiile de resurse deblocate de tehnologia digitală a informațiilor și comunicațiilor depășesc creșterea amprentei cauzate de implementarea acestei tehnologii. Dar pentru a maximiza aceste economii, trebuie să ne concentrăm și pe construirea unei infrastructuri digitale durabile, inclusiv soluții cloud fără carbon și design complet circular pentru hardware.

Abordarea Philips în ceea ce privește digitalizarea și mediul

La Philips, vedem digitalizarea serviciilor medicale ca o oportunitate de a accelera dezvoltarea durabilă. Potrivit unei lucrări publicate de J.D Sachs, digitalizarea este una dintre cele șase transformări cheie necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite. Philips a stabilit obiective ambițioase de sustenabilitate, care includ: asigurarea utilizării durabile a materialelor și conducerea tranziției către o economie circulară; asigurarea utilizării durabile a energiei; reducerea emisiilor și funcționarea neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

În calitate de companie de tehnologie medicală, suntem foarte conștienți de responsabilitatea noastră față de societate și de necesitatea de a continua să încorporăm sustenabilitatea tot mai adânc în modul în care facem afaceri - nu numai în propriile noastre operațiuni, ci în întregul lanț valoric, împreună cu clienții și partenerii noștri.

Strategia noastră își propune să capteze potențialul digitalului pentru a ne atinge obiectivele de sustenabilitate. Această strategie este construită în jurul a patru piloni:

1. Încurajarea dezvoltării sustenabile cu soluții digitale
2. Susținerea comportamentului sustenabil al utilizatorilor
3. Construirea unui software sustenabil prin proiectare
4. Crearea de tehnologii și infrastructuri sustenabile

Pe lângă comportamentul responsabil adoptat de companii, vedem un potențial extraordinar de a reduce impactul asupra mediului prin promovarea unui comportament sustenabil în rândul utilizatorilor. În ce măsură, în era digitală, comportamentul nostru afectează mediul? Într-o mare măsură. Fiecare căutare, fiecare click pe un site web, fiecare melodie sau videoclip în flux și fiecare e-mail pe care îl trimitem - toate se adaugă la o cerere incredibilă de energie electrică, ceea ce are ca rezultat emisii de CO2 mai mari.

Aproximativ 50% din toate computerele de birou sunt lăsate pornite peste noapte și în weekend. O simplă oprire a computerelor pe timp de noapte poate reduce consumul anual de energie cu peste 50%. Deci, fiecare dintre noi poate face lucruri mici în viața de zi cu zi, care să conteze însă, în acest demers colectiv pentru reducerea semnificativă a impactului digital asupra mediului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri