Pandemia de COVID-19 a cauzat cea mai mare scădere a speranței de viață din Europa occidentală de la al Doilea Război Mondial, potrivit unui studiu citat de cotidianul britanic The Guardian.

Datele analizate de analiști privind 29 de state, întinse din Europa și până în Statele Unite și Chile, au concluzionat că reducerile la nivelul speranței de viață cauzate doar anul trecut din cauza pandemiei a șters cu buretele zeci de ani de progrese înregistrate.

Cele mai mare scăderi în privința speranței de viață au fost printre bărbații din Statele Unite, în rândul cărora s-a înregistrat un declin de 2,2 ani, față de nivelul dinainte de pandemie, din anul 2019. Următoarea țară din acest top este Lituania, ai cărei bărbați au o speranță de viață mai mică cu 1,7 ani față de perioada pre-pandemică.

„Pentru țări vestice ale Europei, precum Spania, Anglia și Țara Galilor, Italia, Belgia și altele, ultima dată când a fost observată o asemenea scădere a speranței de viață la naștere a fost într-un singur an din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a afirmat doctorul Jose Manuel Aburto, co-autor al studiului.

Informațiile au fost date publicității într-un articol publicat în International Journal of Epidemiology, după analizarea a 29 de țări în cazul cărora au fost publicate datele privind decesele pentru anul 2020. Un total de 27 de țări din cele 29 analizate au raportat reduceri ale speranței de viață.

Speranţa de viaţă a bărbaţilor din Marea Britanie a scăzut pentru prima dată de la începutul înregistrărilor demografice, potrivit celor mai recente statistici publicate în această ţară și citate de Agerpres.

Un băiat născut între 2018 şi 2020 va putea să trăiască până la o vârstă medie de 79 de ani, în scădere faţă de vârsta medie de 79,2 de ani asociată speranţei de viaţă a băieţilor britanici născuţi în intervalul 2015-2017, a anunţat zilele trecute Oficiul Naţional pentru Statistică (ONS) din Marea Britanie.

Pamela Cobb, directoarea Centrului pentru îmbătrânirea populaţiei şi demografie, a declar: "Speranţa de viaţă a crescut în Marea Britanie pe parcursul ultimilor 40 de ani, deşi această creştere a avut un ritm mai lent în ultimul deceniu. Totuşi, pandemia de coronavirus a dus la un număr mai mare de decese decât de obicei în anul 2020", a adăugat ea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri