Dacă credeam că odată cu depășirea valului al treilea al pandemiei am învățat ceva și nu vom ajunge din nou în punctul culminant al paturilor ATI, ne-am înșelat amarnic. Și mai amarnic devine când depășim record negativ după record negativ, așa cum, în ultimele 24 de ore, am înregistrat nici mai mult nici mai puțin de 331 de decese. În plus, medicii avertizează că, în curând, vom atinge și pragul de 20.000 de cazuri noi pe zi. Laurențiu Luca, directorul general al Synevo România, a declarat că valul patru își ia intensitatea din relaxarea din vară, când oamenii nu au mai ținut cont de normele de protecție.

”Valul patru a prins un moment propice, imediat după relaxare. Iar tinerii fac boala nu pentru că au neapărat o predispoziție, ci pentru că circulă mai mult decât oamenii mai în vârstă, se întâlnesc în grupuri mai mari, pentru că se gândesc că sunt tinerii și nu au de ce să se vaccineze. În plus, s-a inoculat ideea că bătrânii sunt mai predispuși decesului”, a declarat Luca, pentru wall-street.ro.

De profesie medic generalist, Luca atrage atenția că ne confruntăm cu un virus nou, definit de o tulpină mult mai agresivă, cu un alt profil față de ceea ce știam până acum.

”Noi nu înțelegem că vorbim despre un virus schimbat. Are un alt profil, tulpina e mult mai agresivă. În plus, oamenii au obosit cu restricțiile și nu mai acceptă altele, iar mulți dintre noi sunt relaxați pentru că au făcut vaccinul sau au trecut prin boală”, a adăugat Luca.

Totodată, directorul Synevo atrage atenția că dorința noastră de a călători, de a petrece cu familiile sau prietenii este mediul potrivit pentru ca Delta să se răspândească foarte rapid.

”Acum un an stăteam acasă, acum nu mai stăm, mergem peste tot. Aici apare dezechilibrul cauzat de pseudonormalitatea în care credem că ne aflăm”, a mai spus acesta.

România, deficitară la testarea COVID

Încă de la începutul pandemiei, au existat voci din cadrul personalului medical care au precizat că testările sunt insuficiente. Totodată, chiar și în prezent, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, a declarat că numărul de cazuri raportat este mult mai mic decât cel real.

”Pentru a înțelege întinderea unei boli, trebuie să o diagnostichezi. Ceea ce se testează și se raportează e infim, în prezent. Nu se testează suficient în raport cu întinderea populațională”, a mai spus Luca.

În plus, potrivit informațiilor furnizate de Luca, România are „un talent” în a se baza pe estimări, iar medicina nu este știința care să aibă fundament în astfel de calcule.

”E prea multă estimare în România, în loc să avem date certe. Medicina e bazată pe date, nu pe previziuni și estimări. Dacă noi ne-am fi desfășurat activitatea sau viața doar pe estimările de-acum un an, am fi știut să ne pregătim serios pentru valul patru. Însă au urmat alte estimări...”, a menționat acesta.

Lupta între stat și privat: cine e eroul din pandemie

Nu mai e un secret că românii se feresc de spitalele de stat, unde comportamentul unor angajați lasă de dorit sau de unde se poate pleca cu infecții nozocomiale. Sau, chiar mai rău în ultima perioadă, incendiile s-au înmulțit și fac din ce în ce mai multe victime, cel mai recent caz fiind cel de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

Astfel, privatul devine tot mai des o opțiune pentru românul care vrea să plece sănătos din spital, deși uneori costurile depășesc capacitatea financiară a pacienților.

Ei bine, în pandemie s-a materializat ceea ce am putea numi colaborare între stat și privat, dar numai pentru o perioadă, cât timp s-a pregătit statul pentru pandemie.

”Scopul final al ambelor sisteme este pacientul sănătos, însă este o importantă antiteză între cele două. La începutul pandemiei, a fost o disponibilitate a sistemului public de a colabora cu noi, privații, pentru că statul nu dispunea de aparatura necesară. Primeam probe de la sistemul public, veneau ambulanțe trimise de DSP-uri. Am crescut capacitatea, ajunsesem la câteva mii de teste pe zi. După care, la începutul acestui an, a venit un ordin de ministru prin care se direcționau acele testări doar în cele mai apropiate laboratoare publice”, a povestit Luca.

Privatul nu are nevoie de susținerea statului, noi avem nevoie sã fim lãsați în pace.

- Laurențiu Luca, director general Synevo România -

Directorul Synevo mărturisește că a fost o surpriză nu tocmai plăcută, mai ales că privatul, în integralitatea sa, și-a extins capacitatea de testare și a achiziționat noi aparate.

”Testările din iunie, de la nivel național, ar fi putut fi făcute în Synevo într-un singur laborator”, a completat acesta.

Totodată, Luca precizează că Synevo este pregătit pentru valul patru, deoarece procesele și procedurile de la nivelul companiei sunt bine stabilite. Sunt cunoscute metodele prin care se ajustează capacitatea de testare, dar și modul în care trebuie colectate probele și traseele acestora.

”Partea de siguranță în clinici ține de noi și e realizată. Cealaltă parte ține de colaborarea cu pacientul și ceea ce am învățat de-a lungul timpului este că trebuie să fii cât mai aproape de el. Dacă înainte era în regulă ca pacientul să meargă la kilometri distanță pentru analize, așa ceva nu mai e valabil în prezent. Trebuie să fii cât mai aproape de pacient”, a dezvăluit Luca.

În aceeași ordine de idei, în urmă cu patru ani, Synevo avea în jur de 70 de puncte de recoltare, iar, în prezent, deține 139 (în toate județele din țară, cele mai multe în București și în orașele mari).

Cea mai recentă unitate Synevo este un centru de recoltare amplasat în localitatea Șelimbăr, în imediata apropiere a Sibiului. Centrul Synevo din Șelimbăr dispune de trei cabinete pentru recoltarea probelor biologice și ginecologice, fiind dotat cu aparatură modernă, inclusiv cu dispozitive de identificare a venelor, pentru o puncție mai facilă, prin evidențierea traiectului venos. Unitatea este amplasată într-o zonă rezidențială ușor de accesat, adiacentă zonei comerciale din partea de sud a Sibiului.

Synevo este unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii de diagnostic de laborator din România, oferind peste 2.000 de tipuri de analize uzuale și avansate, în toate domeniile de diagnostic clinic de laborator. La finalul anului 2020, Synevo România administra o rețea națională de 19 laboratoare și 126 de centre de recoltare a probelor biologice, efectuând peste 13 milioane de teste pe parcursul întregului an.

Synevo România face parte din Medicover, unul dintre cei mai importanți furnizori internaționali de servicii medicale și de diagnostic, înființat în anul 1995.

Sursa foto: Synevo România

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri