România a atins un nou record în valul patru al pandemiei, iar medicii avertizează că cifrele vor continua să crească. Dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență București (Floreasca), a declarat că autoritățile ar trebui să se gândească la măsuri urgente pentru zonele în care spitalele au ajuns la limită și nu mai pot primi pacienți. ”Incidența nici nu mai contează acolo unde spitalele sunt blocate și nu mai pot primi bolnavi COVID”, a precizat Țincu, pentru wall-street.ro.

”Acolo unde spitalele au ajuns la limită sunt necesare măsuri urgente pentru soluționarea în timp real a crizei”, a declarat medicul.

Medicul a declarat că se aștepta la o astfel de intensitate a valului încă de la începutul lunii septembrie, deoarece România a întâmpinat valul patru cu un ”cocktail” de aspecte favorabile pandemiei, mai exact:

  • rată de vaccinare scăzută,
  • prea multe măsuri de relaxare,
  • o variantă mult mai virulentă a virusului, Delta.

”Din nefericire, cifrele vor continua să crească, în special, pentru că nu se ia nicio măsură în plus pentru gestionarea acestei situații. E nevoie ca autoritățile locale să se implice mai mult în managementul pandemiei. De asemenea, și operatorii economici ar trebui să impună măsuri în ceea ce privește aglomerația, cum ar fi mall-urile sau supermarketurile”, a explicat medicul.

Totodată, dr. Țincu a menționat că numărul celor internați la ATI nu va mai suferi creșteri exponențiale și nu va mai fi un indicator al acestui val, având în vedere mortalitatea ridicată.

”Sistemul sanitar devine din ce în ce mai aglomerat, iar eficiența serviciilor medicale scade. Numărul de cazuri din ATI nu va mai fi un indicator în stabilirea coordonatelor valului, deoarece mortalitatea crește proporțional”, a comentat Țincu.

În plus, medicul a adăugat și faptul că cei mai mulți dintre pacienții care se prezintă pentru internare sau evaluare sunt nevaccinați și vin foarte târziu la medic, după a șaptea zi de la debutul bolii. Astfel, o bună parte din ei se confruntă cu o afectare pulmonară de circa 80%, ceea ce îngreunează actul medical.

Nu în ultimul rând, dr. Țincu a sfătuit românii să respecte măsurile de protecție, să evite aglomerațiile și să poarte mască.

”E obligatoriu să ne menținem la distanță de aglomerații. Nu trebuie să ne mai spună Guvernul ce trebuie să facem, știm deja aceste reguli de atâta timp. Cu siguranță, și vaccinarea rămâne o variantă, însă aceasta este măsura pe termen lung, este măsura preventivă, pe care trebuia să o punem în practică încă din vară. Vaccinul are nevoie de timp pentru a-și face efectul”, a conchis medicul.

Până pe 13 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.398.264 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 4.607 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.199.267 de pacienți au fost declarați vindecați. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 15.733 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 402 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Sursa foto: Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri