Valul patru a lovit puternic România, care s-a văzut nevoită să apeleze la ajutorul vecinilor săi pentru preluarea pacienților bolnavi de COVID care pot fi transferați. Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, a declarat că, în acest ritm, la finalul lunii octombrie am putea atinge pragul de 30.000 de cazuri.

”Luna octombrie este una de creștere. Iar dacă mergem în acest ritm, vom avea 20 - 30.000 de cazuri pe zi la final de octombrie”, a declarat Tătaru, într-o intervenție la Digi24.

Tot acesta a precizat că sistemul medical din România este la un pas de colaps, având în vedere apelul disperat al medicilor.

”Cred că am ajuns în punctul în care nu mai avem voie să nu mai credem în această pandemie sau în vaccin”, a mai spus fostul ministru al Sănătății.

Acesta insistă că nu sunt necesare restricții în plus, însă trebuie ca autoritățile să înăsprească sancțiunile și controalele.

”Ne-am permis mai mult decât trebuia. Sunt necesare controale agresive în toate spațiile predispuse aglomerațiilor, deoarece carantina este destul de dificil de implementat. Mai ales, la nivelul Capitalei....”, a continuat Tătaru.

În plus, acesta atrage atenția asupra numărului mare de decese, care survin ratei de infectare din urmă cu două săptămâni, care era mai mică și în care erau raportate maximum 10.000 de cazuri, zilnic.

Dacă la 10.000 de cazuri, am avut 400 de decese, nu vreau să mă gândesc la cifrele care vor veni în următoarele zile. Oricum, numărul real de cazuri este de cinci până la zece ori mai mare față de ce raportăm în prezent”, a explicat acesta.

Tătaru face apel la populație pentru respectarea regulilor de protecție, dar și pentru raportarea oricărui simptom. În plus, dacă se testează și sunt pozitivi, să nu ignore acest lucru și să transmită DSP-ului.

”Vorbim despre două libertăți acum: libertatea celui care vrea orice și nu oferă nimic și libertatea celui care a fost conștient, s-a vaccinat și a respectat regulile. A cui libertate este mai importantă?!”, a comentat politicianul.

Bolnavii români, în spitalele din străinătate

Spre finalul lunii septembrie, wall-street.ro a luat legătura cu dr. Laurențiu Belușică, managerul Spitalului Orășenesc Găești, care a declarat că pacienții români cu forme severe ar putea fi transferați în străinătate.

La mai puțin de o lună de la acea declarație, asistăm la pregătirea primului transport de acest fel.

”Încă de săptămâna trecută, am discutat ca pacienții internați în zona de Vest a țării să poată fi preluați în Ungaria, pentru a mai câștiga ceva spațiu în spitale. E foarte dificil de organizat și acest lucru, deoarece COVID-ul nu îți permite un transport lung”, a explicat Tătaru.

Totodată, fostul ministru al Sănătății insistă că nu mai putem lupta cu aceleași arme din 2020 și speră ca românii să conștientizeze intensitatea valului patru și seriozitatea pandemiei.

”Aducem medicamente din afară, cât credeți că mai putem?! Și sunt medicamente care ajută în formele medii spre severe, dar nu pentru cele critice. Acolo nu ne rămâne decât credința că scăpa de această boală”, a mai spus Tătaru.

Nu în ultimul rând, acesta a dat vina și pe lipsa de insistență din campania de vaccinare.

”Campania de promovare a vaccinării s-a oprit la noi, pentru că am crezut că oamenii au înțeles. Nu am fost destul de insistenți. Dacă noi nu conștientizăm valul acesta, nu vom fi pregătiți nici pentru valul cinci. Și da, vom avea valuri până când ne vom imuniza circa 70%”, a conchis Tătaru.

Până astăzi, 13 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.398.264 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 4.607 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.199.267 de pacienți au fost declarați vindecați. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 15.733 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 402 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Sursa foto: Nelu Tătaru/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri