România trece printr-o criză sanitară profundă, valu patru ducând sistemul medical aproape de limitele sale. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a îndemnat oamenii să se vaccineze, aceasta fiind cea mai sigură măsură de protecție, făcând apel la populație să se prezinte la medic pentru tratament și să nu mai stea acasă.

Secretarul de stat a vorbit despre informațiile false care au înconjurat vaccinarea și care au ajuns să fie din ce în ce mai prezente în viața oamenilor, mai ales pentru că sunt repetate și de cadre medicale.

”Situația este gravă, situația în care ne aflăm este una foarte gravă, chiar. Se vorbește foarte mult contra vaccinării și informațiile acestea vin din partea unor medici. Astfel de opinii medicale vin cu o mare încărcătură, oamenii au încredere în medici. Când mergi la medic, faci ce spune medicul”, a declarat Baciu, într-o intervenție la Digi24, menționând că aprobă afirmația prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, care cere suspendarea exercitării profesiei celor care se declară împotriva vaccinării.

În plus, Baciu precizează că un singur lucru ne poate oferi imunitatea maximală în cel mult 14 zile, mai exact weekendul viitor.

”Un singur lucru putem face pentru ca weekendul viitor să avem imunitate maximală, să ne vaccinăm. Cu vaccinul Johnson, în 10-14 zile suntem protejați. O jumătate de oră din timpul nostru durează vaccinarea”, a mai spus secretarul de stat.

Potrivit informațiilor furnizate de Baciu, 47% din populația globului s-a vaccinat, iar circa 6,6 miliarde de doze de vaccin au fost administrate până în prezent. Aproximativ 19 milioane de doze sunt administrate pe zi, în lume.

De asemenea, Baciu insistă că atât femeile care alăptează, cât și femeile care sunt însărcinate se pot vaccina anti-COVID.

Testare gratuită în România

Pentru că spitalele sunt pline, iar așteptarea pentru internare sau testare COVID ar putea dura prea mult, autoritățile recomandă românilor să meargă în farmacii, unde se pot testa gratuit, sau la medicii de familie.

”Testele din farmacii sunt gratuite, sunt distribuite de către Ministerul Sănătății. Însă actul de testare poate suferi costuri, e vorba despre un mediu privat în care statul nu poate interveni, iar farmacia poate impune câteva zeci de lei pentru testarea propriu-zisă”, a mai spus Baciu.

Totodată, Baciu insistă ca oamenii să nu mai aștepte acasă dacă au simptome, mai ales în această perioadă, când virusul se răspândește foarte rapid.

”Oamenii așteaptă ca lucrurile să se îmbunătățească de la sine. Nu e o abordare corectă, dacă există simptome, aceștia trebuie să ia legătura cu medicul pentru a primi tratament. Resursele sunt folosite prioritizând urgențele majore”, a completat secretarul de stat.

Nu în ultimul rând, Baciu a precizat că pe raza județului Ilfov și a municipiului București sunt circa 2.000 de apeluri în așteptare pentru o testare COVID, prin urmare sfătuiește oamenii să ia legătura cu medicii de familie mai întâi, pentru a primi un tratament pentru început.

Sursa foto: Guvernul României/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri