Cele peste 570 de decese provocate de COVID la data de 19 octombrie reprezintă numărul morților de la Colectiv înmulțit cu opt, o altă tragedie care a zguduit România, tot în luna octombrie, în 2015. ”Am ajuns în situația în care mare lucru nu mai poate fi făcut. Ne-au rămas doar frica și aplicarea legii”, a declarat Gelu Duminică, sociolog, pentru wall-street.ro.

”Am ajuns în situația în care mare lucru nu mai poate fi făcut. Ne-au rămas doar frica și aplicarea legii. Ca să nu ajungem aici, ar fi trebuit să avem lideri care să ofere un exemplu, lideri care să nu considere că s-a încheiat pandemia, lideri care să nu creadă că stăpânesc poporul, ci sunt puși acolo ca să-l protejeze. Nouă ni s-a spus că economia duduie, dar am ajuns să fim 'deștepții' Europei”, a comentat Duminică.

Sociologul vine cu exemplul recomandărilor Direcțiilor de Sănătate Publică și ale Institutului Național de Sănătate Publică de a închide școlile după rata de incidență de 6 la mie, recomandări contrazise de politicieni.

”Pentru combaterea pandemiilor trebuie să ne uităm 'în gura' specialiștilor, nu la politicieni. Suntem în momentul în care, în România, se moare pe capete”, a mai spus Duminică.

Însă sociologul atrage atenția și asupra propriilor noastre fapte care au dus la o intensitate atât de mare a valului patru. Gelu Duminică insistă să analizăm și dorința noastră de a merge în grupuri la mare sau la munte, la nunți sau la botezuri.

”Nu trebuie să dăm vina doar pe politicieni, să ne uităm și la ce am făcut și facem noi. Am aglomerat drumurile spre mare, mergem la petreceri, la nunți, pentru că pe noi nu ne poate atinge nimic. Nu facem bine dacă credem că nouă nu ni se poate întâmpla așa ceva”, a argumentat Duminică.

România, gazda bună a fake-news-urilor

Conspirațiile și conspiraționiștii, deopotrivă, și-au găsit o gazdă bună în țara noastră, care se confruntă de ceva vreme cu un nivel de educație slab.

”Nu Biserica Ortodoxă Română este principalul transmițător al fake-news-urilor, chiar dacă are și ea contribuția sa, ci oamenii în halat alb, acei oameni care s-au gândit să emită opinii în domenii care nu le aparțin. Ginecologii sau oftalmologii care s-au gândit să transmită oamenilor că vaccinul nu este bun unui public slab educat. Eu nu am văzut vreun infecționist care să vorbească despre cataractă”, a explicat Gelu Duminică.

Referitor la acest trend bine înrădăcinat în România, dr. Valeriu Gheoghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a precizat că este de neimaginat cum medicii români se declară împotriva vaccinării, un act medical bazat pe dovezi.

”Cadrele medicale care au fost împotriva vaccinului au făcut mult rău în rândul pacienților. În România, încă se păstrează medicina de bloc. Recomandăm antibiotice fără probleme, însă ne temem de un vaccin despre care avem studii și dovezi că funcționează. Îmi e greu să cred că există cadre medicale care nu sunt adepte ale vaccinării”, a spus Gheorghiță.

Fumăm și bem alcool, dar noi ne temem că nu știm ce conține vaccinul, în timp ce consumăm alimente care dăunează sănătății.

Gelu Duminică, sociolog

În plus, prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, propune ca medicilor care se declară împotriva actului de vaccinare să li suspende dreptul de a profesa.

"Ca medic şi ca preşedinte al Colegiului Medicilor din România, analizând şi văzând situaţia dramatică a pandemiei din România, voi susţine din acest moment cu toată tăria sancţionarea oricărui medic, prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spaţiul public teorii care nu sunt validate ştiinţific, iar prin informaţiile transmise poate duce în eroare populaţia în privinţa stării de sănătate şi periclita sănătatea publică", a menționat Coriu, aspect susținut și de Carmen Uscatu, una dintre fondatoarele Asociației Dăruiește Viață.

”Nu te poți numi medic dacă nu ești adeptul vaccinării. Cred că acestora ar trebui să li se ridice dreptul de liberă practică. Nu știu când am devenit noi, alături de bulgari, cei mai deștepți din Europa și nu mai credem în știință. Vaccinul este soluția medicală cu ajutorul căreia au fost eradicate atâtea boli, de-a lungul timpului, cu anumite excepții. Vaccinați-vă, cancerul nu are vaccin”, a declarat Uscatu, pentru wall-street.ro.

Carantină, lockdown sau restricții dure: strigătul de ajutor al medicilor

Din nefericire, valul patru sau, mai degrabă, intensitatea acestuia a zguduit România din temelii. Prea puține paturi, prea puține echipamente, prea puțini medici, dar prea mulți pacienți cu forme severe de boală și cu o mare nevoie de oxigen, aceasta este, pe scurt, situația cu care ne confruntăm.

”Era de așteptat să ajungem aici, iar după aceste aproximativ 19.000 de cazuri, peste 8-10 zile ne vom confrunta cu o situație mult mai gravă în ATI. În plus, mortalitatea crește și ea pentru că oamenii întârzie la tratament din cauza aglomerării unităților medicale”, a declarat dr. Radu Țincu, medic primar ATI, la Spitalul de Urgență București, într-o discuție cu wall-street.ro.

Medicul precizează că transmiterea rapidă determină un efect de lungă durată al valului patru, în sensul în care nu vom scăpa la fel de rapid ca până acum, motiv pentru care cere impunerea urgentă a unor măsuri.

Citeste si:

    ”Acest vârf, această presiune din sistemul medical necesită măsuri serioase de lockdown, măcar pentru anumite regiuni. Vaccinarea este benefică, însă are nevoie de timp pentru ca anticorpii să apară, de aceea este imperios să introducem noi restricții”, a explicat dr. Țincu.

    Restricții propuse de medici

    Dr. Radu Țincu propune următoarele restricții la nivel regional sau chiar național:

    • intensificarea controalelor în toate ariile de activitate.
    • accesul limitat în mijloacele de transport în comun și verificarea respectării regulilor de protecție.
    • decalarea programelor de lucru.
    • implementarea certificatului verde, care nu înseamnă doar vaccinare, ci și adeverința de trecere prin boală sau testarea PCR (așa putem proba că persoana care circulă nu reprezintă un pericol pentru societate).

    ”Dacă aceste reguli nu sunt impuse urgent, următorul pas va fi lockdown-ul general”, avertizează medicul.

    Citeste si:

      Varianta românească a COVID

      În urmă cu câteva zile a apărut ”zvonul” conform căruia și în România s-ar putea dezvolta o tulpină nouă a COVID. Însă zvonul s-ar putea transforma în realitate, dacă autoritățile nu reușesc să domolească mersul pandemiei.

      ”Variantele virale noi apar în zone cu transmitere ridicată, unde pandemia este scăpată de sub control, așa cum a apărut tulpina Delta, în India, și așa cum este acum, în România. Problema majoră este că aceste noi variante sunt din ce în ce mai contagioase și se adaptează mediului. În plus, vedem și o scădere a eficienței vaccinului în fața noilor tulpini”, a explicat dr. Țincu.

      Nu în ultimul rând, acesta a insistat că vaccinarea rămâne principala măsură prin care ne putem proteja și prin care putem preveni o formă severă de boală, dar și decesul.

      În ultimele 24 de ore, în România, au avut loc 79.559 de vaccinări, dintre care circa 44.000 au fost date de administrarea primei doze, ceea ce dă o urmă de speranță pentru un următor val cinci.

      Sursa foto: Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Cristina Marin
      Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


      Setari Cookie-uri