Ioana Mihăilă, propusă de Dacian Cioloș în vederea formării guvernului acestuia a primit aviz negativ marți, după audierea din cadrul comisiilor de specialitate alea Senatului și Camerei Deputaților.

Ioana Mihăilă a fost ținta unor critici dure în comisiile de specialitate. La finalul consultărilor, fostul ministrul al Sănătății a făcut câteva declarații de presă.

„Principala cauza pentru care rata de spitalizare e atât de mare e legată de rata mica de vaccinare. Cred ca măsurile acestea restrictive transmise azi de Președintele Iohannis, puteau fi luate și asumate mai repede atunci când se apropia limita superioara a capacității de îngrijire.

Ideea e ca au trecut 6 sapt de când incidenta a crescut cu peste 1 la mie la nivel național și apoi a crescut peste 10 la mie (...) Constant am spus ca valul 4 va veni, dar că intensitatea lui va fi influențată de rata de vaccinare și de intensitatea tulpinii Delta. Nu am spus niciodată ca valul 4 nu va veni”, a declarat Ioana Mihăilă, propunerea USR pentru conducerea ministerului Sănătății.

Iată ce a transmis Ioana Mihăilă în timpul audierilor:

"Pe parcursul verii am primit patru avertizări din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, dar la ultimele am trimis o adresă tocmai solicitându-le să recalculeze riscurile deoarece ei estimau, după ce au recalculat riscurile, că România ar avea nevoie de aproximativ 450 de paturi de terapie intensivă atunci când se atinge numărul maxim de cazuri. Aceasta a fost ultima evaluare a INSP care mi-a fost transmisă mie în data de 2 septembrie 2021", a spus Mihăilă, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că existau acorduri-cadru pentru achiziţia de medicamente pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, însă este nevoie de buget.

"Medicamentele care se utilizează în tratamentul COVID-19 erau trecute şi în protocolul anterior de tratament, ba mai mult, în timpul verii, am trimis solicitări comisiilor de specialitate, atât Comisiei de boli infecţioase, cât şi Comisiei de pediatrie de a vedea şi de a revizui protocoalele de tratament şi monotorizare a pacienţilor COVID-19, solicitări la care comisiile au răspuns parţial. Vă pot pune la dispoziţie după această şedinţă solicitările aşa cum vă pot pune la dispoziţie toate avertizările transmise de către INSP. Medicamentele erau prevăzute în protocol - spitalele puteau achiziţiona inclusiv acest medicament Favipiravir. El se afla în stoc la distribuitor. (...) Pentru medicamentul Remdesivir exista acord-cadru cu Comisia Europeană. Trebuiau făcute doar comenzi, dar comenzile se fac atunci când există buget. Rectificarea bugetară a fost votată în 8 septembrie, ziua în care eu mi-am dat demisia. Pentru medicamentul Tocilizumab, raportul de achiziţie a fost semnat în data de 1 septembrie. Achiziţiile după ce acordul-cadru a fost semnat în 20 septembrie putea fi realizate, dar trebuia să existe buget", a explicat Ioana Mihăilă.

Potrivit acesteia, pentru anticorpii monoclonali există acorduri-cadru cu Comisia Europeană. "Pentru anticorpii monoclonali există acorduri cadru cu Comisia Europeană, iar Ministerul Sănătăţii şi-a manifestat intenţia de a participa la aceste acorduri-cadru în calitate de cumpărător, dar pentru a putea achiziţiona aceste medicamente este nevoie de buget", a mai susţinut Mihăilă.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri