La sfârşitul lunii iunie, în Franța, aproximativ 50% din populaţie era vaccinată cu o doză și 33% cu două doze, ceea ce nu era deloc satisfăcător pentru autoritățile franceze. Drept urmare, la sugestia Consiliul Știinţific al Franţei, președintele Emmanuel Macron a luat măsuri deloc populare cum ar fi obligativitatea vaccinării personalului medical şi paramedical şi introducerea certificatului verde digital sau a unui test negativ pentru accesul în diverse locuri.

Chiar dacă în numeroase oraşe din Franţa au avut loc proteste faţă de hotărârile lui Macron, autoritățile franceze nu au lăsat garda jos și au pus viețile oamenilor mai presus de calculele politice. Așa a ajuns Franța astăzi printre cele mai vaccinate țări din lume. E.S Dna Laurence Auer (foto), ambasadoarea Franței la București, ne-a dat detalii despre organizarea campaniei de vaccinare din Franța și felul în care autoritățile franceze au luptat cu reticența la vaccinare. Acest articol face parte din proiectul editorial #VacciNations prin care ne propunem să arătăm cum alte națiuni au reușit să transforme într-un succes campania de vaccinare, în timp ce România s-a transformat într-un ilustru exemplu de "așa nu".

Wall-Street: Cum a decurs campania de vaccinare din Franța și cum au reușit autoritățile franceze să o transforme într-una de succes?

Laurence Auer: Au fost luate mai multe măsuri începând din ianuarie: la începutul campaniei au fost vaccinate persoanele mai în vârstă, în special toți cei vulnerabili din cauza vârstei sau a stării de sănătate. Apoi, din luna mai, autoritățile franceze au asigurat accesul la vaccinuri pentru cât mai mulți oameni. În cele din urmă, din 6 august, un sistem de permise de sănătate (similar cu certificatul verde românesc) a fost aplicat locurilor de agrement și restaurantelor la nivel național, iar persoanele care lucrează în contact cu publicul, precum și în spitale au fost obligate să se vaccineze. Acest permis de sănătate s-a dovedit a fi o măsură necesară pentru accelerarea campaniei de vaccinare.

În urma acestor măsuri, campania de vaccinare a fost un succes, iar Franța se situează acum printre cele mai vaccinate țări din lume, cu o rată totală de vaccinare de 75% (adică 86% din populația cu vârsta care permite vaccinarea).

Wall-Street: Spuneați mai sus că vaccinarea este obligatorie pentru unele categorii de persoane în Franța. Ne puteți da mai multe detalii?

Laurence Auer: Într-adevăr, vaccinarea este obligatorie pentru toți francezii care lucrează în contact cu persoanele vulnerabile începând din 15 septembrie. Cu alte cuvinte, toți angajații din sistemul sanitar, inclusiv studenții din domeniul sănătății, secretarii medicali sau asistenții la domiciliu, precum și pompierii.

Wall-Street: În România, mulți oameni încă ezită să se vaccineze. A existat această reticență și în Franța? Dacă da, cum au reușit autoritățile să schimbe părerea oamenilor?

Laurence Auer: Au existat și încă există reticențe și în Franța. Similar României, țara noastră face obiectul campaniilor de dezinformare despre COVID-19 și vaccinare, în special pe rețelele de socializare. Dar, din fericire, majoritatea francezilor nu iau în considerare aceste știri false. Experții în sănătate au dat mesaje clare cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinului, mesaje preluate si transmise și de factorii de decizie politică. De asemenea, mulți francezi care s-au confruntat cu virusul sau au avut oameni infectați în anturajul lor au constatat singuri că vaccinarea reduce considerabil riscul de a dezvolta o formă severă a bolii.

Wall-Street: Ce sfaturi le-ați da autorităților române pentru a crește rata de vaccinare? Dar românilor reticenți la vaccin?

Laurence Auer: Nu pot spune autorităților române ce trebuie să facă, fiecare țară gestionează situația cu mijloacele sale. Dar, desigur, îi încurajez pe toți românii să se vaccineze. Pot atesta exemplul țării mele. În Franța, datorită nivelului ridicat de vaccinare, al patrulea val nu a suprapopulat spitalele și a ucis mult mai puțini oameni decât precedentele. Singurele regiuni franceze care au trecut prin situații de sănătate foarte dificile sunt teritoriile de peste mări, precum Guadelupa sau Polinezia. Din păcate, punctul lor comun cu România a fost că, ca și aici, rata de vaccinare este una scăzută.

Sursa foto: Ambasada Franței

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri