Dacă la începutul pandemiei, România își permitea să trimită personal medical în țări precum Italia pentru a ajuta la gestionarea pandemiei, în prezent, țara noastră se vede obligată să transfere bolnavii COVID în străinătate. Ungaria și Polonia au fost statele care au primit până acum pacienți români, Austria fiind o altă țară care ne va îngriji bolnavii. ”Realitatea ne arată că nu am reușit să controlăm pandemia”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății.

”Vaccinul este cel mai important mijoc de apărare. Într-adevăr, și în situațiile în care oamenii au fost vaccinați s-au infectat, însă au trecut mult mai ușor prin boală. Acestea sunt cifre, e pură matematică, sunt date exacte, nu sunt măsluite și nu aparțin Guvernului”, a insistat Attila, în intervenția sa, la Digi24.

Ministrul interimar al Sănătății dă vina pe rata scăzută a vaccinării și precizează că aceasta este principala cauză a exploziei de cazuri din România.

”Diferența dintre noi și statele din Vest este de la simplu la triplu. Din păcate, vom asista la această situație o bună perioadă”, a comentat Attila.

În altă ordine de idei, ministrul se bucură pentru creșterea prezenței la vaccinare, însă precizează că e o atitudine foarte sensibilă din partea românilor. Attila precizează că vaccinarea se face pe un fond de frică, de teamă față de ceea ce se întâmplă în spitale. Acest sentiment poate dispărea în momentul în care valul va scădea în intensitate, iar Attila avertizează că acum este momentul potrivit pentru a amplifica rata de vaccinare.

”Valul patru va trece, dar când și cum va trece nu știm. Însă dacă vom fi iar pe o pantă descendentă, oamenii se vor simți în siguranță din nou și vor renunța la ideea imunizării. Dacă nu tragem mult acum, vom avea și valul cinci și alte valuri, așa cum avertizează specialiștii”, a mai spus ministrul.

Dacă vrem să mulțumim cumva cadrelor medicale care au grijă de noi de mai bine de un an și jumătate, o putem face prin prezentarea la vaccinare.

Cseke Attila

Attila a amintit de maratonul vaccinării care se va organiza în București, în acest weekend. Maratonul va avea loc în toate cele șase sectoare ale Capitalei, fiind organizate 49 de fluxuri de vaccinare.

Ce țări vor mai primi pacienți COVID din România

Ungaria a fost primul stat care a acceptat primirea unor bolnavi COVID din România, pentru a mai slăbi presiunea de pe sistemul medical românesc. În Ungaria vor fi transferați 50 de pacienți aflați în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged și Debrecen. Transferul pacienților din zona de graniță se realizează pe cale terestră, iar transferul pacienților din București se efectuează atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană. Pacienții vor fi monitorizați pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe.

Polonia este al doilea stat care a primit, în cursul zilei de 21 octombrie, trei pacienți COVID. Este vorba despre pacienți care au fost internați în unități de primiri urgențe din București, aflați în stare stabilă, transportabili, intubați și care necesită asistență medicală de specialitate într-o secție de anestezie-terapie intensivă.

”Vreau să mulțumesc Poloniei pentru ajutorul acordat, deoarece au reușit să organizeze primirea bolnavilor noștri în trei zile”, a declarat Attila.

Și Austria va primi, în curând, români bolnavi de COVID, în spitalele sa, înțelegerea fiind stabilită astăzi, 21 octombrie.

Există o promisiune și din partea Danemarcei de a trimite două echipe medicale, cu care vor fi operaţionaliza încă 20 de paturi de terapie intensivă la Matei Balş. Ministrul a mai spus că există discuţii şi cu Italia legat de personal medical.

Republica Moldova este o altă țară care a ajutat România, trimițând o echipă medicală care să îngrijească pacienții din spitale. Este vorba despre 11 asistenți medicali și 10 paramedici care lucrează la Spitalul de la Lețcani. Și, nu în ultimul rând, ministrul a precizat că a fost stabilită o colaborare și cu Serbia, care va trimite echipamente medicale în țară.

Sursa foto: Cseke Attila/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri