Spania a vaccinat peste 80% din populaţie. Cum a ajuns această ţară în topul mondial ar vaccinărilor fără constrângeri și presiuni, ne-a explicat E.S.Dl. Manuel Larrotcha Parada, ambasadorul Spaniei la București. Acest articol face parte din proiectul editorial #VacciNations prin care ne propunem să arătăm cum alte națiuni au reușit să transforme într-un succes campania de vaccinare, în timp ce România s-a transformat în oaia neagră a Europei.

Wall-Street: Cum s-a desfășurat campania de vaccinare în Spania și cum au reușit autoritățile spaniole să o transforme într-un succes?

Manuel Larrotcha Parada: Campania de vaccinare din Spania a fost într-adevăr un succes, iar motivul principal al acestui succes a fost implicarea puternică a societății. Primul val al pandemiei, când încă știam prea puţin despre virus, a necesitat multe sacrificii. Noi, spaniolii, am avut greutăţi, dar am dat dovadă faptului că suntem cetățeni excepțional de solidari. Luni de zile mai târziu, participarea masivă la campania de vaccinare este semnul evident al acestui spirit civic și al solidarității și, mai presus de toate, reflectă faptul că societatea spaniolă a înțeles cauzele bolii și că cel mai bun mod de a o evita este prin vaccinare.

Wall-Street: Care considerați că a fost elementul cheie care a determinat atât de mult succes în campania de vaccinare din țara dumneavoastră?

Manuel Larrotcha Parada: Dacă ar trebui să aleg un singur element cheie, aș menționa munca extraordinară a profesioniștilor din domeniul sănătății din Spania. Avem un sistem de sănătate publică de calitate, complet gratuit și universal, care se bucură de deplina încredere a publicului și de care suntem foarte mândri. Cu munca și dedicaţia lor, profesioniștii din domeniul sănătății din Spania au câștigat aplauzele, respectul și admirația tuturor cetățenilor. Datorită lor, am reușit să facem față celor mai grele momente ale pandemiei. Și datorită profesionalismului lor, campania de vaccinare a fost realizată rapid, Spania fiind printre țările din lume cu cel mai mare procent de populație vaccinată, aproape de 80% (78,2% la 20.10.2021). Întreaga clasă politică a acționat, de asemenea, într-un mod foarte responsabil, sfătuind toate grupurile politice, pe o singură voce, populația să se vaccineze cât mai curând posibil.

Wall-Street: Există categorii de persoane cărora li s-a impus vaccinarea obligatorie în Spania?

Manuel Larrotcha Parada: Succesul campaniei de vaccinare în Spania a făcut ca această măsură să nu fie necesară. Oamenii vor să se vaccineze, din solidaritate, din responsabilitate și pentru că știm că aceasta este singura modalitate de a stopa virusului. În Spania, vaccinarea este înțeleasă că ceva pozitiv și nimeni nu vrea să rateze această şansă.

Wall-Street: În România, mulți oameni sunt reticenți să se vaccineze. A existat această reticență și în Spania? Dacă da, cum au schimbat autoritățile părerea oamenilor?

Manuel Larrotcha Parada: În Spania există și antivaccinişti, dar părerea lor este marginală. De multe ori sunt cetățeni care folosesc mișcarea anti-vaccin pentru a-și exprima frustrarea față de o anumită situație politică, economică sau socială și nu oferă argumente științifice împotriva vaccinului. Aceasta este cheia, argumentele științifice, oferă populației informații veridice și evită diseminarea minciunilor și a știrilor false. De la început, opinia publică a înțeles că oportunitatea de a se vaccina este singura opțiune de a opri virusul.

Wall-Street: Ce sfaturi ați da autorităților române pentru a crește rata de vaccinare? Ce ziceţi de românii reticenți la a se vaccinare?

Manuel Larrotcha Parada: Cred că autoritățile de aici au făcut un efort bun dacă ne gândim că la începutul campaniei de vaccinare România a doborât recorduri la numărul de vaccinați. Dar trebuie să implicați și să convingeți întreaga societate. Cu toții trebuie să împărtășim responsabilitatea de a opri virusul și, de asemenea, de a opri dezinformarea.

Citește și: #VacciNations | „Fenomenul Portugalia”: Depolitizarea, cheia celei mai de succes campanii de vaccinare din Europa

Sursa foto: Ambasada Spaniei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri