Tratamentul cu celule stem este din ce în ce mai folosit, atât pe plan internațional, cât și în România deoarece, la fel ca și celelalte terapii medicamentoase, chirurgicale sau biologice, are domenii bine stabilite de aplicabilitate terapeutică dovedită. Lista maladiilor cu indicație de efectuare a unui transplant de celule stem cuprinde circa 80 de afecțiuni din arii medicale diferite: boli ale sângelui - precum leucemii sau limfoame, dar și probleme neurologice, genetice sau deficiențe ale sistemului imunitar.

Astfel, până în acest moment 95 de pacienți au apelat la serviciile de tratament puse la dispoziție prin intermediul Biogenis – Banca de Celule Stem, reprezentantă în România a grupului Famicord, cel mai mare grup de bănci de celule stem din Europa. Din totalul celor 95 de pacienți, 49 de pacienți au început sau au finalizat procedurile de tratament, 33 de pacienți au trecut prin etapele de calificare în vederea unui tratament cu celule stem, iar în acest moment se așteaptă producerea preparatelor injectable, iar alți 13 pacienți sunt încă în proces de calificare.

Autismul este afecțiunea numărul unu pentru care pacienții Biogenis sau aparținătorii acestora au ales să folosească terapia cu celule stem: 17 pacienți au fost deja tratați și au obținut rezultate îmbucurătoare, alți 17 sunt calificați și urmează să înceapă procedurile de tratament, iar 12 pacienți sunt în curs de calificare.

“Începand cu anul 2017 am eliberat în total 12 probe de celule stem. Dintre acestea, 6 probe au fost de celule stem hematopietice recoltate din sângele de cordon ombilical, iar 6 probe au fost de celule stem mezenchimale recoltate din țesutul de cordon ombilical. Numai anul acesta, în 2021, am eliberat șase probe, iar două dintre acestea au fost folosite în tratarea autismului chiar în România, sub îndrumarea renumitului medic și cercetător român Felician Stăncioiu, care efectuează primul studiu clinic despre eficiența tratamentului cu celule stem în cazul copiilor cu tulburări de dezvoltare din spectrul autist. În urma tratamentului s-au înregistrat progrese în ambele cazuri, fapt care aduce speranță pentru familiile care se confruntă cu această patologie și se luptă pentru creșterea calității vieții și integrarea socială a copiilor”, a declarat dr. Bogdan Bulumac, director comercial Biogenis.

Vârsta medie a pacienților cu autism care au beneficiat de terapia cu celule stem prin intermediul Biogenis este de 7,3 ani, iar reprezentanții Biogenis atrag atenția asupra importanței tratării acestei boli la o vârstă cât mai timpurie.

Astfel, potrivit Biogenis, este recomandat ca tratamentul cu celule stem în cazul copiilor cu autism să înceapă la o vârstă cât mai fragedă. Trebuie știut și faptul că pentru tratamentul autismului se poate folosi atât transplant autolog cu celule stem hematopoietice recoltate din sângele de cordon ombilical, cât și transplant alogen cu celule stem mezenchimale recoltate din țesutul de cordon ombilical.

“Creșterea cererii pentru tratamentul tulburărilor din spectrul autist se datorează atât faptului că în ultimul timp au apărut în presa autohtonă și internațională de specialitate foarte multe materiale care vorbesc despre rezultatele pozitive înregistrate de pacienții tratați, cât și a faptului că părinții acestor copii tratați sunt parte a unor grupuri, comunități sau chiar asociații, iar în acest fel îmbunătățirile în calitatea vieții au putut fi observate direct. Printre aceste îmbunătățiri putem enumera: contact vizual mai bun, dezvoltare a limbajului și a funcțiilor cognitive și relaționare socială crescută”, mai explică oficialul Biogenis.

Foarte important de menționat este și faptul că începând cu anul 2021, Biogenis – Banca de Celule Stem pune la dispoziția părinților și serviciile unui Navigator de Pacienți. Mai exact, vorbim despre o persoană foarte bine pregătită, care preia un pacient sau un aparținător, lipsit de informații și de soluții, și îl însoțește pe întreg parcursul său medical. În plus, grupul FamiCord dispune și de o bancă publică de celule stem, care a făcut posibil accesul la tratament pentru un număr limitat de pacienți care au ratat unica ocazie a recoltării la naștere a celulelor stem din sângele și țesutul cordonului ombilical.

Pe lângă autism, ponderi importante în panelul bolilor tratate au și paralizia cerebrală (8 pacienți deja tratați, 6 care așteaptă tratamentul și 1 pacient în curs de calificare), tulburare de dezvoltare (7 pacienți tratați și 4 care urmează să efectueze procedura de tratament), encefalopatie (6 pacienți tratați)sau scleroza laterală amiotrofică (3 pacienți tratați).

Mărturiile cătorva părinți care au apelat la celulele stem pentru tratamentul copiilor lor:

Ce sunt celulele stem și cum se administrează tratamentul cu acestea?

Celulele stem reprezintă „cărămizile” din care se dezvoltă orice tip de țesut viu. Se pot transforma în orice alt tip de celulă a corpului, și astfel sunt capabile să repare și să amelioreze “defecțiunile” corpului, de la creier și până la inimă.

Recoltarea acestor celule stem, atât hematopoietice cât și mezenchimale, se face la naștere din sângele și țesutul cordonului ombilical. Procedura este simplă, complet nedureroasă, se efectuează într-un circuit steril și nu prezintă niciun risc pentru mamă și copil. Celulele astfel recoltate se păstrează în bănci de celule stem, la temperaturi de minus 196 de grade Celsius. În cazul Biogenis, prețul poate varia între 3.000 de lei și 11.000 de lei, în funcție de nevoile și bugetul fiecărei familii. În plus, contractul se poate plăti în 3, 6, 9 sau chiar 12 rate cu dobândă zero.

Banca Celule Stem

Celulele stem recoltate nu se administrează pur și simplu intravenos sau intratecal, ci trebuie să treacă printr-un proces de fabricare al preparatului ATMP (Advanced Therapy Medical Product). Astfel, după ce echipa de transplant califică un pacient pentru tratament se așteaptă între două și patru luni pentru producerea preparatului injectabil.
“Nu toate băncile de celule stem au licență pentru fabricarea ATMP, așa că fiecare familie care decide să recolteze celule stem trebuie să țină cont și de aceste licențe și de centrele de transplant partenere, iar FamiCord are atât licență, cât si infrastructura necesară folosirii acestor probe”, atrage atenția dr. Bogdan Bulumac.

Înființată în 2002, Banca Poloneză de Celule Stem (PBKM), este liderul grupului FamiCord, care gestionează băncile de celule stem de la nivel european. Ținând cont de numărul de probe stocate, este cea mai mare bancă europeană cu o cotă de piață de peste 40%. Pe lângă piața poloneză, grupul FamiCord este prezent în peste 20 de țări europene precum Spania, Germania, Anglia, Portugalia, Ungaria, România, Elveția, Italia sau Letonia.

Biogenis Tratament Celule Stem

Sursa foto: Biogenis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri