Companiile Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson & Johnson au început să lucreze la vaccinuri anti-COVID-19 care ţintesc în mod specific varianta Omicron a noului coronavirus şi care vor fi produse dacă se va dovedi că serurile lor actuale nu sunt eficiente împotriva acestei noi variante, ce a fost semnalată săptămâna trecută de Africa de Sud şi deja se răspândeşte în alte părţi ale lumii, relatează Agerpres.

Apariţia acestei variante a declanşat un puternic răspuns global, în timp ce riscul ca ea să se răspândească rapid chiar şi în rândul populaţiei vaccinate stârneşte temeri privind noi restricţii.

„Încă sunt multe necunoscute legate de această variantă'', a declarat la postul CNBC directorul general al Pfizer, Albert Bourla. ''În câteva săptămâni vom afla esenţialul'', estimează acesta, precizând că în 95 de zile Pfizer-BioNTech va crea un nou vaccin dacă actualul nu va mai eficient contra noii variante. Acest grup farmaceutic are o capacitate de producţie de patru miliarde de doze de vaccin pentru anul viitor, a mai anunţat Albert Bourla.

La rândul său, reprezentanții companiei Moderna au declarat că ar putea dura câteva luni până când va putea furniza noul vaccin. Într-o declaraţie acordată aceluiaşi post, directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel, a estimat şi el că în aproximativ două săptămâni vom avea mai multe date despre eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 actuale contra variantei Omicron.

Şi Johnson & Johnson a transmis că evaluează eficacitatea vaccinului său în cazul noii variante în timp ce lucrează la o formulă specifică împotriva Omicron.

Compania care produce vaccinul rusesc Sputnik a transmis la rândul ei că şi-ar putea adapta în 45 de zile vaccinul, susţinând însă că şi serul ei actual ar putea rămâne eficient împotriva noii variante.

Un expert sud-african în boli infecţioase a declarat că varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 pare să fie mai contagioasă decât variantele anterioare, inclusiv în cazul persoanelor imunizate prin vaccinare sau în urma infectării.

Noua variantă provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple, dar încă nu este elucidat impactul acestora - contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc - comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta, dominantă în prezent şi cunoscută ca fiind foarte contagioasă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri