În contextul apariției tulpinii Omicron la nivel mondial, MedLife a reluat procesul de secvențiere a genomului SARS-CoV-2 și anunță primele rezultate obținute în urma analizării unui lot de 156 de probe. Acestea au fost selectate aleatoriu de către medicii MedLife, fiind recoltate de la pacienți care provin din 19 orașe ale țării (Alexandria, Bacău, Brăila, Brașov, București, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Ialomița, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Slobozia, Târgoviște, Timișoara). Potrivit raportului MedLife, probele analizate conțin în proporție majoritară tulpina Delta a coronavirusului, nefiind identificată o variantă românească a coronavirusului sau prezența noii tulpini Omicron pe teritoriul României.

“În ultima perioadă s-a tot adus în discuție posibilitatea apariției unei tulpini românești a virusului SARS-CoV-2, însă rezultatele procesului de secvențiere confirmă că nu există o astfel de tulpină în acest moment. În continuare, varianta Delta este responsabilă de majoritatea cazurilor de infecție COVID-19 de pe teritoriul țării noastre. În ceea ce privește noua tulpina Omicron, care începe să fie prezentă în tot mai multe țări din lume, datele analizate pe baza probelor secvențiate de laboratorul nostru ne indică faptul că, deocamdată, aceasta variantă nu a ajuns pe teritoriul României”, a declarat biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului.

Citește și: Studiu MedLife: A treia doză crește de peste 10 ori numărul de anticorpi (wall-street.ro)

Subtulpina Delta în România

Adițional, echipa de specialiști MedLife anunță că 11 dintre probele analizate pe acest lot, respectiv 7%, conțin varianta AY.4.2., o derivată a tulpinii Delta, intens urmărită de experții internaționali după ce s-a observat o creștere a numărului de infecții COVID-19 în Marea Britanie. Cu toate acestea, conform unui studiu realizat de Imperial College London1, publicat la jumătatea lunii noiembrie, deși subvarianta Delta AY.4.2. pare să fie ceva mai transmisibilă decât varianta inițială, nu s-a dovedit că ar putea provoca forme mai severe de boală sau că ar diminua eficiența vaccinurilor.

Reprezentanții MedLife anunță că vor continua secvențierea genomică pentru a urmări evoluția noilor tulpini care circulă pe teritoriul țării noastre, oferind, astfel, informații relevante care să contribuie la întârzierea și limitarea răspândirii unor noi variante îngrijorătoare ale virusului.

MedLife a urmărit evoluția tulpinii Alpha (britanice) de la momentul în care nu era nici măcar un caz de infectare cu această variantă pe teritoriul României până când a ajuns varianta dominantă. De altfel, ne-am pregătit cu capacități mari de căutare și evaluare a cazurilor Omicron pentru a face screening prin metoda diferențiată " S gene target failure ' și dacă autoritățile vor avea nevoie de ajutorul nostru în acest demers, avem toată disponibilitatea de a amplifica eforturile de screening, dublate desigur pentru siguranță de secvețierea propriu-zisă

Mihai Marcu, Președinte & CEO MedLife Group

Conform Centrului European pentru Controlul Epidemiilor până ieri erau confirmate 44 de cazuri Omicron în 11 țări UE, toate fiind asimptomatice sau cu simptome ușoare. Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia au raportat cel puțin un caz confirmat de infectare cu noua variantă a coronavirusului, iar alte cazuri suspecte sunt investigate. În raport, Centrul European pentru Controlul Epidemiilor (ECDC) se mai arată că numărul de infectări ar putea fi mai mare, pe măsură ce autoritățile încă investighează o altă serie de cazuri probabile de infectare cu Omicron.

La nivel mondial, varianta Omicron a mai fost identificată în alte nouă țări, pe lângă cele 11 din UE – Australia, Botswana, Canada, Hong Kong, Israel, Japonia, Africa de Sud, Elveția și Marea Britanie.

BioNTech a anunțat că a început să lucreze la un vaccin adaptat la noua tulpină, deși la momentul actual nu există informații care să confirme că actualul vaccin nu mai este viabil. Marți, șeful Moderna a spus însă că, până acum, cercetătorii înclină să creadă că va fi nevoie de un nou vaccin. :

Sistemul Medical MedLife a pornit acum 26 de ani. Compania operează una dintre cele mai extinse reţele de clinici, una din marile reţele de laboratoare medicale, spitale generale şi are cea mai mare bază de clienţi corporate pentru Pachete de Prevenţie în Sănătate din ţară. Fiind o companie românească cu tradiție, MedLife a ales să se listeze la Bursa din România, fiind un model al listărilor pe piața locală de capital.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri