Medicii de familie care își doresc vor putea să testeze în cabinete pacienții suspecți de COVID-19, potrivit lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Update 17:35: Ministerul Sănătății va crește capacitatea de testare pentru depistarea virusului Sars-Cov-2, prin dezvoltarea serviciilor în regim ambulatoriu.

Ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila a avut astăzi, 3 decembrie 2021, o primă întâlnire cu reprezentanții societăților profesionale ale medicilor de familie pentru identificarea soluțiilor privind testarea în cabinetele de medicină primară.

“Una dintre principalele urgențe în acest moment este să dezvoltăm capacitatea de testare la medicul de familie pentru pacienții potențial infectați COVID-19, evaluarea în ambulatoriu, precum și tratamentul în regim ambulatoriu al acestor pacienți. A fost o discuție care conturează o rezolvare rapidă a acestei probleme”, a declarat ministrul Sănătății la finalul întâlnirii.

În timpul discuțiilor s-a decis ca, în perioada următoare, direcțiile de sănătate publică să evalueze posibilitățile de testare la nivelul cabinetelor medicilor de familie.

S-a mai convenit un pachet de testare care să fie asigurat din fonduri publice, astfel încât testarea în cabinetul medicului de familie să fie gratuită pentru cetățeni.

Știrea inițială

„Am convenit posibilitatea ca medicii de familie să testeze pacienții suspecți de COVID-19 în cabinetele lor. Va exista un pachet pe care CNAS sau Ministerul îl vor achita pe testare, astfel încât pacienții să nu fie taxați suplimentar pentru testare.

Pentru persoanele pozitive depistate în felul acesta va exista și un pachet de investigații minimale care să permită administrarea de tratament antiviral în ambulatoriu și care să fie protectiv atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical.

Alexandru Rafila a vorbit și despre măsura vehiculată pe surse de testare PCR a tuturor celor care vin din alte țări în România.

Citește și: Arafat a propus teste PCR pentru toți cei care intră în țară, inclusiv pentru românii vaccinați

„Trebuie găsită o soluție care să fie convenabilă din punctul de vedere al protejării sistemului de sănătate publică și care să poată fi și aplicată. Nu am avut niciun fel de dispută cu domnul Raed Arafat, am discutat, iar domnul prim-ministru s-a implicat direct, despre cum putem să adoptăm niște măsuri în consonanță cu ceea ce se întâmplă în UE ca să putem să limităm sau să întârziem transmiterea noii tulpini Omicron, fiindcă ea va ajunge și în România”, a declarat medicul.

„Este vorba despre necesitatea unui document care să ateste faptul că o persoană a fost testată într-un interval de 48 de ore înainte de intrarea în România. Dar trebuie să vedem căror categorii de persoane se va aplica această regulă și la venirea din ce țări. Este o preocupare și legată de persoanele vaccinate, pentru că nu se cunoaște capacitatea neutralizantă a anticorpilor de după vaccinare sau trecere prin boală, pentru că deja sunt indicii că și persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi, cu o ușurință mai mare sau mai mică. Lucrul ăsta trebuie să îl înțelegem mai bine și să găsim și o soluție aplicabilă în România”, a mai spus Rafila.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri