După anunțarea noile restricții care au fost elaborate în cadrul Hotărârii anunțate de CNSU, Raed Arafat, șeful DSU a făcut câteva precizări cu privire la implementarea acestora. Oficialul a mai transmis că presiunea mare nu va fi doar pe sistemul sanitar, ci și pe cel economic, iar în acest sens a precizat care sunt recomandările sale pentru operatorii economici.

„Una din problemele mari ale acestei variante nu e un eventual impact pe sistemul sanitar, ci pe sistemul economic. În sensul că îmbolnăvește mulți oameni și îi trimite acasă. Se pot închide complet operatori economici. De aceea noi impunem să se respecte cu strictele măsurile sanitare pentru că altfel s-ar putea trezi cu întreruperea activității economice și cu oameni trimiși acasă.

Mai avem și o reducere de 30% a capacității de primire a restaurantelor după ce se crește de incidența 1 la mie.

S-au mai aplicat reguli pentru metri pătrați. Obligatoriu acum se mai impun 4 metri pătrari și distanța de 2 metri între persoane. Asta se aplică și la competițiile sportive ( distanță de 2 metri și capacitate de 30% pe stadioane. Spre exemplu, distribuim oamenii pe stadion să fie distanța între ei, nu folosim doar o peluză și îi lăsăm pe toți să stea acolo.

Va mai fi o analiză asupra acestei măsuri și s-ar putea să ajustăm unele dintre ele.

Pentru infrastructură critică s-a pus o recomandare, iar pentru toți operatorii economici punem recomandarea să respecte cu strictețe măsurile că să poată să continue activitatea în mod corect”, a precizat Raed Arafat, șeful DSU.

În ceea ce privește angajații care activează în aceste domenii critice, precum lucrătorii de la centrale nucleare (un exemplu oferit de Raed Arafat), aceștia ar urma să fie testați săptămânal, conform prevederilor incluse în hotărârea CNSU.

„Se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activităţii autorităţilor/operatorilor economici deţinători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaţilor, desfăşurarea activităţii în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măşti cu un grad mai ridicat de protecţie (FFP2) în zonele aglomerate", prevede documentul.

Numărul de cazuri noi e de patru ori mai mare în doar o săptămână. „Orice persoana de lângă noi poate fi infectată și ne poate infecta”

Raed Arafat a mai transmis și câteva date cu privire la evoluția pandemiei în România. Acesta avertizează că numărul de cazuri de coronavirus este în continuă creștere, aspect care se poate constata și din numărul mare de apeluri la 112.

„Trebuie sa fim foarte atenți la modul în care se răspândește. Orice persoana de lângă noi poate fi infectată și ne poate infecta și pe noi. Toate decesele care le aveam în ultima perioada au fost 98- 90% persoane nevaccinate. Așa ca rugamintea noastră e sa analizati decizia și sa mergeți la vaccin. Avem azi 4.893 de cazuri. Noi într-o săptămâna am ajuns la peste 4.000 de cazuri, deci de patri ori mai mare într-o săptămâna”, a mai precizat Raed Arafat.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri