Dacă în valul patru, dominat de varianta Delta, ne pregăteam pentru pragul psihologic de 20.000 de cazuri noi pe zi, valul cinci, al tulpinii Omicron, ne-a adus în fața bornei de aproape 35.000 de infectări. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență București (Floreasca), a declarat că România ar putea sări de 50.000 de cazuri în următoarele zile. În plus, medicul a confirmat ceea ce alte voci afirmă, mai exact, faptul că Omicron ar putea semnifica finalul pandemiei, dacă nu își modifică structura.

”În următoarele zile, România ar putea depăși 50.000 de cazuri. Avem o transmisibilitate comunitară accelerată a variantei Omicron și e de așteptat ca numărul de cazuri să crească exponențial. Ne-am așteptat la dublări ale numărului de infectări de pe o zi pe alta. Vestea bună este că înregistrăm o decuplare între multitudinea cazurilor și numărul spitalizărilor și ale internărilor în ATI, ceea ce confirmă faptul că Omicron determină forme mai ușoare de boală”, a declarat Țincu, pentru wall-street.ro.

Citiți și Miercuri, 26 ianuarie, record absolut de noi cazuri COVID-19 în România

Cu toate acestea, medicul a menționat că este important de stabilit varianta vinovată de actualele cazuri grave din terapiile intensive, Delta sau Omicron.

Marchează Omicron sfârșitul pandemiei?

Experți din lumea medicală afirmă că Omicron ar putea fi echivalentul finalului pandemiei. Medicul Radu Țincu a declarat că este foarte probabilă această teorie, în contextul în care noua tulpină nu și-ar modifica structura, dând naștere unei alteia noi.

”Dacă Omicron nu se modifică și nu apare o nouă variantă, am putea fi martorii sfârșitului pandemiei. Îmbolnăvirea rapidă a populației într-o perioadă scurtă va duce la acel grad de imunizare colectivă sau de turmă”, a mai spus medicul.

În acest sens, Țincu atrage atenția asupra faptului că a fost dovedit că Omicron rezistă mai mult pe suprafețe, cum ar fi plastic sau piele, ceea ce ne transmite că noua tulpină încearcă să se adapteze mediului.

Totodată, acesta a precizat că la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie am putea asista la primele scăderi ale numărului de infectări.

Omicron impune noi politici de sănătate publică

Formele ușoare de boală determinate de noua tulpină nu mai pun presiune pe spitale și pe terapiile intensive, însă pot genera un blocaj socio-economic. Din acest motiv, Țincu recomandă schimbarea politicilor de sănătate publică.

„Reducerea perioadei de carantină și izolare a fost un început bun, deoarece cei infectați pot reveni mai repede în câmpul muncii. Dar, dacă luăm în calcul ceea ce a transmis OMS, mai exact că jumătate din populația Europei ar putea fi infectată în următoarele săptămâni, aceasta înseamnă un deficit al forței de muncă și blocarea anumitor sectoare. Spre exemplu, poliție sau pompieri...”, a explicat Țincu.

Medicul propune ca, pe lângă respectarea normelor de protecție, cum ar fi obligativitatea purtării măștii, încurajarea telemuncii ar trebui să fie una dintre măsurile promovate în această perioadă. Acesta precizează că prin reducerea interacțiunii dintre oameni se poate limita transmiterea intercomunitară accelerată.

În cazul în care răspândirea rapidă nu va fi controlată vor exista situații în care oamenii infectați, cei cu forme ușoare sau asimptomatici, vor fi nevoiți să vină să lucreze, însă, în condiții de izolare, astfel încât să nu fie create focare de infecție.

În prezent, conform datelor Ministerului Sănătății, sunt 131 focare în spitale și alte unități din sectorul sanitar (servicii de ambulanță, centre de dializă sau direcții de sănătate publică), cu 1.448 cazuri în rândul personalului medical și pacienți.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri