Lumea se chinuie să facă față valului cinci, dominat de tulpina Omicron, în care mai intervin și infectări cu Delta. Însă, în afară de acestea, mai sunt câteva variante care cauzează îngrijorare la nivel internațional.

O subvariantă Omicron, numită BA.2, a fost desemnată oficial ca „variantă aflată în anchetă” de către Agenția pentru Securitate în Sănătate din Marea Britanie (UKHSA), cu 426 de cazuri confirmate în țară, până în prezent, dintre care cel mai recent a fost detectat pe 6 decembrie 2021.

”Este natura virusurilor de a evolua și a se dezvolta și muta, deci această situație va continua”, a declarat dr. Meera Chand, directorul agenției, potrivit The Independent.

Nu este încă sigur de unde a pornit noua subvariantă, dar aceasta este prezentă în 40 de țări, precum Danemarca, India, Suedia și Singapore.

Pentru moment, îngrijorarea principală este produsă de Omicron, care se răspândește cu mare rapiditate.

”Cu cât Omicron se răspândește mai rapid, cu atât ne vom afla în situația descoperirii unor noi variante, tulpini sau mutații”, a spus Leonardo Martinez, epidemiolog la Universitatea din Boston.

Retail jobs

Tulpinile COVID care sunt în circulație

  • Alpha: cunoscută și ca B.1.1.7, a fost detectată inițial în Kent, în Marea Britanie, în septembrie 2020, și s-a răspândit în peste 50 de țări.
  • Beta: cunoscută și ca B.1.351, a fost detectată inițial în Africa de Sud, în mai 2020 și s-a răspândit în peste 20 de țări.
  • Delta: cunoscută și ca B.1.617.2, a fost detectată inițial în India, în octombrie 2020 și este încă una dintre variantele dominante în state din Europa.
  • Gamma: cunoscută și ca P.1, a fost detectată inițial în Brazilia, în noiembrie 2020 și s-a răspândit în peste 10 țări.
  • Omicron: cunoscută ca și B.1.1.529, a fost detectată inițial în Africa de Sud și Botswana, în noiembrie 2021 și s-a răspândit deja în peste 110 țări, aducând recorduri de infectări, dar forme mai ușoare de boală.

Tot pe lista OMS, la categoria ”variante de interes”, se regăsesc și următoarele:

Citeste si:
Coreea de Nord anunță primul caz de COVID-19 și instaurează starea...
Coreea de Nord anunță primul...
  • Lambda: cunoscută ca și C.37, a fost detectată inițial în Peru, în decembrie 2020.
  • Mu: cunoscută ca și B.1.621, a fost detectată inițial în Columbia, în ianuarie 2021.

Alte trei tulpini ale virusului, care au fost înregistrate în ianuarie, mai și septembrie 2021 sunt listate ca „variante aflate în monitorizare” și alte 17 tulpini au fost retrogradate din această listă, deoarece nu mai sunt considerate îngrijorătoare.

În total, până astăzi, 28 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.146.558 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 44.601 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.894.077 de pacienți au fost declarați vindecați.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 8.370, cu 536 mai mult decât în ziu a anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 773 de persoane, cu 42 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 773 de pacienți internați la ATI, 646 sunt nevaccinați.

Citeste si:
Situaţia din Ucraina afectează turismul în Deltă
Situaţia din Ucraina...

Din totalul pacienților internați, 749 sunt minori, 733 fiind internați în secții, cu 41 mai mult decât în ziua anterioară și 16 la ATI, cu 4 mai mult decât în ziua anterioară.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri