Uniunea Europeană va începe să aplice din 1 februarie, noua regulă care limitează la 270 de zile (nouă luni) valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson). Ministerul Sănătății din România a transmis că, până în prezent, în România nu a fost adoptată această normă. Însă reglementările vor apărea în curând.

Pentru corecta informare a populației privind utilizarea certificatului electronic COVID-19 pentru călătoriile în statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiul Economic European (SEE) și Confederația Elvețiană, Ministerul Sănătății precizează următoarele:

  • În acest moment, NU a intervenit nicio modificare în ceea ce privește valabilitatea certificatului electronic COVID-19, la intrarea pe teritoriul național.

După adoptarea de către Guvernul României a Deciziei (EU) 2021/1073 care vizează specificațiile tehnice de implementare a Regulamentului european 953/2021 , România va aplica aceleași reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 zile.

În ceea ce privește utilizarea certificatului electronic COVID-19 la nivel național, aceasta va fi reglementată prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Măsura este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, dar se aplică numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente şi în alte spaţii) revenind fiecărui stat membru. Totuşi, Comisia Europeană le-a solicitat ''să se alinieze cu perioada de valabilitate stabilită la nivel european''.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri