1 Februarie 2022

Ridicarea restricțiilor în România: ce spun Arafat și Rafila despre o posibilă luare a acestei decizii



Ridicarea restricțiilor împotriva pandemiei de COVID-19 este un subiect pe care Raed Arafat, șeful DSU, și Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, l-au abordat în cadrul intervențiilor pe care le-au avut la posturile de televiziune în prima zi a lunii februarie. Vă prezentăm mai jos declarațiile acestora.

Atât Raed Arafat, cât și Alexandru Rafila se așteaptă ca în săptămâna următoare, 7-13 februarie, să ajungem la 50.000 de cazuri pe zi. ”Din fericire”, susține Raed Arafat, nu vorbim de aceeași presiune pe secțiile ATI ca în valurile anterioare, situația actuală fiind ”controlabilă”. Într-o intervenție la postul de televiziune Digi24, el a vorbit și despre posibilitatea ridicării restricțiilor împotriva răspândirii COVID-19.

”Restricțiile actuale de la noi sunt destul de acceptabile. Nu putem spune că e totul închis și nu poți merge nicăieri. Sunt anumite reguli. Ridicarea lor va veni odată cu îmbunătățirea situației”, precizează Raed Arafat, fiind de părere că mai avem de așteptat în jur de 3-4 săptămâni până când vom putea spune că numărul de cazuri este unul în scădere.

Într-o intervenție la TVR 1, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, precizează că este posibil ca la finalul lunii martie să revenim la normalitate, normalitate descrisă ca fiind situația în care probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. El a punctat faptul că aceasta este o ipoteză de lucru și nu reprezintă un angajament al autorităților, ținând cont că modul în care evoluează virusul este ”câteodată imprevizibil și biologia este o știință care întotdeauna este surprinzătoare”.

”Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situația în care, începând cu această primăvara, să putem să revenim la normal din punct de vedere economic și să avem o discuție foarte serioasă încât fiecare să știe ce are de făcut”, a adăugat Alexandru Rafila.

El a adăugat că este posibil să mai fie nevoie de măsuri precum utilizarea măștii de protecție în spații închise sau păstrarea distanței.

”Faptul că vorbim despre o situație care nu va mai necesita prelungirea stării de alertă, peste două luni de zile, cred că este un element și psihologic care va determina lumea să se comporte responsabil și să dea încredere oamenilor că pot reveni la normalitate. Revenirea la normalitate trebuie să fie un deziderat al tuturor și trebuie să lucrăm pentru asta”, adaugă Rafila.



Citeste si