Componenta de investiții în sănătate din PNRR a fost construită corespunzător ținând cont de problemele care trebuie rezolvate în România, dar condiția este ca, o dată cu ieșirea din pandemie, să nu se facă pași înapoi, de la progresul înregistrat în această perioadă, este de părere Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

Întrebat, în cadrul conferinței Future Healthcare, organizată de wall-street.ro, dacă fondurile alocate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar putea să schimbe situația în spitalele din România, acesta a spus că răspunsul simplu este: Da!

„Răspunsul lung este acela că, PNRR, și în sănătate, ca și în alte domenii, cum ar fi în infrastructură, în educație, a avut această dilemă, pe deoparte, între a pregăti România pentru viitor, pentru chestiuni încă futuriste pentru România, și, pe de altă parte, de a rezolva niște datorii istorice, cum ar fi lipsa de autostrăzi, lipsa de spitale, lipsa de acces.

PNRR poate fi înțeles dacă ne uităm la baza pe care l-am construit, iar baza sunt recomandările de țară ale Comisiei Europene. Recomandările de țară vorbesc în mod direct despre faptul că avem o calitate a serviciilor slabă și avem o acoperire a serviciilor slabă în România”, a declarat fostul ministru.

Pandemia a forțat unele progrese, iar acum în anumite domenii se fac pași înapoi

Cristian Ghinea a spus că este nevoie, însă, ca progresele înregistrate forțat în pandemie, să nu fie pierdute în perioada următoare, referindu-se la digitalizare în general, pe toate domeniile de interacțiune cu statul, și în special în ceea ce privește telemedicina, când ne vorbim despre sănătate.

Ne putem amăgi și să spunem că prin telefoane am rezolvat multe probleme, dar să nu uităm că telemedicina nu era acoperită de CNAS până în pandemie, fără alte motive decât rezistența din sistem. Sper că, acum, cu ieșirea din pandemie, să nu facem pași înapoi.

Vedem că se întâmplă asta în anumite domenii ale birocrației românești, în care, interacțiunea digitală dintre stat și cetățean, care a fost indusă forțat de pandemie, se renunță acum la ea. Se revine la starea de dinainte de pandemie. Pot da exemple din primării, de la ANAF și așa mai departe”, a mai spus fostul ministru.

Cât despre recomandările Comisiei Europene, Ghinea spune că, în esență, cereau să demonstrăm, în primul rând, creșterea accesului la servicii primare și de prevenire.

Investițiile în sănătate trebuie să se concentreze în zona ambulatoriu, trebuie rezolvată problema soluțiilor de e-sănătate, care au fost, așa cum spuneam, dezvoltate forțat în pandemie, și în general, să punem accentul și pe centrele de asistență comunitară. Dacă ar fi să rezum PNRR-ul pe sănătate, el are reforme, are dreptate, în sensul creșterii accesului, și include și investiții în viitor, în infrastructură”, a mai spus Cristian Ghinea.

Future Healthcare. Sănătatea: între prevenție și digitalizare este un eveniment realizat de wall-street.ro în parteneriat cu APMGR, eSolutions, HTSS, ARPIM, Alliance Healthcare și Servier, sponsorizat de RASCI.

Puteți urmări discuțiile din cadrul conferinței AICI:

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri