22 Martie 2022

Diana Păun: Abordarea prevenției este importantă pentru a reduce decalajele dintre România și alte țări europene



Rezolvarea problemei prevenției este importantă în reducerea decalajului dintre România și celelalte țări europene, fiind o prioritate pentru administrația prezidențială, a declarat consilierul președintelui Klaus Iohannis, Diana Păun, subliniind, totodată, și importanța digitalizării în domeniul sănătății.

„Abordarea prevenției este un concept deosebit de important pentru eforturile noastre de a reduce, în primul rând, decalajele care există între România și alte țări europene. Prioritatea administrației prezidențiale rămâne prevenția. De altfel, președintele României a susținut importanța prevenției în toate intervențiile publice pe sănătate.

Cred că o politică de prevenție care poate fi sustenabilă trebuie să depășească un cadru mai larg decât al unor politici de sancționare și să dezvolte un dialog interinstituțional. Conceptul este unul larg și depășește cu mult sfera Ministerului Sănătății și a sănătății în sine, și trebuie să se extindă și către alte zone”, a declarat Diana Păun în cadrul conferinței Future Healthcare, organizată de Wall-Street.ro.

În ceea ce privește digitalizarea, consilierul prezidențial a mai spus că soluțiile de sănătate și-au dovedit potențialul și înainte de pandemia de Covid-19, dar mai ales pe întregul parcurs al pandemiei.

Telemedicina a reușit să se impună încet, încet. Inclusiv medicii de familie au apelat la acest mod de acordarea serviciilor medicale de telemedicină, care au fost decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Cred că e un prim pas spre o transformare digitală, pe care ne-o dorim cu toții, pentru că astfel serviciile medicale devin mai accesibile și putem oferi rapid servicii medicale de calitate pentru populație”, a subliniat ea.

Potrivit Dianei Păun, în perioada pandemiei restricțiile impuse de autorități au dus la întreruperi în utilizarea serviciilor medicale tradiționale.

Mulți pacienți nu s-au prezentat la medic nici pentru monitorizarea continuă, nici pentru diagnosticul unor afecțiuni apărute în perioada acestor doi ani. Și mă refer în mod special la categoriile vulnerabile, la vârstnici, la copii, la gravide, inclusiv la cei care sunt mai puțin obișnuiți să folosească tehnicile digitale în viața de zi cu zi.

De aceea cred că, în domeniul sănătății, este imperativ să ne transformăm digital și să regândim acest model de furnizare de servicii de sănătate”, a mai spus consilierul prezidențial în cadrul evenimentului.

Future Healthcare. Sănătatea: între prevenție și digitalizare este un eveniment realizat de wall-street.ro în parteneriat cu APMGR, eSolutions, HTSS, ARPIM, Alliance Healthcare și Servier, sponsorizat de RASCI.

Puteți urmări discuțiile din cadrul conferinței AICI:



Citeste si