Sănătatea nu are preț, însă putem face o serie de investiții prin care să o promovăm. Alegerile pe care le faci pentru tine zilnic sunt decisive în ceea ce privește starea de sănătate. Stilul de viață echilibrat, analizele și consultațiile medicale de rutină, precum și tratarea eficientă a bolilor cronice sunt măsuri esențiale pentru menținerea stării de sănătate. Acestea sunt necesare pentru a preveni afecțiunile acute și cronice și complicațiile afecțiunilor deja existente. Totuși, poate fi nevoie de anumite cheltuieli pentru a te asigura că starea ta de sănătate este optimă. Iată ce investiții merită să faci pentru sănătatea ta.

Mergi la medicul nutriționist

Cea mai înțeleaptă alegere pentru sănătatea ta este să apelezi la serviciile unui medic nutriționist. Chiar dacă ai impresia că mănânci sănătos, este foarte posibil ca dieta ta să necesite unele ajustări. O alimentație sănătoasă trebuie să conțină toți nutrienții necesari organismului și trebuie să fie adaptată particularităților individuale – preferințe alimentare, IMC, nivel de activitate fizică, vârstă, prezența bolilor, factorilor de risc.

Medicul nutriționist îți va elabora planuri alimentare personalizate și te va învăța cum să mănânci sănătos pe termen lung. Dacă ai probleme de greutate (suprapondere, obezitate sau deficit de greutate) sau boli cronice, este cu atât mai indicat să apelezi la un dietetician.

Fă sport cu un instructor personal

Este important să facem zilnic minim 30 de minute de mișcare de tip cardio/aerobic. De asemenea, exercițiile fitness au rolul de a întreține forța și masa musculară, ceea ce reprezintă o prioritate odată cu înaintarea în vârstă.

Totuși, antrenamentul zilnic trebuie bine organizat, iar exercițiile trebuie efectuate corect. O postură incorectă în timpul sportului favorizează unele probleme de sănătate, cum ar fi afecțiunile coloanei vertebrale. De aceea, este indicat să fii coordonat de un instructor personal pentru început. După ce vei învăța cum să îți organizezi antrenamentul, vei putea face sport de unul singur în mod corect.

Optează pentru pachete de sănătate

Analizele și investigațiile de rutină au un rol foarte important pentru menținerea sănătății. Pachetele de sănătate pot include diferite analize și investigații medicale de rutină și se găsesc în clinici sau spitale private. Dacă vrei să rezolvi rapid cu investigațiile medicale anuale, un pachet complet de sănătate este ceea ce ai nevoie. În plus, un astfel de pachet poate conține și investigații mai complexe, cum ar fi tomografii computerizate, pentru o verificare în detaliu a stării de sănătate.

Ține sub control afecțiunile cronice

Un alt lucru important este să îți tratezi eficient bolile cronice, pentru a preveni progresia bolilor și complicațiile. Asigură-te că urmezi întocmai tratamentul recomandat de medic. De asemenea, poți lua în considerare și alte tratamente. Multe tratamente complexe și eficiente nu sunt decontate de stat, ci se efectuează cu plată doar la cerere. Deși sunt costisitoare, acestea sunt necesare pentru a ține aceste boli sub control. Spre exemplu, în cazul aterosclerozei, un tratament eficient este angioplastia cu stent. Să nu uităm și de terapia nutrițională în bolile cronice, care este coordonată de dietetician.

Apelează la proceduri stomatologice

Igienizarea profesională (detartraj+airflow+periaj profesional) trebuie realizată măcar o dată la 6 luni în clinica stomatologică. Aceasta are rol de prevenție a afecțiunilor gingivale și dentare. De asemenea, este important să îți tratezi afecțiunile dentare existente, cum ar fi cariile, abcesele sau lipsa dinților. Extracția dinților afectați nu înseamnă că ai scăpat de problemele dentare.

Lipsa dinților duce, in timp, la pierderea țesutului osos, deplasarea si chiar pierderea altor dinți rămași. Zâmbetul este cartea ta de vizită, atât pe plan personal, cât și profesional, iar investiția în estetica dentară îți deschide o poartă directă către sufletul celorlalți, întrucât toți zâmbim în aceeași limbă!

Folosește saltele, scaune și perne ergonomice și hipoalergenice

Achiziționează saltele și perne ergonomice și hipoalergenice. Astfel, te vei asigura că menții o postură corectă a corpului în timpul somnului și că ții la distanță alergiile. De asemenea, scaunul de birou trebuie să fie ergonomic, astfel încât să previi afecțiunile coloanei vertebrale.

Cere ajutorul psihologului la nevoie

Ia în serios problemele de sănătate mintală! Atunci când te confrunți cu stres cronic, tulburări comportamentale, anxietate sau stări depresive, nu ezita să te adresezi psihologului sau psihoterapeutului pentru a gestiona aceste probleme. Deși poate părea că nu ai nevoie de terapie psihologică, stările negative se pot transforma într-o depresie fără să realizezi.

Prin urmare, pune sănătatea și educația pe primul loc înainte de orice altă investiție și cu siguranță versiunea ta din viitor îți va mulțumi pentru aceste alegeri.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri