Sănătatea psiho-emoțională a atins un grad de normalizare în România, nemaifiind ascunsă după ușă, așa cum spune dr. Oana Nicolau, psihoterapeut, în cadrul emisiunii Specialiști în Sănătate, marca Wall-Street. Alături de dr. Nicolau, dar și de Georgiana Andrei, director de vânzări divizia abonamente Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, am dezbătut potențialele soluții pentru reducerea stresului la locul de muncă, dar și despre cum putem evita un burnout.

Traversăm o perioadă de război, după doi ani de pandemie, iar sănătatea emoțională a devenit o necesitate, nu un capriciu, aspect confirmat și de Georgiana Andrei, Regina Maria.

”La momentul izbucnirii pandemiei, angajatorii au vrut ca angajații lor să fie sănătoși fizic, pentru ca activitatea companiilor să poată funcționa neîntrerupt. Pe măsură ce pandemia s-a extins, au apărut și nevoile de sănătate psihică și cea de wellbeing, despre care se vorbește foarte mult în companii. În realitate, binele angajaților se transformă în binele companiei, iar acesta din urmă înseamnă venituri pentru angajatori”, a explicat Andrei, în cadrul emisiunii Wall-Street.

Sursa Foto: Wall-Street.ro

În acest sens, directorul de vânzări Regina Maria precizează că din ce în ce mai multe companii au grijă ca pachetele de sănătate achiziționate pentru angajați să fie cât mai complexe. Mai mult decât atât, multe dintre ele acoperă și nevoile membrilor familiilor acestora.

”Războiul evidențiază și mai mult problemele psiho-emoționale ale angajaților, deoarece vine pe un teren deja sensibil, după doi ani de restricții și pierderi cauzate de pandemie”, a completat acesta.

În plus, potrivit lui Andrei, principalele direcții în rândul companiilor, în această perioadă, au fost:

  1. normalizarea ideii de terapie sau de consultație psiho-emoțională. „Pentru aceasta este nevoie de cât mai multă comunicare, iar angajatorii au recurs la cursuri, webinarii sau newslettere”, a adăugat Andrei.
  2. susținerea celor cu probleme psiho-emoționale identificate, mai exact accesul 27/7 la terapeutul de gardă, o linie telefonică, unde angajații puteau suna în cazul în care aveau un atac de panică.
  3. adăugarea terapiilor în abonamente, o direcție sustenabilă pe termen lung.

Cum evităm stresul la locul de muncă

Stresul la locul de muncă dă bătăi mari de cap angajaților români (și nu numai), aceasta fiind una dintre situațiile frecvente cu care psiho-terapeuții clinicilor Oana Nicolau se confruntă în cadrul terapiilor.

”Valul dinspre Occident ne-a arătat că este în regulă să vorbim despre sănătatea psiho-emoțională. Dacă ne uităm cu câțiva ani în urmă, psihoterapia era undeva ascunsă după ușă. Acum observăm o normalizare a acestor discuții și putem diagnostica un eventual burnout”, a explicat Oana Nicolau, fondator al clinicilor Oana Nicolau, parte a Regina Maria.

Sursa Foto: Wall-Street.ro

Psihoterapeutul precizează că principalele probleme cu care se confruntă angajații sunt:

  • lucrul de acasă

”Dacă la începutul pandemiei părea drăguț și mai relaxant, munca remote s-a dovedit a fi o corvoadă. Angajații s-au văzut prinși în același spațiu, pe care l-au mai împărțit și cu membrii familiei, unde s-au adăugat și treburile casei, dar și lipsa de socializare”, a precizat Nicolau.

”Avem nevoie ca angajatorii să ne ofere un mediu de lucru plăcut. În companii trebuie să existe spații de relaxare și socializare, unde angajații să iasă din zona de muncă. În plus, fiecare om trebuie să învețe tehnici prin care se poate relaxa, cum ar fi exerciții de respirație sau meditație”, a completat aceasta.

Află din discuția de mai jos cum arată un curs de prim ajutor emoțional și cum putem să îl accesăm:

Sursa foto: Annie Spratt/ Unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri