Producătorul danez de vaccinuri Bavarian Nordic A/S a lărgit capacitatea de producție a vaccinului împotriva variolei, stocat, de regulă, pentru cazuri de război biologic. Guvernele au solicitat antidotul în condițiile în care variola maimuței se extinde cu rapiditate.

Variola maimușei, o boală care rar este depistată în afara Africii, a apărut în aproximativ 17 țări, incluzând SUA, Marea Britanie, Spania, Portugalia și Australia, în ultimele săptămâni.

Nu există un vaccin specific pentru această boală, însă producătorul danez a demonstrat o eficacitate de 85% împotriva acestei infecții, folosind vaccinul deja existent împotriva variolei, notează The Wall Street Journal.

Paul Chaplin, directorul executiv al companiei, a precizat că a primit nenumărate cereri din partea statelor cu privire la dozele de vaccin. Acesta a declarat că, pentru moment, stocurile sunt limitate, însă compania va crește capacitatea de producție.

”Credem că vom putea livra dozele solicitate în cel mai scurt timp posibil”, a adăugat acesta.

Jynneos, care este cunoscut sub numele de Imvanex în Europa și Imvamune în Canada, a fost dezvoltat ca o alternativă mai sigură la vaccinurile mai vechi împotriva variolei. Administrația pentru Alimente și Medicamente a aprobat Jynneos pentru variola și variola maimuței în 2019.

Vaccinarea împotriva variolei folosește o versiune vie a unui virus înrudit, numit vaccinia. Vaccinurile mai vechi împotriva variolei au folosit o formă a vaccinului care s-ar putea replica, creând riscul de infecție de la vaccinul însuși. Aceste vaccinuri sunt riscante pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit, cum ar fi persoanele în vârstă sau persoanele cu HIV. Spre deosebire de acestea, injecția produsă de Bavarian Nordic folosește o versiune care nu reproduce virusul vaccinia.

Variola maimuței, amenințare pentru români?

Marius Geantă, președintele Centrului de Inovații în Medicină din România, precizează că infecția nu reprezintă o amenințare la scală largă, dar e nevoie de păstrarea unui nivel de vigilență.

”Riscul cel mai mare însă, deloc teoretic, este ca virusul variolei maimuței, dacă va continua să circule în Europa, să infecteze nu doar oamenii, ci și animalele de companie, și să se constituie astfel rezervoare naturale de virus, așa cum există acum în Africa Centrala și Africa de Est”, a scris medicul, pe pagina sa de Facebook.

Dr. Geantă explică faptul că infecțiile din Africa apar ca urmare a transmiterii de la animal la om, din aceste rezervoare naturale.

”De aceea, devine esențială identificarea cazurilor de variolă a maimutei, izolarea și tratarea acestora, izolarea și vaccinarea contacților aflați la risc înalt, precum și evitarea contactului cu animalele de companie. Este un demers complicat, ca urmare a temerii celor infectați de a se prezenta la medic pentru asistența medicală, de teama stigmatizării”, a notat dr. Geantă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri