Compania germană de biotehnologie CureVac a anunţat că a depus o plângere împotriva rivalului său BioNTech, care a creat - alături de grupul american Pfizer - unul dintre principalele vaccinuri folosite pe plan mondial împotriva COVID-19, pentru atingeri aduse drepturilor sale de proprietate intelectuală asociate tehnologiei inovatoare ARN mesager.

"Munca depusă de BioNTech este una originală şi noi o apărăm cu fermitate împotriva oricărei acuzaţii de încălcare a brevetelor", au reacţionat reprezentanţii companiei BioNTech într-un comunicat, scrie Agerpres.ro.

CureVac a depus plângere la Tribunalul Regional din Dusseldorf "împotriva BioNTech SE şi a două dintre filialele sale, cerând o despăgubire echitabilă pentru încălcarea unora dintre drepturile sale de proprietate intelectuală", precizează un comunicat de presă al acestei companii.

CureVac, un start-up de biotehnologie, recunoscut pentru cercetările sale în domeniul medicamentelor bazate pe acidul ribonucleic mesager (ARN mesager), doreşte "respectarea drepturilor sale de proprietate intelectuală provenite din peste două decenii de activitate de pionierat în domeniul tehnologiei ARN mesager, care au contribuit la dezvoltarea unor vaccinuri anti-COVID-19", se afirmă în acelaşi document.

Acuzații în pharma, în plină amenințare a unui nou val de infecții

În contextul unui nou val de infectări care se manifestă în numeroase ţări europene, compania CureVac a dat asigurări că "nu încearcă să obţină un ordin de interdicţie şi că nu are intenţia de a iniţia acţiuni în justiţie care ar putea împiedica producţia, vânzarea sau distribuirea" vaccinurilor produse de BioNTech în colaborare cu partenerul său american, Pfizer.

Însă reprezentanţii CureVac consideră că cei 22 de ani ai săi de activitate în domeniul tehnologiei ARN mesager, care au permis "dezvoltarea rapidă" a unor vaccinuri împotriva noului coronavirus, ar merita "o remuneraţie echitabilă", fără să precizeze însă valoarea acesteia.

Acea remuneraţie ar permite "investiţii în dezvoltarea tehnologiei ARN mesager şi a unor noi clase de medicamente care pot salva vieţi", au adăugat reprezentanţii CureVac.

Reacția laboratorului german BionTech

"Compania noastră apreciază şi respectă drepturile de proprietate intelectuală care sunt valide", au reacţionat reprezentanţii laboratorului german BionTech.

Dezminţind orice încălcare a proprietăţii intelectuale, ei au mai spus că sunt "conştienţi de faptul că nu sunt rare situaţiile în care alte companii din industria farmaceutică, ce au asistat la succesul avut de Comirnaty (vaccinul anti-COVID-19 cel mai utilizat în lume), sugerează acum că acel vaccin încalcă în cele din urmă drepturile lor de proprietate intelectuală", a ripostat compania BioNTech.

În 2020, BioNTech "a fost în măsură să creeze rapid şi cu succes primul vaccin anti-COVID-19 aprobat pe plan larg la nivel mondial, ceea ce a reprezentat o realizare remarcabilă a cofondatorilor noştri şi a echipelor lor", a reamintit producătorul german, al cărui sediu se află în oraşul Mainz.

Acel vaccin a permis, potrivit BioNTech, vaccinarea a peste 1 miliard de persoane din lumea întreagă, evitarea "a milioane de cazuri grave", făcând din acest ser "una dintre lansările de medicamente cele mai reuşite din istoria medicinei".

Vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech a fost primul ser anti-COVID-19 autorizat în ţările occidentale, în decembrie 2020, şi a generat venituri de miliarde de euro pentru cele două companii.

Compania CureVac, fondată în 2020 de cercetătorul Ingmar Hoerr, un pionier în cercetările care privesc tehnologia ARN mesager, a fost unul dintre primele laboratoare care s-au lansat în cursa pentru obţinerea unui vaccin eficient împotriva noului coronavirus.

CureVac a anunţat însă în octombrie 2021 că renunţă la dezvoltarea vaccinului său candidat împotriva COVID-19, care, deşi a furnizat iniţial rezultate dătătoare de speranţă, a avut în cele din urmă o eficienţă dezamăgitoare.

Conducerea CureVac a anunţat atunci că "se concentrează pe dezvoltarea unui vaccin de a doua generaţie împotriva COVID-19" la care lucrează deja cu producătorul britanic GSK.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri