Autismul este o tulburare care afectează foarte multe persoane în România, rapoartele și estimările făcute de organizații precum OMS preconizând că 1 din 54 de copii din țară suferă de tulburări de spectru autist. Autismul este considerată una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul infantil, diabetul infantil şi sindromul Down. Este o tulburare pe viață, ce afectează toate palierele de dezvoltare ale unei persoane (cognitiv, comportamental, lingvistic, motric). Intervențiile terapeutice pot îmbunătăți semnificativ simptomele și capacitatea de funcționare a unui copil afectat, iar una dintre cele mai eficiente terapii este cea cu celule stem.

Autismul este afecțiunea principală pentru care pacienții Biogenis sau aparținătorii acestora au ales să folosească terapia cu celule stem: nu mai puțin de 33 de pacienți au fost tratați pentru tulburări din spectrul autist. Trei dintre aceștia au fost tratați până cum cu celule stem hematopoietice autologe în România, în cadrul studiului clinic coordonat de Dr. Felician Stăncioiu, unul dintre cei mai implicați profesioniști români în studiul și tratamentul cu celule stem.

“Recent am început la Spitalul Angiomedica și Spitalul Medicover București efectuarea unui studiu clinic în care se administrează celule stem din sânge cordonal autolog la copii cu tulburări de dezvoltare din spectrul autist, iar rezultatele sunt foarte bune”, declară Dr. Felician Stăncioiu.

Creșterea cererii pentru tratamentul tulburărilor din spectrul autist se datorează atât faptului că în ultimul timp au apărut în presa de specialitate foarte multe materiale care vorbesc despre rezultatele pozitive înregistrate de pacienții tratați. Printre aceste îmbunătățiri putem enumera: contact vizual mai bun, dezvoltare a limbajului și a funcțiilor cognitive și relaționare socială crescută.

Este recomandat ca tratamentul cu celule stem în cazul copiilor cu autism să înceapă la o vârstă cât mai fragedă, iar pentru tratamentul autismului se poate folosi atât transplant autolog cu celule stem hematopoietice recoltate din sângele de cordon ombilical, cât și transplant alogen cu celule stem mezenchimale recoltate din țesutul de cordon ombilical.

Celule stem Biogenis

Ce sunt celulele stem și cum funcționează acestea?

Proprietatea unică a celulelor stem de a putea genera oricare tip de celulă din organism a suscitat un interes enorm la începutul acestui mileniu. La începutul anilor 2000 au fost în prim plan celulele stem embrionare, iar din 2010 celulele stem mezenchimale. În plus, cercetările clinice continuă să contribuie la dezvoltarea potențialului lor de a regenera țesuturi și organe, potențial care încă nu a fost atins pe deplin.

“Trebuie însă spus că un alt tip de celule stem - celulele stem hematopoietice, cele care generează celulele albe și roșii din sânge -, inițial recoltate din măduva osoasă și apoi din sânge, se utillizează cu succes în transplant în cazul patologiilor oncologice și hematologice de mai bine de 7 decenii”, explică Dr. Felician Stăncioiu.

Celulele stem recoltate la naștere din sângele de cordon ombilical sunt utilizate începând cu 1988 pentru tratamentul acestor afecțiuni, inițial datorită dificultății de a găsi un donator potrivit pentru transplant, iar ulterior pentru că prezintă unele avantaje printre care un risc scăzut de reacție adversă grefă-versus-gazdă.

În același timp, numărul limitat de celule recoltat la naștere poate face necesară administrarea de grefe multiple și uneori timpul necesar refacerii măduvei osoase este ușor prelungit.

“Este important de precizat că fiecare sursă de celule stem – măduva osoasă, sânge periferic, sânge cordonal, țesut cordonal, placentă, țesut adipos, țesut embrionar - are o compoziție foarte diferită (tip și cantitate) de celule stem din principalele linii celulare utilizate în mod curent, hematopoietice și mezenchimale”, mai completează medicul.

Celule stem Biogenis

74 de pacienți ai Biogenis, tratați cu celule stem

Atât în SUA cât și în UE terapiile celulare, atât cele cu celule stem cât și limfocite modificate, sunt în plină dezvoltare, deja fiind produse avizate de FDA (în SUA) și EMA (în UE) pentru utilizare clinică. Evoluția favorabilă a tratamentelor cu celule stem este confirmată și de banca de celule stem Biogenis, reprezentanta în România a grupului Famicord, cel mai mare grup de bănci de celule stem din Europa, prin intermediul căreia 74 de pacienți români au fost tratați cu celule stem hematopoietice și celule stem mezenchimale recoltate la naștere din sângele și țesutul cordonului ombilical.

Pe lângă autism, ponderi importante în rândul bolilor tratate au și paralizia cerebrală, tulburările de dezvoltare, encefalopatia sau scleroza laterală amiotrofică.

Recoltarea acestor celule stem, atât hematopoietice cât și mezenchimale, se face la naștere din sângele și țesutul cordonului ombilical. Procedura este simplă, complet nedureroasă, se efectuează într-un circuit steril și nu prezintă niciun risc pentru mamă și copil. Celulele astfel recoltate se păstrează în bănci de celule stem, la temperaturi de minus 196 de grade Celsius. În cazul Biogenis, prețul mediul al unei recoltări este de 3500 de lei, la care se adaugă plata anuală a taxei de stocare. Pentru a facilita accesul la recoltări pentru cât mai multe familii, contractul se poate plăti în 3, 6, 9 sau chiar 12 rate lunare, a căror valoare începe de la 150 de lei, în funcție de serviciile alese.

Înființată în 2002, Banca Poloneză de Celule Stem (PBKM), este liderul grupului FamiCord, care gestionează băncile de celule stem de la nivel european. Pe lângă piața poloneză, grupul FamiCord este prezent în peste 20 de țări europene precum Spania, Germania, Anglia, Portugalia, Ungaria, România, Elveția, Italia sau Letonia.

Sursa foto: Biogenis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri