Pulsul sau ritmul cardiac se referă de fapt la acele pulsații ale sângelui, pe care de foarte multe ori le resimțim în mai multe părți ale corpului.
În cazul în care nu ai probleme de sănătate în acest sens și ai un organism sănătos, pulsul scade în perioadele în care ești în repaus și crește atunci când ești angrenat în anumite activități fizice. Acest lucru se întâmplă pentru că, în perioada efortului fizic, organismul tău are nevoie de mai multă oxigenare.

Chiar și atunci când ești sănătos, este bine să acorzi o atenție a ritmului cardiac pe care îl poți monitoriza foarte ușor chiar și cu ajutorul gadgeturilor precum ceasuri de mână sau alte aparaturi specifice.

Dacă știi că ai probleme cu ritmul cardiac sau cu inima, cel mai bine este să fii monitorizat de un medic cardiolog.

Modificarea ritmului cardiac se poate face din varii motive precum: vârsta, consumul de tutun sau alcool, temperatura mediului și a corpului, anumite tratamente medicamentoase, poziția corpului, greutatea și acesta este afectat și de emoții sau stres.

Care este ritmul cardiac normal la adulți?

Fiecare organism este diferit de aceea, nu există un număr precis care poate fi bun sau rău. Însă cum îți poți da seama dacă ești în pericol sau nu este să știi că un ritm cardiac de 190 de bătăi pe minut, nu este unul anormal, în condițiile în care faci sport, spre exemplu, dacă ești bărbat.

De asemenea, un ritm cardiac de 50 de bătăi este unul normal, în timp ce dormi, dar nu atunci când ești treaz.

În plus, ritmul cardiac depinde foarte mult și de vârsta la care te afli. Spre exemplu la 20 de ani, un ideal ar fi între 120-170 bătăi pe minut, în timp ce la 60 de ani, ritmul normal ar trebui cuprins între 96 -136 bătăi pe minut.

Dacă ai 30 de ani, ar trebui să te încadrezi între 114 -162 bătăi pe minut iar la 40 de ani, ritmul ideal ar fi între 108 -153 bătăi.

După vârsta de 60 de ani tot ce depășește 150-160 bătăi ar putea să fie periculos.

Cum știi că ai ritmul dereglat și ce poți face?

Orice persoană care are un puls sub 40 se poate confrunta cu amețeli sau chiar leșin și este nevoie de un consult medical în acest caz.

Pentru a evita modificarea pulsului prea brusc este nevoie să ai o greutate corporală cât mai normală ție, să te ferești de stres sau să cauți metode de relaxare, să practici activități sportive, să dormi suficient și să ai o poziție a corpului corectă.

Alte simptome ale tulburărilor ritmului cardiac pot fi:

  • Dificultate la respirație;
  • Transpirație abundentă;
  • Palpitații;
  • Senzație de slăbiciune și amețeală;
  • Dureri în zona toracelui sau înțepături.

Pentru a ține sub control un ritm cardiac dereglat este indicat să îți faci un control cel puțin de 2 ori pe an, dacă ești sănătos sau ori de câte ori este nevoie dacă ai anumite probleme.

Tensiunea arterială ar trebui monitorizată constant de către medic după vârsta de 45 de ani.

Nu uita să renunți la fumat sau alcool și să îți menții sub control greutatea corporală pentru a te asigura că vei ține pulsul sub control.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri