Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că românii cu vârste de până la 40 de ani se pot prezenta la medicii de familie pentru a primi prescripția pentru ridicarea pastilelor de iodură de potasiu. Declarația a provocat valuri de reacții în rândul românilor, mai ales că îndemnul ministrului făcea referire la prezentarea imediată la medicii de familie.

Comprimatele vor fi distribuite gratuit populaţiei de către farmaciile comunitare. Lista acestora este disponibilă pe pagina web a Ministerului Sănătăţii, la secţiunea "Campanie distribuţie iodură de potasiu": Lista-Farmacii-Iod-pe-judete-1.pdf (ms.ro)

Conform recomandărilor din prospectul produsului, iodura de potasiu nu este recomandată persoanelor peste 40 de ani, deoarece acestea sunt mai puțin susceptibile să beneficieze de tratamentul cu iodură de potasiu după expunerea la iod radioactiv.

ATENȚIE! Iodura de potasiu se administrează NUMAI în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților, insistă Ministerul Sănătății.

De asemenea, Ministerul Sănătății precizează următoarele:

  1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor.
  2. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii.

Sursa foto: Ministerul Sănătății/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri