Zi de zi suntem expuși la surse naturale de radiații. În medie, 80% din doza anuală de radiație naturală la care suntem expuși provine din surse de radiații terestre și cosmice.

Sursele de radiații terestre numără peste 60 de materiale radioactive în sol, apă și aer. Sursele de radiații cosmice există, în special, atunci când ne aflăm în zone de altitudine mare sau atunci când suntem expuși la radiații naturale emise de razele cosmice.

Pe lângă aceste 2 tipuri de expunere la raze iradiante, există și iradierea ce rezultă din utilizarea tehnologiei medicale, doză ce este mult redusă și controlată. Ne referim la dozele de radiații emise de aparatele CT și RX, investigații imagistice extrem de utilizate la nivel global.

Medicina revoluționară se întâmplă în fiecare moment din viața noastră, zilnic aflăm despre descoperiri uluitoare care nu fac decât să îmbunătățească calitatea actului medical, ușurând munca medicilor și viața pacienților prin beneficiile pe care acestea descoperiri le aduc. De exemplu, Centrele de imagistică REGINA MARIA au scăzut dozele de radiatii folosite la examinările CT cu 20% după instalarea, în premieră în România, a sistemului DoseWatch la nivel de rețea.

Discutăm azi, pe larg, despre cum se poate reduce cantitatea de radiații folosită pentru examinările CT, cu dl. profesor Florin Bîrsășteanu, medic primar Radiologie și Imagistică medicală, lider medical al Diviziei de imagistică din Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA.

Cum a reușit rețeaua de sănătate REGINA MARIA să reducă dozele de radiații cu 20% la nivel de rețea?

Prin implementarea la nivel de Rețea a sistemului DoseWatch, dozele de iradiere folosite în toate centrele noastre de imagistică sunt monitorizate. Acest soft permite medicilor să se asigure că folosesc cea mai mică doză de radiații pentru fiecare tip de investigație CT în parte, doza recomandată fiind diferită în funcție de cât de des s-a produs expunerea, în funcție de organul expus, dar și de vârsta persoanei care face investigația.

Încă din 2018, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a dotat aparatele CT cu acest sistem inteligent – un soft ultramodern, cu scopul de optimizare a expunerii la dozele de radiații. Cinci ani mai tarziu, Centrele de imagistică ale Rețelei au setat propriul standard de folosire a radiațiilor pentru investigațiile CT. În ultimul an, dozele de iradiere folosite au fost reduse cu peste 20%.

Ce este sistemul Dosewatch?

Tehnologia DoseWatch este o soluție pentru aparatele CT, care îi permite medicului imagist să monitorizeze doza de radiație utilizată. Este vorba de un soft care urmărește în permanență fiecare investigație, care îi permite medicului imagist să vadă mai mult cu o doză de radiații mai mică pentru pacient și să urmărească istoricul dozei de iradiere utilizată pentru toate investigațiile pe care un pacient le-a efectuat în Rețeaua noastră.

Cât de importantă este utilizarea acestui sistem de reducere a dozelor de radiații?

Programul DoseWatch face parte dintr-un proiect amplu întreprins de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA pentru a oferi îngrijiri de înaltă calitate, cu cele mai avansate tehnologii, pentru a avea un impact semnificativ asupra îmbunătățirii sănătății și îngrijirii pacientului. Focusul nostru va rămâne întotdeauna pacientul și calitatea actului medical.

Implementarea DoseWatch în întreaga Rețea de Centre de imagistică ne-a permis reducerea progresivă a dozelor de radiații folosite în imagistică, lucru extrem de important în pediatrie ori în cazul pacienților cu patologii speciale, cum ar fi pacienții oncologici, de exemplu, pacienți care au nevoie de monitorizare în permanență prin investigații CT recurente. Pe viitor, ne dorim să devenim lideri în managementul dozelor de radiații folosite pentru examinările CT.

La ce tip de investigatii imagistice se poate aplica DoseWatch?

DoseWatch este utilizat pentru toate investigațiile imagistice de tip CT – de la CT toracic, la CT cerebral, CT TAP, CT de membre sau coloană etc.

Cat de mare este nivelul de iradiere in cazul unei examinări CT?

Dacă este să ne întrebăm despre efectele nocive rezultate în urma expunerii la radiațiile X, studiile spun că riscul este foarte mic, fiind estimat la 1 din 2000 de pacienți. Tehnologia DoseWatch asigură o doză foarte redusă de radiații, permite monitorizarea expunerii la razele X și alegerea dozei optime pentru fiecare pacient. Spre exemplu, DoseWatch a permis reducerea dozei de iradiere cu 41% în cazul unui CT cerebral și scăderea de la 1450 mGy.cm la 725 mGy.cm în cazul unui CT de coloană lombară.

Cat de mult pot fi reduse radiatiile?

DoseWatch este un soft implementat cu succes în Europa, care a permis reducerea dozei de iradiere chiar și cu cu 41%, după cum menționam mai sus. Investigațiile CT repetate, necesare în cazul pacienților care necesită urmărirea pe termen lung a unor afecțiuni sau monitorizarea răspunsului la tratament, pot pune probleme colaterale care sunt determinate de doza de iradiere. Tehnologia DoseWatch ajută la minimizarea expunerii pacientului la radiații, până la o limită rezonabilă, astfel încât calitatea investigației să nu fie afectată.

Reducere expunerii la radiații se face conform principiilor ALARA – As Low As Reasonably Achievable – cât mai scăzut posibil, în mod rezonabil, pentru minimizarea expunerii.

Reducerea iradierii se poate face până în punctul în care nu vor apărea interferențe în calitatea imaginilor obținute. Scopul, până la urmă, al investigației CT este de a pune un diagnostic corect care să fie în folosul pacientului.

Care sunt beneficiile DoseWatch pentru pacienti?

Avem un proces transparent față de pacient, dozele de radiații folosite pentru investigațiile CT regăsindu-se pe fiecare raport medical. Urmărim istoricul dozelor de radiații la care a fost expus fiecare pacient care a făcut minim o investigație computer tomograf în locațiile noastre, verificăm dozele care se cumulează în aceste cazuri și acționam în consecință pentru ajustarea dozelor în funcție de caracteristicile fiecărui pacient, inclusiv pentru cei mici.

Avantajul pentru pacient este certitudinea că noi, medicii, reușim, fără a ne abate de la calitatea investigației, să-i oferim o examinare foarte bună calitativ, dar cu reducerea la maxim a iradierii. Managementul dozelor este un instrument foarte important mai ales în pediatrie, copiii fiind mult mai sensibili la dozele de radiații la care sunt expuși.

Care sunt beneficiile DoseWatch pentru medicii imagiști?

Avantajul pentru medic constă în satisfacția de a putea oferi cea mai bună opțiune în ceea ce privește raportul dintre calitatea imaginii și, implicit, calitatea rezultatului și doza de iradiere primită.

DoseWatch permite radiologilor să fie conștienți de doza pe care o folosesc pentru diferite proceduri imagistice, să aibă mai mult control asupra acestei expuneri, să optimizeze nivelurile și protocoalele de doză și să gestioneze și să instruiască angajații cu privire la utilizarea dozei în departament.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri