Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională un proiect prin care se suspendă timp de 6 luni exportul unor medicamente – antibiotice și antitermice – de teama unei posibile crize a acestora ca urmare a creșterii ratei infecțiilor respiratorii la copii.

Potrivit datelor Agenției Naționale a Medicamentului citate în proiectul Ministerului Sănătății, se înregistrează o serie de discontinuități în aprovizionarea pieței din România pentru următoarele Denumiri comune internaționale (DCI): Amoxicillinum, Amoxicillinum+Acidum clavulanicum, Azithromycinum, Cefaclorum, Clarithromycinum, Cefalexinum, Cefiximum, Cefpodoximum, Cefuroximum, Fosfomycinum, Phenoxymethylpenicillinum, Sulfamethoxazolum+trimethoprimum, Sultamicillinum.

Aceste discontinuități temporare sau permanente se înregistrează inclusiv pe fondul motivelor de fabricație, cerere și consum ridicat, întârzieri sau indisponibilitatea materiilor prime necesare formelor de ambalare, a substantelor active dar și a motivelor comerciale cauzate de creșterea prețurilor utilităților pe fondul crizei energetice și implicit a tuturor componentelor de pe întreg lanțul de fabricație. De pildă, pentru unul dintre medicamente creșterea este de peste 1500%.

De asemenea, oficialii din MS spun că în ultimul an s-a observat o creștere a consumului de antipiretice pediatrice - forme orale lichide, față de aceeași perioadă precedentă, pe fondul valului de infecții respiratorii. Spre exemplu, pentru DCI Ibuprofenum – forme orale lichide – creștere de 49% iar pentru Paracetamolum – forme orale lichide – creștere de 57%.

90 % din substanțele active pentru medicamentele generice provin din India și China. De asemenea, 80% din substanțele active și excipienții din medicamente și 40 % din medicamentele (produse finite) vândute în Europa provin din China (două treimi) și India (o treime). Aceste două țări produc 60% din paracetamolul din lume, 90% din penicilină și 50% din ibuprofen.

Îm ultimele săptămâni circulația virusului respirator sincițial (RSV, cel care produce bronșiolite și pneumonii) în UE/SEE s-a intensificat, afirmă Ministerul Sănătății. Cei mai afectați de boala severă asociată cu RSV sunt copiii sub cinci ani (în special sugarii sub șase luni), adulții cu vârsta de 65 de ani și peste și persoanele cu comorbidități specifice. Spitalizările cauzate de RSV și alți agenți patogeni respiratori, cum ar fi virusul gripal și SARS-CoV-2 se află de asemenea în creștere într-un număr de state membre și pun deja presiune asupra sistemelor de sănătate.

De asemenea, OMS vorbește despre o incidență crescută a scarlatinei și a infecției invazive cu streptococ de grup A (care provoacă boli cum ar fi amigdalita, faringita, impetigo, scarlatina) în mai multe țări din Europa. Copiii sub 10 ani reprezintă grupa de vârstă cea mai afectată.

Ce antibiotice și antitermice nu se vor mai exporta

Ca urmare, Ministerul propune suspendarea exportului (inclusiv în statele UE) pentru următoarele antibiotice (denumire comună internațională):

  • AMOXICILLINUM
  • AMOXICILLINUM + ACIDUM CLAVULANICUM
  • AZITHROMYCINUM
  • CEFACLORUM
  • CEFALEXINUM
  • CEFIXIMUM
  • CEFPODOXIMUM
  • CEFUROXIMUM
  • CLARITHROMYCINUM
  • FOSFOMYCINUM
  • PHENOXYMETHYLPENICILLINUM
  • SULFAMETHOXAZOLUM + TRIMETHOPRIMUM
  • SULTAMICILLINUM

De asemenea, se va suspenda exportul acestor antitermice de uz pediatric:

  • IBUPROFENUM (suspensie orală
  • PARACETAMOLUM (soluție orală și sirop).

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri