În România NU a fost declarată epidemie de gripă, după explozia cazurilor de infecții respiratorii care au pus stăpânire pe copii, adulți, dar și pe vârstnici. Bilanțul din această săptămână marchează a treia săptămână de creștere consecutivă a cazurilor de gripă. De altfel, Alexandru Rafila a declarat încă de ieri că astăzi ne-am putea aștepta la atingerea unui nou maxim de cazuri.

România intră oficial în epidemie de gripă. Ce măsuri anunță Alexandru Rafila

România se confruntă cu o explozie de viroze de câteva săptămâni care au afectat atât copiii, cât și adulții și vârstnicii. Astfel, Ministerul Sănătății a anunțat oficial, printr-o conferință de presă, că România nu intră în epidemie de gripă, ci într-o stare de alertă epidemică.

Iată principalele declarații ale lui Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății:

  • Nu vrem să introducem restricții, ce vom anunța acum este cu rolul de recomandare
  • masca este recomandat să se poarte, dar e doar la nivelul de recomandare
  • Rata de pozitivare a infecțiilor respiratorii este 37%
  • Ceea ce ne dorim și am fost consecvenți este nu să introduce restricții, ci să facem populația partener în cele mai bune decizii.
  • Ce înseamnă săptămâna epidemică? O săptămâna în care activitatea epidemică e peste pragul normal. Trei săptămâni peste prag pot fi considerate epidemice.
  • În 2021 și 2022 au fost sezoane atipice pentru că restricțiile în vigoare din cauza pandemiei au dus la viroze mai puține, așa s-a întâmplă și în cazul gripei.
  • Situația actuală a numărului de cazuri depășește sensibil cu peste 20% media multianuală care reprezintă referință pentru a vedea ce se întâmplă în mom de față.
  • Nu vreau sa ne întoarcem în niciun fel la carantină
  • Remarcați, va rog că vârful, de regulă, în acele cinci sezoane prepandemice era mai târziu, în februarie. De data asta avem decembrie-ianuarie, asta înseamnă că sezonul gripă e mai repid, e mai decalat față de înainte
  • În săptămâna 52 (ultima săptămână a anului 2022) s-a ajuns la 37% dintre probe care sunt pozitive.
  • În cele două săptămâni când au fost sărbătorile, de crăciun și Anul Nou, raportarea a fost mai redusă și din cauza această avem scăderi. Chiar și cu aceste scăderi, raportându-ne la săptămânile anterior, tot avem multe raportări.

  • Vârful va fi atins între 15 ianuarie și 10 februarie. După acestea dată va urmă o scădere a cazurilor

  • Ce am observat e că tendința e de apropiere către începutul anului a cazurilor numeroase de viroze respiratorii. Dacă în 2015- 2020 ne-am apropiat de ianuarie, acum ne-am apropiat de decembrie, în 2022

  • Durata acestor valuri de infecție e între 2-4 săptămâni. Deci în luna ianuarie la final, intrăm pe un trend descrescător.

  • Avem câteva seturi de măsuri, unele sunt pentru populația generală. Repet, sunt măsuri recomandate.

  • Suntem in stare de alertă epidemică, așa o să intitulăm
  • Nu avem o informații legate de o supraaglomerare a secțiilor de ATI

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății a explicat că o astfel de situație a existat și în alți ani, doar că spre deosebire de perioadele anterioare, acum periaoda virozelor apare mai devreme. Ministrul Sănătății a arătat, de asemenea, că în acest an, odată cu ridicarea tuturor restricțiilor adoptate anterior ca urmare a cazurilor de COVID-19 din ceilalți ani, populația este mai puțin pregătită din punct de vedere epidemiologic să se apere.

Alertă epidemiologică în România, din cauza gripei. Măsuri cu rol de recomandare, nu restricții

Recomandări pentru întreaga populație:

  1. Evitarea aglomerațiilor și eventual purtarea măștii
  2. Menținerea igienei adecvate
  3. Grijă când strănutăm: vom strănuta într-o batistă de unică folosință sau ne vom folosi de cot
  4. Consultarea medicului de familie pentru a stabili izolarea la domiciliu și eventual ale necesități, în funcție de gravitatea virozei
  5. Continuarea vaccinării antigripale

Recomandări pentru școli

  1. Triaj zilnic de către cadre didactice sau de către copii în anumite cazuri
  2. Informarea părinților cu privire la cazurile de infecții respiratorii de la școală
  3. Dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor din sălile de clasă și din școală
  4. Grijă când strănutăm: vom strănuta într-o batistă de unică folosință sau ne vom folosi de cot

Școlile vor reîncepe pe 9 ianuarie, așa cum e stabilit. Nu încurajăm lipsa de participare, considerăm că accentul trebuie să fie pe prevenție. În primul rând punem accent pe realizarea triajului zilnic, mai întâi acasă și apoi la școală, când copiii intră în colectivitate, în sălile de la școală sau de la grădiniță. Recomandăm purtarea măștii de protecție.

Ligia Deca, ministrul Educației

În ce condiții se stabilește epidemie într-o țară

Potrivit Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, există un anumit algoritm care duce la declararea stării de epidemie în orice ţară din Uniunea Europeană. Astfel, o creştere progresivă timp de trei săptămâni consecutive a cazurilor cu minimum 20% în fiecare săptămână şi o rată de izolare a virusurilor gripale care depăşeşte 10% din totalul prelevatelor certifică apariţia epidemiei de gripă.

Anterior bilanțului publicat pentru această săptămână, datele privind evoluția cazurilor de gripă publicate de INSP, în săptămâna 19-25 decembrie s-au înregistrat, la nivel naţional 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă.

-știre în curs de actualizare-

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri