Kraken, cea mai transmisibilă variantă COVID de până acum, ar putea genera și mai multe variante, potrivit unui nou studiu, citat de publicația Fortune. Potrivit acestei cercetări, este urgentă dezvoltarea de tratamente și vaccinuri pentru noua variantă de COVID Kraken, XBB.1.5, din cauza potențialului său de a genera variante mai periculoase.

Primul caz de infectare cu această mutație a variantei Omicron a fost depistat și în România. Omicron, varianta cea mai răspândită a virusului COVID-19 și-a continuat mutațiile, iar această nouă variantă, denumită „Kraken”, a fost confirmată la noi la un bebeluș care suferă de o formă ușoară a bolii.

Cu toate că evoluția pare îngrijorătoare, există și o parte bună: noua variantă este puțin mai puțin invazivă din punct de vedere imunitar, au constatat cercetătorii. Acest lucru înseamnă că Kraken nu ar trebui să fie rezistentă față de vaccinuri și infecțiile anterioare.

Partea negativă vine din transmisibilitatea ridicată: se estimează că această variantă dublează numărul de persoane pe care le îmbolnăvește la fiecare nouă zile, potrivit raportului ECDC. Experții sunt cu ochii pe ea din cauza transmisibilității sale ultra-înalte, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat săptămâna aceasta că a comandat o evaluare a riscurilor care să sublinieze noile amenințări pe care le prezintă această variantă, dacă există.

Varianta Kraken: Cu ce diferă Kraken de celelalte variante de COVID

Noua varinată omicron a fost identificată în octombrie 2022 și, în ultimele câteva săptămâni, a câștigat în mod constant importanță în Statele Unite. Subvarianta este cunoscută sub numele de XBB.1.5, dar a primit și porecla neoficială "Kraken", după monstrul marin mitic.

Capacitatea noii variante de a se lega strâns de celulele umane pe care le infectează, contribuie la creșterea rapidă a acesteia în SUA și s-ar putea preta la evoluția unei variante și mai periculoase, au scris cercetătorii din China.

Subvarianta provine dintr-o ramură mai largă a arborelui genealogic al omicronului, cunoscută sub numele de "XBB", care a apărut ca urmare a schimbului de gene între două versiuni anterioare ale omicronului BA.2.10.1 și BA.2.75, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Aceste subvariante omicron, strâns legate între ele, au avut ocazia de a face schimb de gene atunci când au infectat aceeași persoană în același timp.

Varianta Kraken: Care sunt simptomele?

Dr. Allison Arwady, comisarul Departamentului de Sănătate Publică din Chicago, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că Kraken "practic este doar o combinație a două dintre subtipurile anterioare, două variante" din tulpina Omicron, conform Fortune.

Comisarul a adăugat că, deși XBB.1.5 este o nouă mutație, simptomele sale nu s-au schimbat foarte mult, deoarece este un descendent al variantei care a fost descoperită la mijlocul anului 2020.

Arwady a explicat: "Observăm că mai multe persoane au de fapt doar simptome asemănătoare răcelii" - cum ar fi nasul care curge, dureri de gât, tuse și congestie - "dar este mai puțin probabil să aibă acele simptome asemănătoare gripei, să se simtă cu adevărat foarte bolnavi cum ar fi febra mare".

Cercetătorii OMS se concentrează în prezent pe capacitatea variantei de a se răspândi rapid și de a depăși alte tulpini de Omicron.

Varianta Kraken: Ajută vaccinarea în cazul acestei forme?

Dr. Raj Rajnarayanan, decan adjunct de cercetare și profesor asociat la campusul New York Institute of Technology din Jonesboro, Arkansas, a declarat anterior pentru Fortune că cea mai bună formă de protecție împotriva mutațiilor este vaccinarea cu rapelul.

Vorbind după nașterea Omicron BA.2.75, botezată Centaurus, Rajnarayanan a confirmat că mutațiile care s-au format, cum ar fi Centaurus și Kraken, sunt "evazive din punct de vedere imunitar" într-o oarecare măsură - dar nu vor fi capabile să sfideze întreaga rezistență a corpului uman.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri