Copiii, indiferent cât de mult îi protejăm, se întâmplă să aibă uneori unele afecțiuni, mai mult sau mai puțin grave. Dacă anumite boli se rezolva de la sine sau cu o medicamentație generală, altele în schimb sunt anevoioase și, în cazuri grave, îi pot pune copilului viața în pericol. Printre problemele de sănătate întâlnite, din păcate, la unii copii, sunt cele cardiace.

Inima, deși adesea pune probleme când vine vorba de adulți sau persoane în vârstă, poate să creeze probleme și copiilor. În aceste situații, părintele sau tutorele trebuie să ia imediat măsuri, iar asta înseamnă să meargă cu cel mic la un specialist în cardiologie pediatrică.

Ce reprezintă această specialitate medicală?

Cardiologia pediatrică este specialitatea din cadrul medicinei, a celei pediatrice mai bine zis, care se ocupă de diagnostic și tratament în cazul bolilor de inima sau a altor probleme cardiace. De exemplu, defectele cardiace congenitale sunt printre cele mai frecvente anomalii întâlnite la copii și adolescenți. Deoarece bolile cardiace congenitale diferă semnificativ de bolile cardiace dobândite la vârsta adultă, tratamentul specializat al bolilor de inimă în copilărie necesită cunoștințe și experiență.

Conform unor statistici, din 1000 de nou-născuți, 7-8 copii sunt afectați de o anomalie congenitală a inimii sau a arterelor mari, deși aceste anomalii nu sunt severe și, în mare parte, nu necesită o intervenție chirurgicală. Datorită progreselor majore în diagnosticare, terapie a copiilor cu probleme cardiace congenitale, aceste probleme sunt adesea rezolvate cu succes. În plus, este ușor să mergeți la consultatii cardiologie pediatrica ținând cont că astăzi există foarte multe clinici private ce oferă astfel de servicii.

Cum se numește specialistul în probleme cardiace pentru copii?

Acest specialist se numește cardiolog pediatric și este vorba despre un medic pediatru care s-a specializat în acest domeniu. În timpul instruirii, cardiologii pediatri învață să folosească în mod eficient instrumentele de diagnostic pentru a putea recunoaște și trata malformațiile cardiace congenitale, aritmiile cardiace sau alte boli cardiace. Pe lângă examenul clinic, aceste instrumente de diagnostic includ electrocardiogramă, examinarea prin ecocardiografie și sonografie Doppler, examinarea pe cateter a inimii și imagistică prin rezonanță magnetică (RMN).

Specialiștii au metode care pot fi folosite pe scară largă pentru a trata defectele congenitale ale inimii sau cel puțin pentru a reduce efectele lor negative asupra sistemului circulator. De exemplu, dacă vorbim despre examinări intervenționale cu cateter cardiac, putem face referire la închiderea defectelor din septul atrial al inimii sau extinderea constricțiilor în valvele cardiace folosind catetere cu balon. Alți specialiști se concentrează pe diagnosticul și tratamentul aritmiilor cardiace cronice. La micuții pacienți cu aritmie cardiacă cronică, problema poate fi adesea eliminată definitiv prin distrugerea zonelor mușchiului cardiac responsabile de dezvoltarea aritmiei cardiace cu ajutorul unor catetere cardiace speciale. Desigur, pentru a fi pus diagnosticul corect, trebuie efectuate examinările pe care le-am aminti mai sus.

Ce probleme cardiace poate trata un cardiolog pediatru?

Copiii cu probleme cardiace pot avea, în general, una din următoarele afecțiuni, ce poate fi tratată cu succes de un cardiolog pediatru:

  1. Malformații cardiace congenitale: defecte ale septurilor cardiace, defecte ale septului atrial, defecte ale septului ventricular, defecte ale septului atrioventricular, îngustarea valvelor cardiace, malformațîi cardiace congenitale, un singur ventricul/inima univentriculară, stenoza istmului aortic (îngustarea aortei la capătul arcului aortic), întreruperea arcului aortic și așa mai departe.
  2. Boli de inimă dobândite: miocardită (boală inflamatorie a mușchiului inimii), pericardită (boală inflamatorie a mușchiului inimii), sindromul Kawasaki (boală inflamatorie a arterelor cu afectare preferenţială a arterelor coronare), febră reumatică, arterioscleroză în tulburările congenitale ale metabolismului lipidic, cardiomiopatii (boli congenitale ale mușchiului inimii), aritmii cardiace, tahicardie supraventriculară (de exemplu, sindromul WPW), tahicul ventricular ardia, extrasistolă supraventriculară/ventriculară etc.

Unde putem găsi un cardiolog pediatru?

Pe de o parte, cardiologii pediatri lucrează la centrele specializate în tratamentul cardiologic în rândul copiilor și adolescenților cu malformații cardiace congenitale. Acest tratament implică o echipă specializată de cardiologi pediatri, chirurgi care au o expertiză specială în tratarea copiilor cu malformații cardiace congenitale și alt personal medical. În plus, există cardiologi pediatri care lucrează în spitalele de copii pentru a se asigura că copiii cu defecte cardiace primesc îngrijire optimă. De asemenea, așa cum spuneam, de câțiva ani există o rețea la nivel național de cardiologi pediatri care sunt disponibili în cabinetele de specialitate pentru îngrijirea în ambulatoriu a pacienților cu malformații cardiace congenitale. Acești specialiști sunt foarte bine pregătiți și pot pune un diagnostic corect în cazul problemelor de sănătate ale celor mici.

Defectele cardiace congenitale se caracterizează printr-o variabilitate foarte mare, defectele cardiace diferă adesea prin mici detalii care sunt importante pentru tratament. Dacă unele probleme apar încă de la naștere, adică malformațiile congenitale, altele sunt dobândite. Sunt unele probleme ce apar, din ce în ce mai des din păcate, din cauza neglijenței. Un stil de viață nesănătos, cum ar fi obezitatea sau fumatul, poate duce la probleme cardiace la copii. Un specialist în cardiologie pediatrică poate ajută la identificarea și tratarea acestor probleme, precum și la educarea copiilor, și mai ales a părinților, despre modul de a preveni bolile cardiace. Tratamentul cu succes al copiilor cu malformații cardiace congenitale sau alte boli cardiace necesită, prin urmare, o înregistrare precisă a tuturor detaliilor defectului cardiac și o planificare individuală a tratamentului. Boala cardiacă a copilăriei diferă semnificativ de boala cardiacă dobândită predominant la adulți. Copiii cu afecțiuni cardiace congenitale sau dobândite necesită așadar îngrijiri medicale speciale, care sunt garantate de cardiologi pediatri special instruiți în acest scop.

Pediatrii specializați în cardiologie pediatrică nu sunt doar medici. Ei trebuie să fie și buni psihologi, deoarece aceștia lucrează cu copiii și tinerii cu boli cardiovasculare care au nevoie de multă înțelegere și răbdare.

Sursa foto: Pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri