Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a declarat că în oncologie există o subdimensionare a resursei umane, în timp ce CNAS anunță că în ultimii cinci ani cheltuielile pentru tratamentul cancerului s-au dublat, relatează Agerpres.

"În oncologia românească există o subdimensionare a resursei umane. Vorbim de oncologia medicală unde avem numai 580 de medici, în hemato-oncologie 320, radioterapie 194 de medici, iar în onco-hematologie pediatrică numai 18 medici. Mult mai îngrijorător este distribuţia neomogenă a acestor specialişti. Marea majoritate a acestor medici, peste 60%, sunt concentraţi în zonele universitare: Bucureşti, Cluj, Dolj, Iaşi, Timiş, Sibiu şi Mureş. Dacă vorbim de hematologie, cinci judeţe nu au niciun hematolog, 7 judeţe au un singur hematolog, 10 judeţe au doi hematologi", a susţinut medicul.

El a spus că în ultimii 30 de ani s-au făcut "progrese uriaşe" care au îmbunătăţit radical şansa de supravieţuire a pacienţilor bolnavi de cancer.

"În ultimii 30 de ani în oncologie s-au făcut progrese uriaşe care au îmbunătăţit radical şansa de supravieţuire a acestor pacienţi. (...) Cancerul nu este o condamnare. Astăzi putem vorbi deschis cu pacientul nostru. (...) Cel puţin în hematologie avem un model relevant - leucemia mieloidă cronică. O formă de leucemie la care până acum 22 de ani şansa de supravieţuire la cinci ani era de 10%.

Astăzi 90% trăiesc la 10 ani. Este un succes fantastic", a susţinut reprezentantul CMR la evenimentul "Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului în contextul implementării Planului Naţional de Prevenire şi Control al Cancerului", organizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Cheltuielile au crescut la aproape 4 miliarde de lei

Cheltuielile pentru tratamentul cancerului s-au dublat în ultimii cinci ani, de la aproape 1,5 miliarde de lei în anul 2017 la 3,9 miliarde lei în credite de angajament pentru finanţarea Programului naţional curativ de oncologie, a declarat, preşedintele CNAS, Adela Cojan.

"De la aproape 1,5 miliarde de lei în anul 2017 la 3,9 miliarde lei - creditele de angajament pentru finanţarea Programului naţional curativ de oncologie. (...) De anul trecut din aprilie sunt deja introduse acele riscograme, ce identifică principalii factori de risc asociaţi bolii oncologice. Este vorba despre consumul de tutun, nivelele de consum de alcool, unde ne aflăm pe primele locuri faţă de media europeană, comportamentul alimentar cu minimă consiliere psihologică încă din nivele primare sau secundare de asistenţă medicală, nivele de activitate fizică sau consiliere pentru combatarea sedentarismului, comportamentul sexual, care poate să fie legat de apariţia cancerelor genitale, toate acestea fiind de data aceasta elementele cuantificate, validate, evaluate şi decontate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate la nivelul primului nivel decontat între pacient şi sectorul de sănătate românesc", a spus Cojan.

Potrivit acesteia, a crescut şi numărul centrelor de terapie, astfel încât anul trecut în aceste centre au fost trataţi 24.000 de pacienţi, faţă de 8.000 - 9.000 în urmă cu zece ani.

"Pentru decontarea acestor servicii avem în plan, în viitorul foarte apropiat, introducerea inclusiv a radioterapiei stereotactice în acest subprogram al radioterapiei bolnavilor cu afecţiuni oncologice", a arătat reprezentantul CNAS.

Adela Cojan a spus că în urma discuţiilor cu specialiştii este creată deja o linie bugetară pentru introducerea markerilor genetici în vederea tratamentului personalizat pentru cancerul de sân, cancerul de ovar, cancerul de plămân şi cancerul colorectal.

La rândul său, consilierul prezidenţial Diana Păun a afirmat că România înregistrează decalaje importante faţă de alte state membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte prevenirea şi combatarea cancerului.

"Ştim cu toţii că România înregistrează decalaje importante faţă de alte state membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte prevenirea şi combatarea cancerului, aşa cum reiese din profilul de ţară privind cancerul, factorii de risc comportamental au prevalenţă mare în România, fiind necesare eforturi suplimentare de prevenţie, depistare precoce. Screeningul are o acoperire foarte scăzută, cu precădere în rândul persoanelor cu venituri mici şi cu un nivel de educaţie redus şi al celor care locuiesc în mediul rural", a spus medicul.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri