Principala cauză a mortalității din România este produsă de stilul nostru „național” de viață, stropit cu prea mult alcool și intoxicat cu țigări pe care învățăm să le fumăm de la o vârstă fragedă. Wargha Enayati, fondatorul Enayati Medical City, a explicat într-un interviu wall-street.ro cum ne definesc bolile de inimă ca nație și care sunt principalele probleme ale sistemului medical din România.

Înainte de a fi antreprenor, Wargha Enayati este medic, și chiar unul cardiolog, asta într-o țară în care gradul cel mai mare de mortalitate este provocat de bolile cardiovasculate. Conform acestuia, stilul de viață nesănătos al românilor, dublat de sistemul de sănătate subdezvoltat sunt principalele cauze a faptului că suntem codași în Uniunea Europeană în ceea ce privește speranța de viață.

„Ciuma din România este alcoolul și țigara, acestea distrug toată societatea noastră. Nu doar că alcoolul distruge familii, dar combinate distrug și sănătatea. 80% dintre cauzele bolilor din România se trag din acest lucru, restul de 20% din cauza sistemul medicat subdezvoltat”, a declarat fondatorul Enayati Medical City.

Conform acestuia, în țările mai dezvoltate cauzele principale de deces sunt cele oncologice sau pur și simplu bătrânețea. Acesta adaugă că această cauză a mortalității (faptul că românii mor din cauza bolilor de inimă) înseamnă că suntem o țară subdezvoltată.

Noi vorbim despre ciubuc la stat, dar noi avem în privat același lucru cu comisioanele pe care le primesc medicii când trimit în dreapta și stânga pacienții.

Wargha Enayati, fondatorul Enayati Medical City

Să vorbim despre problemele sistemului medical românesc nu este o discuție nouă. Lipsa de aparatură, de personal și chiar de curățenie ies la iveală, din păcate, pe spatele pacienților atunci când se întâmplă câte o tragedie.

Pentru mulți români, sistemul medical privat vine ca un pansament curat pentru rănile lăsate de medicina de stat. Cu toate acestea, fondatorul Enayati Medical City spune că este important să privim dincolo de București și alte orașe mari, unde nu există această alegere.

Cu toate că medicina privată din România arată ca în imaginile din clinicile din Germania și este resuscitată de un personal mai tânăr, Wargha spune că și sistemul privat are hibele lui. Una dintre acestea, conform acestuia este transformarea ciubucului de la stat în comisioanele primite la privat.

„O altă problemă sunt medicii care lucrează atât la stat cât și la privat. Eu nu sunt de acord cu acest lucru: cred că medicul trebuie să se hotărască dacă unde vrea să lucreze. Medicii chirurgi de la spital iau pacienții la privat plângându-se că nu au materiale și aceasta este o dramă națională fiindcă nu se vor mai face operații la stat. Oriunde există privat, statul pierde enorm de mult”, a declarat fondatorul Enayati Medical City.

Fenomenul medical românesc: Dacă pui medicul să aleagă la stat sau la privat le va alege pe amândouă

Pentru a stopa exodul medicilor români în străinătate, în 2018 salariile cadrelor medicale au fost majorate substanțial. Acest lucru a făcut sistemul de stat mai atrăgător pentru personalul medical, iar speranța generală era ca „fenomenul plicului din halat” să se oprească. Conform lui Wargha Enayati, alegerea unui medic tânăr de a lucra la stat sau la privat este atât de grea încât aceștia le aleg pe amândouă.

„Medicii își doresc ambele variante fiindcă: merg la stat, lucrează 2-3 ore, apoi se duc merg la privat și își continuă munca. Avantajele la stat sunt că acum sunt salarii mai bune, este responsabilitate mai puțină și «ciubucul curge». La mine în Germania nu există acest lucru, un medic specialist lucrează de la 8 dimineața până la 7 seara în spital”, punctează Wargha Enayati.

Fondatorul Enayati menționează că o altă problemă din sistemul medical Românesc este pasarea pacienților de la un medic la altul. Acesta consideră necesare serviciile integrate, unde pacientul să fie abordat ca un tot unitar, nu doar pe sisteme.
.
„Problema în sistemul medical din România este că medicii arunci o problemă de la unul la altul și tratează unele lucruri cu superficialitate. Când apare ceva puțin mai complicat, iar medicul nu găsește soluții, preferă să-l trimită mai departe. Noi încercăm să ne opunem acestei gândiri, având servicii integrate, cu medici integratori”, concluzionează Wargha Enayati.

Participă la evenimentul Future Healthcare 2023, organizat de wall-street.ro, care va avea loc pe data de 09 martie, pentru a afla mai multe informații și noutăți din sistemul medical românesc.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri