Una dintre cele mai respectate meserii, mai ales în România, este cea de medic. Cu toate acestea, Wargha Enayati consideră că, unii medici, pentru că reușesc să îi vindece pe alții, se simt puțin de Dumnezeu. Fondatorul Enayati Medical City spune că acest lucru reiese din faptul că aceștia au o pregătire academică mai solidă decât cea a populației generale, iar în aceste condiții nu ar putea exista nimic peste ei.

Chiar dacă nu este un diagnostic real, complexul lui Dumnezeu este o etichetă populară aruncată foarte des și există câteva semne revelatoare la care trebuie să fii atent și care indică faptul că ai de-a face cu o astfel de persoană. A avea complexul lui Dumnezeu înseamnă, în esență, că cineva este atât de sigur pe sine încât se supraestimează, conform mindbodygreen. Wargha Enayati spune că de acest complex „suferă” și unii medici.

„Medicii, în general, cred mai puțin în divinitate. Probabil aceștia cred că dacă cunosc bine știința, nu ar putea exista ceva peste ei sau pentru că îi vindecă pe alții, se simt puțin de Dumnezeu. Orgoliul și preamândria la medici este extraordinar de mare, dar, pentru mine, diferența dintre un medic și o simplă persoana e ca între două furnici. Suntem așa de mici în general că aceste diferențe nu au nicio importanță. Când știi că ești o furnică trebuie să ai puțină înțelepciune și să-ți dai seama că nu exiști doar tu”, a declarat antreprenorul.

Un medic vedetă din România este egal cu unul mediocru din Vestul Europei

Un lucru pe care îl auzim des în discuțiile de pe forumurile medicale este cât de greu este să ajungi pacientul medicilor renumiți. Deseori, aceștia sunt și profesori universitari, care ajung să consulte sau să opereze tot mai rar, iar lumea stă la coadă pentru a prinde un loc la ei. Personal, având un background medical, am observat cum acești medici „vânați” de pacienți reușesc de rareori să se dedice întru totul, iar, de cele mai multe ori, deleagă câte un rezident să le rezolve lucrurile mărunte.

L-am întrebat pe Wargha Enayati ce părere are el despre medicii „vedetă” și dacă există acest status și în cazul țărilor Occidentale.

„În Germania, medicina este mult mai dezvoltată, iar medicii mult mai pregătiți. Avem și la noi în țară câteva vârfuri, dar restul este foarte slab. Dar și aceste vârfuri de la noi din țară nu sunt diferite calitativ de un medic mediocru din țările dezvoltate”, a declarat Wargha Enayati.

Numărul elevilor care încearcă să prindă un loc la facultățile de medicină crește de la an la an. Printre centrele cele mai vânate sunt Clujul și Bucureștiul. Fondatorul Enayati Medical City spune că în aceste centre se întâlnesc cel mai des acești „medici vedetă”. Conform acestuia, fenomenul este cel mai întâlnit în Cluj.

Sindromul medicului vedetă sau barosan este prezent în toate orașele universitare. Cel mai dezvoltate este în Cluj, dar și în București, unde sunt medici care se cred Dumnezeu.

Wargha Enayati, fondatorul Enayati Medical City

Infographic: Where Most People Die by Assisted Suicide | Statista Sursă: Statistica

Sinuciderea asistată de un medic este legală în unele țări, în anumite circumstanțe, inclusiv în Austria, Belgia, Canada, Germania, Luxemburg, Olanda, Noua Zeelandă, Spania, Elveția, părți din Statele Unite și toate cele șase state din Australia. Eutanasia se realizează prin administrarea de către medicul curant a unei doze fatale dintr-un medicament adecvat pacientului, la cererea expresă a acestuia, conform site-ului Guvernului Țărilor de Jos.

Centrul Medical Enayati are o latură specială dedicată îngrijirii bătrânilor, fiind puternic dezvoltată partea de geriatrie. Cu toate acestea, fondatorul centrului medical spune că nu este de acord cu eutanasierea asistată.

„Nu sunt de acord cu acest lucru (n.red: eutanasierea asistată), dar trebuie să oferim o simptomatologie cât mai acceptabilă pentru pacient. Asta înseamnă că sunt de acord să dau o medicație care e așa puternică încât ajută pacientul să nu mai simtă durerea, cu toate că șansa să moară mai repede e mai mare”, concluzionează acesta.

Participă la evenimentul Future Healthcare 2023, organizat de wall-street.ro, care va avea loc pe data de 09 martie, pentru a afla mai multe informații și noutăți din sistemul medical românesc.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri