În septembrie 2022, țările din Uniunea Europeană au adoptat primul plan de acțiune dedicat sănătății digitale. Programul ambițios al Organizației Mondiale a Sănătății se întinde pe o perioadă de șapte ani, până în 2030 și a fost dezvoltat pentru a sprijini țările din Europa în extinderea transformării digitale pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea oamenilor.

Șerban Isopescu, Health Systems Leader în cadrul Philips Romania, ne vorbește despre importanța unor astfel de inițiative și despre rolul pe care tehnologiile inovatoare îl joacă în susținerea sistemelor de sănătate.

Rezoluția Organizației Mondiale a Sănătății Acțiuni comune pentru o mai bună sănătate în Europa cuprinde patru domenii emblematice: setarea unor norme și dezvoltarea ghidurilor tehnice; creșterea capacității statelor pentru a gestiona mai bine transformările digitale în sectorul medical și pentru a avansa educarea cetățenilor cu privire la acest domeniu; crearea rețelelor și promovarea dialogului și schimbului de cunoștințe; analiza modului în care soluțiile centrate pe pacient pot fi îmbunătățite. Toate acestea au scopul de a încuraja transformarea digitală în Europa și Asia Centrală, prioritizând pacientul. Concret, planul urmărește îmbunătățirea sănătății și a stării de bine a oamenilor, încurajând statele membre să pună pe primul plan educarea medicilor, pacienților și cetățenilor în domeniul sănătății digitale. Philips, în calitate de lider în domeniul tehnologiei medicale, suntem alături de autoritățile și spitalele din România prin soluții digitale disponibile/ dezvoltate, cu ajutorul cărora să ne aliniem la directivele europene.

Care este semnificația acestui document? Cum se poate face legătura între acesta și situația din România?

Cel mai important este faptul că OMS recunoaște rolul-cheie și potențialul major al instrumentelor digitale în domeniul sănătății. Printre altele, planul se bazează pe experiența acumulată în perioada pandemiei COVID-19, care peste noapte a pus în centrul atenției tehnologiile digitale și a evidențiat importanța acestora în consolidarea rezilienței sistemului de sănătate. Soluții precum fișele medicale digitale și telemedicina au permis o protecție mai eficientă a personalului și a pacienților, reducând amploarea contactului fizic și răspândirea virusului. După cum arată raportul Philips Future Health Index 2022, într-o lume post-pandemică, dezvoltarea infrastructurii tehnologice rămâne printre prioritățile principale ale liderilor din domeniul sănătății, atât în România, cât și în alte țări.

Adoptarea pe scară largă a diferitelor soluții digitale poate sprijini sistemul medical pe mai multe planuri, inclusiv în abordarea crizelor actuale. Pandemia a solicitat puternic sistemul de sănătate, iar acum ne confruntăm cu o altă provocare cauzată de războiul din Ucraina. Adăugăm la acestea tendința de îmbătrânire a populației și lipsa continuă de personal, iar situația necesită atenție maximă. Tot multe persoane au nevoie de îngrijire medicală, iar resursele sunt limitate.

România a făcut un pas înainte către redresarea sistemului medical prin Planul Național de Rezilientă și Redresare , Ministerul Sănătății alocă fonduri de 400 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor și a instituțiilor în subordine, prin componenta 7 dedicată dezvoltarii sistemului de e-Health si telemedicină . Desigur, tehnologiile nu vor rezolva toate problemele, dar ele oferă instrumente care se traduc, în mod realist, în furnizarea mai eficientă a îngrijirii medicale. Un exemplu de astfel de tehnologie benefică este inteligența artificială, a cărei implementare pe scară largă în infrastructura sistemului medical ar putea simplifica procesele și ar putea scuti personalul medical de sarcinile administrative care, în prezent, le consumă până la 80% din timpul de lucru.

Datele acumulate cu ajutorul inteligenței artificiale pot fi exploatate pentru a dezvolta analize predictive referitoare la tendințele din domeniul sănătății și pentru a elabora politici de sănătate. Un element interesant evidențiat de OMS este lupta împotriva dezinformării care se răspândește mai ales în perioadele pandemice, prin furnizarea de informații false. Acest fenomen s-a răspândit cu putere în țările din sud-estul Europei, slăbind puterea și rolul autorităților. Devine tot mai dificil pentru oameni să verifice sursele din care provin informațiile. Astfel, se impune nevoia de experți care să le vorbească oamenilor cu argumente și mai este nevoie de un conținut de înaltă calitate în media tradițională pentru a contracara explozia de păreri neavizate din social media.

Ce se poate face pentru a sprijini transformarea digitală în sectorul sănătății?

OMS pune accentul, în principal, pe consolidarea și dezvoltarea competențelor digitale în rândul populației generale, cu accent pe profesioniștii din domeniul sănătății. Cuvinte cheie aici sunt responsabilitatea socială și o abordare centrată pe pacient, pe nevoile acestuia, încrederea în tehnologie și securitatea datelor. Printre prioritățile planului OMS, se numără cele legate de crearea de rețele și promovarea dialogului, a schimbului de cunoștințe, precum și stabilirea de standarde și elaborarea de orientări tehnice bazate pe dovezi.

Liderii din domeniul sănătății care recunosc beneficiile unor soluții precum analiza predictivă, spun că e necesar să dezvoltăm infrastructura medicală, să educăm personal în folosirea instrumentele digitale și să consolidăm interoperabilitatea. Toate inițiativele, cum ar fi planul digital al OMS sau politicilenaționale care sprijină dezvoltarea tehnologiilor inovatoare în medicină, reprezintă un pas înainte către în atingerea acestui obiectiv.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri