Începând cu data de 15 martie 2023, în urma unui Ordin ANPC, HoReCa va fi obligată să afișeze declarația nutrițională a fiecărui preparat. Prin urmare, în mai puțin de o lună, toate alimentele preparate în bucătăria proprie, fără etichete, vor trebui să aibă specificate detalii despre declarația nutrițională a fiecărui preparat din meniu, împreună cu alergenii și aditivii prezenți. În acest context, NutriNest, o aplicație-calculator pentru calculul valorilor nutriționale, va ajuta restaurantele, firmele de catering și fast-foodurile pentru a implementa noile cerințe în mai puțin de 5 ore.

Noul ordin ANPC pentru restaurante

Informațiile despre Ordinul 201/2022 al ANPC nu sunt chiar noi, însă data inițială de implementare (final de 2022) s-a prelungit până pe 15 martie 2023, de aici și atâta interes în perioada aceasta. Pe scurt, specialiștii vor să alinieze informațiile despre preparatele culinare servite într-o locație alimentară publică la Regulamentul UE nr. 1169/2011, care obligă prezentarea tuturor datelor legate ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale pe etichetele acestora.

Cele 5 elemente care trebuie incluse în meniu

  • Cantitatea: fiecare ingredient pe care îl conține un preparat trebuie să aibă menționată cantitatea exactă;
  • Aditivii: se adaugă pe lista de ingrediente cu denumirea categoriei, urmată de codul numeric UE sau denumirea specifică;
  • Declarația nutrițională: trebuie să cuprindă următoarele elemente - valoarea nutrițională exprimată în Kj și kcal, cantitățile de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, din care zaharuri și de sare, toate exprimate în g;
  • Componentele cu efect alergen: se respectă prevederile Ordinului 163/2021 pentru furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în produsele alimentare neambalate;
  • Ingrediente provenite din produse congelate.

Ce tip de unități au această obligativitate

Ordinul 201/2022 se adresează în mod special: braseriilor, pizzeriilor, berăriilor, barurilor, cafenelelor, fast-food-urilor (inclusiv cele drive-in), unităților pentru organizarea evenimentelor, teraselor și grădinilor, cofetării/patiserii, bufeturilor și rotiseriilor. Acestea vor fi însă doar principalele unități vizate, ANPC stipulând că nu se va limita la această listă.

În acest context, aplicația NutriNest ajută unitățile menționate să calculeze declarația nutrițională pentru fiecare preparat, fără a apela la un nutriționist.

Mai mult, aplicația promite o economie de până la 70% din costuri și intrarea în legalitate în 3-5 ore. De asemenea, adaugă reprezentanții NutriNest, în medie, timpul de calcul per preparat scade de la 60 de minute la doar 2-3 minute, specificând de asemenea faptul că utilizatorii pot adăuga, șterge și modifica rețetele, iar actualizarea meniului online se face în timp real.

„Am creat NutriNest dintr-o nevoie proprie, eu însumi fiind nevoit să schimb toate meniurile restaurantelor noastre. (...) Fiind la o primă iterație, eram convinși că regulile se vor mai schimba și aveam nevoie de o platformă digitală, ușor de folosit și care să permită modificări în timp real.”, a declarat Geanni Suru, co-fondator NutriNest.ro

Cod QR printr-un click

Nu în ultimul rând, mai spun reprezentanții NutriNest, după ce sunt făcute modificările necesare conform obligativităților Ordinului 201/2022 al ANPC, meniul actualizat poate fi exportat direct printr-un singur buton. Astfel, acesta va fi la dispoziția tuturor clienților prin scanarea unui QR code.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri