Cu studii în fizică nucleară, Costin Ghioca conduce de aproximativ 10 ani AC Rad Medical Consult & Service, business în domeniul radioterapiei, o procedură pentru care pacienții din România sunt deseori trecuți pe lista de așteptare. Invitat în cadrul celei de-a șasea ediții a evenimentului Future Healthcare, Ghioca susține că privatul are nevoie de ajutorul statului în furnizarea celor mai noi tehnologii în sănătate. ”Sunt bani în sănătate, dar nu sunt cheltuiți cum trebuie”, consideră antreprenorul român.

În prezent, România deține circa 20 de PET-uri (Positron emission tomography- Tomografia cu emisie de pozitroni), dintre care doar trei aparțin unităților medicale publice, potrivit lui Ghioca.

„Dacă într-un an, statul obține un PET, privatul are deja patru sau cinci. De asemenea, acum țara noastră deține aproximativ 100 de acceleratoare de radioterapie, însă piața nu e saturată. Avem nenumărate liste de așteptare”, a mai spus antreprenorul român.

Ghioca insistă că România are nevoie de noi tehnologii, tehnologii utilizate deja în străinătate, însă privatul nu poate furniza toată aparatura necesară.

”În Occident, deja este folosită protonoterapia (terapia cu protoni) pentru cazurile de oncologie pediatrică, la noi, aceasta nu reprezintă încă o metodă de tratament. E foarte greu ca privatul să aducă noile tehnologii în țară. E nevoie de implicarea statului, mai ales pentru decontare”, a adăugat directorul general al AC RAD Medical Consult&Service.

Nu în ultimul rând, Ghioca a precizat că, la momentul actual, cel mai dificil aspect este coroborarea legislației.

”Activitatea mea este direct proporțională cu normele DSP și CNCAN. Sunt frecvente situațiile în care mă văd nevoit să organizez întâlniri pentru a corobora legislația și pentru a valida montarea unui aparat. Îl punem sau nu la primul etaj?”, a conchis Ghioca.

Conferința Future Healthcare: Building new technologies for healthcare in 2023 a fost organizată de wall-street.ro în parteneriat cu Siemens Healthinners România, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, Clinicile Dentare Dr. Leahu, Ovidius Clinical Hospital (OCH), AC RAD Medical Consult & Service și Life Dental Spa.

Sursa foto: Ovidiu UDR/ Future Healthcare 2023

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri