Ordinul ANPC 201/2022, prin care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) îi obligă pe patroni să detalieze în meniuri ingredientele (declarația nutrițională) fiecărui preparat pus în vânzare, va intra în vigoare din data de 15 martie, producând confuzie atât printre proprietarii de restaurante cât și printre asociațiile de profil. Un important membru al unei astfel de asociații, însă, membru în consiliul director al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), a precizat că propunerea organizației pe care o reprezintă a fost de a lista aceste informații doar online.

Astfel, Daniel Mischie, membru consiliu director HORA și CEO City Grill, a explicat pentru wall-street.ro faptul că din punctul de vedere al proprietarilor de restaurante, aceștia nu se ascund cu ingredientele, respectiv materiile prime și cantitățile pe care le folosesc în rețetele lor.

Mai mult, aceștia consideră că metoda de a scrie în meniul pe care îl prezintă clienților toate aceste informații este destul de greoaie, în acest fel meniul devenind extrem de voluminos.

Prin urmare, crede Daniel Mischie, ar fi fost suficient ca toate aceste informații să fie scrise în meniul disponibil pe QR code, respectiv într-un volum printat pentru clienții care nu dispun de smartphone-uri.

Toate cele cinci lucruri cumva noi, dar dintre care unele deja existau, puteau fi cuprinse doar în format online pentru cei care doresc să fie mai bine informați. Și aici mă refer la partea de aditivi, de alergeni, de declarație nutrițională, la ingredientele care sunt folosite în meniu și a cincea - produsele congelate.

Daniel Mischie, membru consiliul director HORA

Cât despre reacțiile și discuțiile venite din partea breslei, acesta a precizat că au fost foarte multe întâlniri între asociațiile de proprietari de restaurante, sau asociațiile profesionale, și ANPC, dar acestea nu au schimbat forma actuală a măsurii.

Prin urmare, spune Daniel Mischie, deși Ordinul inițial avea un alt format cu o altă dată de începere, ulterior, după ce s-a amânat data intrării în vigoare a Ordinului până la 15 martie, cerințele privind informațiile ce trebuie listate de restaurante au rămas aceleași.

Daniel Mischie mai precizează de asemenea că propunerea HORA a fost ca acest Ordin să prevadă doar în online desfășurarea tuturor celor 5 linii (de informații privind ingredientele produselor, n.r.), iar meniul fizic să arate altfel.

Acesta a explicat totodată că proprietarii de restaurante doresc să informeze clientul asupra materiilor prime pe care le folosesc în produsele pe care le au în meniu, dar "meniul ar fi trebuit să aibă o față mai umană".

Aceasta este încă o măsură care îngreunează activitatea proprietarilor de restaurante după cea a fiscalizării bacșișurilor, cu atât mai mult cu cât unii dintre aceștia schimbă meniurile în funcție de sezon.

"Consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru", declara recent Horia Constantinescu, șeful ANPC, cu referire la Ordinul care intră în vigoare din 15 martie.

Sursa foto: City Grill

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri