Ovidius Clinical Hospital (OCH) tocmai ce a devenit mai mare, fiind inaugurat, după doar 15 luni de lucrări, noua componentă a sa, pregătită să preia pacienții din județul Constanța și nu numai, care suferă de cancer sau afecțiuni cardiovasculare.

O clădire modernă, care, dacă nu ar fi avut numele scris mare pe ea, nu te-ai gândi neapărat că este un spital, cel puțin nu după ceea ce știu românii că este un spital în România. Când intri în recepția mare de la parter, pentru că mai sunt recepții separate și la etajele superioare, ai impresia mai degrabă că intri într-un hotel de cinci stele.

Un spațiu foarte aerisit, generos, cu fotolii și canapele comode pentru cei care au nevoie să aștepte pentru a fi preluați de personalul spitalului atunci când vin pentru o consultație, pentru analize sau pentru tratament.

Dar dincolo de recepția elegantă, dincolo de pereții de la intrare se „ascunde” un arsenal întreg de aparatură medicală de ultimă generație, unele care au ajuns în premieră nu doar în România, ci și în întreaga regiune a Europei Centrale și de Est. Cu atât mai surprinzător când vorbim despre un spital care se află într-un orășel precum Ovidiu, județul Constanța. Nu foarte departe de celebra academie de fotbal a lui Gheorghe Hagi.

Investiția s-a ridicat la 28 de milioane de euro, 90% fiind fonduri dintr-un împrumut obținut de la BCR și 10% fonduri proprii ale inve stitorilor de la OCH.

(Sursa foto: Wall-Street.ro)

De ce să investești atâția bani într-o localitate atât de mică pentru a construi un spital ultra modern?

Pentru că era nevoie. Mulți pacienți din Constanța sunt nevoiți să meargă în afara județului pentru a se trata de afecțiunile oncologice, specialiștii și aparatura lipsind sau fiind insuficientă.

Bogdan Pană, directorul de cercetare și dezvoltare al spitalului OCH din orășelul de la malul Mării Negre, ne-a explicat situația prin cifrele date de dificultățile întâmpinate de pacientul oncologic și cu boli cardiovasculare din județ, dar și din România.

Bolile cardiovasculare sunt pe primul loc în topul cauzelor de deces din România, fiind urmat de diversele tipuri de cancer.

(Sursa foto: Wall-Street.ro)

Aproape 100.000 cazuri noi de cancer sunt diagnosticate în fiecare an, iar pacienții oncologici, care locuiesc la o distanță mai mare de o oră de un spital au șanse mici de a beneficia de un tratament care să le ofere o șansă.

Potrivit lui Bogdan Pană, aceasta este cea mai mare investiție pe zona medicală privată din 1989 încoace și era nevoie de o asemenea investiție, pentru că, raportul cel mai recent (pe 2021) ne arată date îngrijorătoare.

Ne arată că avem cea mai mare mortalitate prevenibilă sau tratabilă din Uniunea Europeană.

307 decese prevenibile și 210 tratabile la suta de mii de locuitori. Asta înseamnă 67.500 de decese prevenibile și 46.000 de decese tratabile la nivelul întregii țări. Vorbim de cazuri care ar putea fi evitate.

Dacă ne rezumăm la regiunea de Sud-Est a României, cu cele 6 județe din componență, vorbim de 8.781 de decese prevenibile și 6.315 tratabile anual. Dacă ne ducem și mai în detaliu, în județul Constanța, cifrele ne arată că sunt 2.300 decese prevenibile și 1.609 de decese prevenibile. Și asta dintr-un total de 10.000 de decese înregistrat anual doar în județul Constanța.

(Sursa foto: Wall-Street.ro)

„Ca să înțelegeți amplitudinea acestor cifre, de când a început pandemia de COVID-19 și până azi, au fost înregistrate 67.000 de decese. Asta înseamnă că în fiecare an ne confruntăm cu o pandemie de decese evitabile și tratabile, dacă am avea infrastructura, dotările și personalul necesare”, a subliniat Bogdan Pană.

Totodată, mai atrage atenția acesta, circa 36% din pacienții oncologici din județul Constanța pleacă să se trateze în alte județe, în special în București. Prin urmare, județul Constanța, dar și județele cu care se învecinează au nevoie de infrastructura aferentă tratării cancerului, dar și a bolilor cardiovasculare, fără să mai fie neapărat nevoie să meargă spre centrele medicale din București.

Echipamente de ultimă generație furnizate de Siemens pentru pacienți și doctori

Spitalul OCH dispune de un personal care se aproprie de pragul de 500 de oameni, medici, asistenți și specialiști, unii dintre ei repatriați din alte țări din Europa de Vest, inclusiv din Germania, iar aceștia au la dispoziție unele dintre cele mai avansate echipamente medicale din țară și din Europa Centrală și de Est, unele aduse în premieră la noi în țară și în regiune, cum sunt cele de imagistică, furnizate de unul dintre cei mai mari producători de echipamente medicale din lume, Siemens.

Claudia Oanea, managing director Siemens Healthineers România, a anunțat încă de la începutul lunii martie, în cadrul conferinței Future Healthcare, organizată de wall-street.ro, că va fi adus în România primul aparat RMN de 7 Tesla. O premieră și pentru regiunea noastră de continent.

Oficialul Siemens ne-a explicat că, în lume, într-o singură oră, circa 260.000 de pacienți sunt scanați, iar nevoia de o diagnosticare rapidă este mare. Circa 70% dintre cazurile de diagnosticare rapidă au nevoie de imagistică, iar noul dispozitiv care se află acum în centrul de la Ovidiu poate reduce drastic timpii de așteptare. La fel și procedura, care este mult mai simplă și pentru pacient.

De obicei, la RMN pacientul trebuie să stea nemișcat, în alte cazuri chiar i se cere să nu respire, pentru că rezonanța magnetică nu se împacă foarte bine cu mișcările, prin urmare, rezultatele pot fi neconcludente dacă pacientul se mișcă. De aceea, trebuie să petreacă, în mod normal, mai mult timp în aparat pentru a se obține imaginile de care medicii au nevoie. Dar noul dispozitiv oferă „o rezoluție” mult mai mare, timpi de scanare mult mai mici și rezultate mult mai precise.

Potrivit celor de la Siemens, pacienții care sunt obișnuiți cu alte tipuri de aparate RMN, au impresia că nu au fost scanați complet, deoarece știu că este o procedură lungă. Dar soluția de la Siemens poate oferi rezultatele necesare în doar câteva minute. Mai mult, va putea fi controlat și de la distanță, printr-un „cockpit virtual”, pacientul putând fi în centrul de la OCH, iar medicul său la sute de kilometri distanță, în spitalul sau clinica unde își are cabinetul său.

„Asta și oferim. Nu suntem doar un furnizor de echipamente medicale. Nu vindem doar produse, oferim o soluție pentru a rezolva problemele diagnosticării rapide. Și suntem dispuși să împărtășim soluțiile de aici și cu medici și specialiști din toată țara, pentru că, așa cum ne place nouă să spunem «sharing is caring», iar în medicină, toți pacienții și toți medicii trebuie să aibă acces la cea mai bună aparatură”, ne-a explicat Claudia Oanea.

(Sursa foto: Wall-Street.ro)

În acest sens, cei de la OCH și Siemens au dezvoltat, în complexul OCH, și un centru de training, unde specialiștii din toată țara și nu numai, deoarece în Europa, cele mai apropiate centre asemănătoare mai pot fi regăsite doar în Polonia, Turcia și Austria, unde pot învăța să utilizeze tehnologiile Siemens.

Și vorbim aici inclusiv de utilizarea ochelarilor de realitate augmentată de la Microsoft, HoloLens, prin care medicul specialist, poate manipula un model 3D creat pe baza scanării cu RMN-ul Siemens, la o rezoluție și un nivel de detaliu uimitoare, astfel încât să poate analiza pacientul din toate unghiurile posibile.

De asemenea, OCH este dotat și cu un angiograf de ultimă generație care poate permite realizarea unor analize care să releve cât mai rapid și cât mai precis problemele pe care un pacient le are.

Cât despre restul spitalului, sălile pre și post operatorii, cele de operație, saloanele în care sunt internați pacienții, la rândul lor, arată chiar mai bine decât cele pe care le putem vedea în filmele și serialele TV, cu paturi moderne, cu diverse tipuri de panouri de control, pentru avertizarea personalului medical, sisteme de monitorizare și defibrilatoare.

Puteți vedea mai multe imagini în galeria foto, deoarece cuvintele ar fi de prisos pentru a descrie cum arată interioarele acestui nou spital de la malul mării. (click pe prima poză a acestui articol)

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri