Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a anunțat că a identificat zeci de cazuri de botulism – o boală care poate duce la deces – a căror cauză este un tratament de slăbire extrem de controversat.

ECDC a numărat doar în UE 87 de cazuri de botulism provocat de injecții cu botox în stomac, la nivelul lunii martie 2023. Este practic o toxiinfecție alimentară care determină paralizia mușchilor și poate duce la deces. Injecțiile ar fi fost făcute în Turcia, spun experții europeni.

Neurotoxina botulinică era deja folosită pentru tratamente estetice, în general faciale. Dar noua modă, scrie Euractiv, sunt injecțiile cu botox în mușchii stomacului, pentru a încetini digestia și a prelungi senzația de sațietate. Cei care promovează tratamentul susțin că efectul durează 3 luni – doar că momentan nu există niciun studiu clinic care să demonstreze eficiența injecțiilor cu neurotoxina botulinică pentru reducerea în greutate.

Ca urmare, doar câteva clinici din Turcia practică această procedură controversată, care are și un preț foarte avantajos. Iar toate cazurile identificate de ECDC sunt la persoane care au călătorit în Turcia și au suferit intervenții medicale pentru a pierde din greutate.

Nici Agenția Europeană a Medicamentului, nici echivalentul său american, FDA, nu au aprobat folosirea botoxului în tratamente de slăbire. ECDC le transmite cetățenilor europeni să evite astfel de proceduri, date fiind riscurile.

În mod normal, în UE se înregistrează cel mult 200 de cazuri de botulism anual, în general din cauza consumului de alimente expirate. În România, cel mai recent deces din cauza botulismului s-a înregistrat în noiembrie anul trecut, fiind vorba de un pensionar care consumase carne la garniță stricată.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri