Pe 17 aprilie, FDA (Agenţia pentru Medicamente din SUA) a aprobat produsul Gamida Cell "Omisirge" (cunoscut și sub numele de omidubicel sau NiCord). Produsul este destinat utilizării la copii, adolescenți cu vârsta de peste 12 ani si adulți cu cancer de sânge planificat pentru transplant de sânge din cordonul ombilical în urma unui regim de condiționare mieloablativă (tratament precum radiații sau chimioterapie).

Aceasta este prima aprobare FDA de punere pe piață a unui produs obținut prin multiplicarea celulelor stem din sângele de cordon ombilical, ceea ce înseamnă că numărul de celule stem recoltate din cordonul ombilical nu mai este o limitare.

„Această aprobare este un progres important în tratamentul cu terapie celulară la pacienții cu cancer de sânge”, a declarat Peter Marks, director al Centrului de Evaluare și Cercetare Biologică al FDA.

Celulele stem din sângele de cordon sunt utilizate în medicină de peste 30 de ani pentru tratarea a peste 80 de boli grave, cum ar fi leucemiile, limfoamele și anemia falciformă. De asemenea, utilizarea celulelor stem din cordonul ombilical aduce beneficii clinice în domeniul medicinei regenerative. Peste 60.000 de pacienți au fost tratați cu celule stem din sânge de cordon.

Celulele stem sunt speranța medicinei secolului al XXI-lea. Peste 3.000 de studii din diferite domenii sunt în curs de desfășurare în întreaga lume pentru a descoperi potențialul real al celulelor stem.

Sursa celulelor stem cele mai tinere, viabile și ușor de obținut, este sângele de cordon ombilical. De asemenea, acesta poate fi recoltat și stocat cu ușurință la naștere pentru a fi utilizat ulterior în viață.

Bogdan Bulumac, Director General al Biogenis, una dintre cele mai importante bănci de celule stem de pe piața locală

Din cauza faptului că numărul de celule stem izolate din sângele de cordon ombilical este limitat, scepticii au subliniat deseori că o proba medie de sânge de cordon este suficientă doar pentru pacienți cu o greutate de până la 40-50 kg. Prin urmare, mulți oameni au decis să nu stocheze sângele de cordon - nici pentru uz familial, nici pentru uz public.

Hotărârea în premieră a FDA de a aproba primul produs realizat din celule stem multiplicate din sânge de cordon ombilical indică faptul că această piedică a fost înlăturată definitiv.

“Multiplicarea celulelor hematopoietice a reprezentat Sfântul Graal al hematologiei - o idee pe care, în ciuda multor încercări de-a lungul deceniilor, nimeni nu a reușit să o implementeze. Decizia FDA demonstrează că sângele de cordon a ajuns la punctul în care numărul de celule obținute nu mai contează. Mai mult decât atât - celulele stem multiplicate din sângele de cordon ombilical pot regenera sistemul hematopoietic mai rapid după transplant. Acest lucru poate însemna o utilizare mai largă a acestui tip de tratament în practica clinică”, declară Tomasz Baran, MD, vicepreședinte al Grupului FamiCord, cel mai mare grup de bănci de celule stem din Europa, din care face parte și Biogenis.

Omisirge este o terapie celulară bazată pe sânge ombilical alogen (de la donator), destinată accelerării regenerarii neutrofilelor (o subcategorie a celulelor albe din sânge) în corp și reducerea riscului de infecții.

Omisirge este destinat să ajute pacienții care nu găsesc un donator compatibil pentru transplant. Până în prezent, atunci când medicii oncologi și transplantologi nu puteau găsi un donator de măduvă osoasă complet compatibil, alegeau adesea un donator de măduvă osoasă haploidentic, sau parțial compatibil, în loc de o unitate de sânge ombilical. Acum, celulele stem multiplicate din sângele de cordon ombilical reprezintă o opțiune viabilă.

“În contextul aprobărilor FDA pentru terapia celulară avansată, celulele stem multiplicate din sângele de cordon ombilical se alătură astăzi tratamentelor inovatoare CAR-T și terapiilor genice care se adresează cu succes bolilor ereditare. Sper că în viitorul apropiat, produsele pe bază de celule stem multiplicate din sângele de cordon ombilical vor fi aprobate și în Europa”, afirmă și Francisco Santos, doctor în științe, director de producție și dezvoltare, FamiCord.

“Sângele de cordon ombilical expandat deschide posibilități noi pentru tratamentele oncologice prin avantajul utilizării unor celule T naive în cantități suficiente pentru a reface măduva hematoformatoare în timp scurt după transplant. Astfel, dispare principalul dezavantaj al utilizării sângelui cordonal - întârzierea reconstituirii imune. Următorul pas va fi probabil utilizarea acestei tehnici de expandare pentru sângele cordonal autolog neafectat genetic, perspectivă care deschide posibilități terapeutice noi în tratamentul bolilor neurologice de tip degenerativ, secundar vasculare sau post-traumatice și în medicina regenerativă”, adaugă Dr. Felician Stăncioiu, medic și cercetător român, coordonator studii clinice cu celule stem.

Celule Stem Biogenis

Cancerul de sânge este o formă de cancer cauzată de creșterea necontrolată a celulelor sanguine, perturbând capacitatea acestora de a-și îndeplini funcțiile normale. Această creștere anormală a celulelor începe adesea în măduva osoasă, care este formată din celule stem care se transformă în diferite tipuri de celule sanguine cu funcții specifice în organism.

Conform OMS, în Europa, în fiecare an au fost înregistrate aproximativ 320.000 de cazuri noi de persoane cu cancer de sânge. Bolile de sânge pot fi fatale, cu rate de supraviețuire variabile în funcție de mai mulți factori, inclusiv tipul specific de cancer de sânge diagnosticat. Acest tip de cancer poate genera efecte grave, distructive asupra corpului și poate cauza simptome precum oboseală, dureri osoase și articulare, transpirații nocturne, infecții, slăbiciune, pierdere în greutate și febră.

Transplantul de celule stem reprezintă un tratament standard pentru cancerele sanguine. Acesta implică introducerea de celule stem sănătoase în organism pentru a ajuta la restabilirea producției și funcției normale a celulelor sanguine. Una dintre sursele de celule stem sănătoase este sângele de cordon ombilical. În general, înainte de a primi acest tip de transplant, pacientul va trece printr-o serie de tratamente pentru a elimina propriile sale celule stem și pentru a pregăti corpul pentru noile celule stem. Acest proces poate include terapii precum radioterapia sau chimioterapia, ambele având capacitatea de a slăbi sistemul imunitar al pacientului, rezultând un risc frecvent și grav de infecții severe și uneori fatale.

Grupul FamiCord este cel mai mare grup de bănci de celule stem din Europa și locul 3 în lume. Cu o prezență în peste 30 de țări, a stocat în cele 15 laboratoare proprii peste 860.000 de probe de celule stem din sângele și țesutul de cordon ombilical.

Printre cei peste 4500 de pacienți tratați, se remarcă nu mai puțin de 149 de transplanturi de celule stem hematopoietice, recoltate din sângele de cordon ombilical).

Biogenis, reprezentantă în România a grupului FamiCord, răspunde încă din anul 2017 nevoilor pacienților români pentru terapii celulare avansate, oferind acces la tratamente inovatoare atât cu celule stem hematopoietice cât și mezenchimale pentru mai mult de 100 pacienți români.

Celulele astfel recoltate de Biogenis se păstrează în bănci de celule stem, la temperaturi de minus 196 de grade Celsius. În cazul Biogenis, prețul mediul al unei recoltări este de aproximativ 3500 de lei, la care se adaugă plata anuală a taxei de stocare. Pentru a facilita accesul la recoltări pentru cât mai multe familii, contractul se poate plăti în 3, 6, 9 sau chiar 12 rate lunare, a căror valoare începe de la 150 de lei, în funcție de serviciile alese.

La finalul anului trecut, Biogenis – Banca de Celule Stem a finalizat un proiect major de digitalizare, în urma unei investiții de peste 100.000 de euro. Cea mai importantă parte a întregului proces de digitalizare a fost crearea magazin virtual prin intermediul căruia orice viitor părinte poate contracta serviciile Biogenis fără a fi nevoie de întâlnire sau semnătură fizică. Clientul își alege pachetul de recoltare celule stem dorit, eventuale servicii adiționale și modalitatea de plată a stocării. Apoi, părinții își introduc datele personale necesare contractului, parcurg chestionarul medical, iar la final anexează o copie a actului de identitate și semnează prin introducerea codului unic generat și trimis pe numărul de telefon al unuia dintre părinți. În acest fel, contractul este generat automat și poate fi găsit și descărcat din contul de client. În contul de client, fiecare părinte va putea găsi, pe lângă contract, și alte informații importante precum certificatul de stocare sau situația plăților.

Sursa foto: Biogenis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri