Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis declanşarea unor ample mişcări de protest, ce vor fi făcute publice în cursul zilei de azi, a declarat Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti, citat de Agerpres.

Astfel, în data de 23 mai, de la ora 11:00, va avea loc pichetarea Ministerului Sănătăţii, iar în 8 iunie o grevă cu întreruperea activităţii timp de două ore, între 9:00 şi 11:00.

Totodată, din 15 mai începe strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale, programate în data de 15 iunie 2023.

Decizia sindicaliştilor a fost luată având în vedere că asigurările Guvernului de a nu bloca ocuparea posturilor în sectoarele Sănătate şi Asistenţă Socială nu s-au concretizat, iar revendicările din februarie nu au fost soluţionate.

"(...) pentru că o parte dintre sporuri încă sunt plătite la salariul din decembrie 2018, pentru că indemnizaţia de hrană a rămas blocată la sub 10 lei/zi, în timp ce tichetele de masă pentru sectorul privat au ajuns la 30 de lei şi se estimează creşterea valorii la 40 de lei, am hotărât declanşarea unor mişcări de protest ample, mişcări care vor fi făcute publice în cursul zilei de astăzi", a spus Huşanu.

El a subliniat că măsurile de austeritate nu trebuie aplicate în sistemul de sănătate, mai ales în condiţiile în care medicamentele s-au scumpit cu până la 300%, preţurile la materiale şi utilităţi au crescut semnificativ, iar hrana pentru pacienţi a rămas la valoarea de 22 lei/zi.

"Aceste măsuri de austeritate nu trebuie aplicate în sistemul de sănătate. Se vorbeşte despre obligativitatea reducerii cheltuielilor cu 10% din bugetele aprobate la titlul "Bunuri şi Servicii ". (...) Utilităţile au explodat. În aceste condiţii vor avea de suferit pacienţii. Hrana pentru pacienţi a rămas la valoarea de 22 lei/zi. Ce calitate sau chiar cantitate poţi asigura din această sumă? Ce poţi asigura la prânz de 10 lei?", a explicat preşedintele Sanitas Bucureşti.

Viorel Huşanu a mai semnalat personalul insuficient şi salarizarea neatractivă, peste 80% dintre asistente având un câştig salarial de până în 4.500 de lei.

"Cum poţi bloca iar angajările în sistemul de sănătate? Din 10 asistente şi 2 infirmiere de pe o secţie, dacă se îmbolnăvesc două, cine mai asigură efectuarea tratamentului? Ce facem cu personalul TESA, care a plecat deja "pe capete", fiind posturile neatractive din punct de vedere al raportului volum de muncă/salariu? Să nu uităm ca asistenţilor medicali nu le-a crescut salariul de peste 4 ani!”, a punctat Viorel Huşanu.

Potrivit acestuia, s-a inoculat ideea că salariile în sănătate sunt mari, dar că poate demonstra că salariul pentru peste 80% dintre asistenţi este între 3.300 - 4.500 de lei, cu sporuri incluse, muncă în zilele când alţii stau acasă sau ture de noapte. O infirmieră ia în mână în jur de 2.500 de lei.

„Credeţi că în condiţiile blocării posturilor, când toţi salariaţii vor fi nevoiţi să suplinească munca altor colegi (bolnavi, plecaţi din sistem sau aflaţi în concediu), cu multa formularistică pe are o au de completat (plan de îngrijiri cu zeci de pagini, proceduri de completat atât pe hârtie cât şi digital, scăderea din stoc a materialelor folosite, rapoarte, evaluări) vor avea timp destul şi pentru pacienţi, pentru îngrijirea lor efectivă? Nu cumva populaţia/pacienţii vor avea de suferit cu astfel de măsuri de austeritate?", a mai spus liderul sindical.

Totodată, acesta a menţionat că Ministerul Sănătăţii a decis să diminueze numărul de paturi din spitale, în contextul în care, în ultimii zece ani, au fost reduse circa 17.000 de paturi în sectorul public.

"Aud că Ministerul Sănătăţii a decis să mai reducă şi din numărul de paturi din spital, tot pe motiv de economie. Amintiţi-vă ce s-a întâmplat cu ani în urmă, când s-au închis spitale. În ultimii 10 ani, deja au fost reduse aproximativ 17.000 de paturi din sectorul public şi vedem că se tot dezvoltă privatul. Ce se doreşte de fapt? Cu un număr de paturi mai mic, spitalele vor primi şi bani mai puţini, ceea ce va însemna un adevărat dezastru la nivelul unităţilor sanitare", a atras atenţia preşedintele Sanitas Bucureşti.

Sursa foto: Sanitas / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri