Un miliard de persoane din 43 de ţări sunt expuse riscului de holeră, a avertizat Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi, cu toate că mijloacele pentru stoparea "acestei pandemii a săracilor" sunt bine cunoscute, resursele lipsesc pentru ca acestea să fie implementate.

"Există o pandemie care îi ucide pe cei săraci chiar în faţa ochilor noştri şi ştim exact cum să o oprim, dar avem nevoie de mai mult sprijin şi de mai puţină inerţie din partea comunităţii globale pentru că, dacă nu acţionăm acum, se va înrăutăţi", a avertizat Jerome Pfaffmann Zambruni, şeful unităţii pentru urgenţe de sănătate publică la UNICEF,.

"OMS estimează că un miliard de persoane din 43 de ţări sunt expuse riscului de holeră", a subliniat Henry Gray, unul dintre responsabilii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care se ocupă de lupta împotriva acestui flagel.

Holera provoacă diaree şi vărsături şi poate fi deosebit de periculoasă pentru copiii mici. Ea se răspândeşte în absenţa condiţiilor sanitare adecvate şi a penuriei de apă potabilă. În iunie anul trecut au existat temeri că boala ar fi apărut și la granițele României. În țara noastră nu s-au mai înregistrat însă cazuri de holeră în ultimii 30 de ani.

Potrivit OMS, campaniile de vaccinare au fost foarte mult îngreunate. Până în acest an, 24 de ţări au semnalat focare de holeră, în creştere comparativ cu 15 la jumătatea lunii mai a anului trecut. Ţări care nu sunt de obicei afectate sunt în prezent victime ale vibrionului holeric, iar rata de mortalitate depăşeşte cu mult rata constatată în mod obişnuit, de 1%.

Henry Gray a atribuit vina pentru această situaţie cazurilor de sărăcie din ce în ce mai numeroase, conflictelor, schimbărilor climatice şi strămutării populaţiilor, în condiţii foarte precare.

Vaccinul oral împotriva holerei este un exemplu: au fost solicitate peste 18 milioane de doze în acest an, însă doar opt milioane sunt disponibile, forţând stoparea campaniilor de prevenţie. De asemenea, OMS a fost nevoită să recomande o singură doză de vaccin în loc de două pentru ca mai multe persoane să fi salvate, însă cu riscul ca acestea să fie protejate un timp mai scurt.

"Viitorul este sumbru", a insistat Gray.

În total, OMS şi UNICEF, care lucrează în strânsă coordonare pentru combaterea acestei bacterii, au nevoie de 160, respectiv 480 de milioane de dolari în următoarele 12 luni pentru a interveni în peste 40 de ţări.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri